Skip to main content
search

Αυτοφθορισμός και παραθυρεοειδείς σε ασθενή μας με καρκίνο θυρεοειδούς και εκτεταμένη λεμφαδενική διασπορά

Ο ασθενής ετών 43 προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση θηλώδους καρκίνου θυρεοειδούς.

Στο υπερηχογράφημα απεικονίσθηκε στον κάτω πόλο του δεξιού λοβού όζος μεγίστης διαμέτρου 19 χιλ. ύποπτης ηχομορφολογίας που ταυτοποιήθηκε ως Bethesda VI στην παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA). Σε παρακείμενη θέση, στο δεξιό λοβό απεικονίσθηκε όζος ενδιάμεσης υφής (EU TIRADS 4).

Στη χαρτογράφηση λεμφαδένων τραχήλου απεικονίσθηκαν παθολογικοί λεμφαδένες στο κεντρικό διαμέρισμα και στις πλάγιες τραχηλικές χώρες (άμφω, δεξιά και αριστερά). Η μεταστατική διήθηση των μεγαλύτερων πλάγιων τραχηλικών λεμφαδένων (39.3 χιλ. δεξιά και 24.6 αριστερά, αμφότεροι στο επίπεδο IV) τεκμηριώθηκε με FNA.

Ασθενής ευθυρεοειδικός.

Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής που επεκτείνεται δεξιά και αριστερά κατά μήκος του προσθίου χείλους του στερνοκλειδομαστοειδούς μυός, υπό γενική αναισθησία. Κατά την επέμβαση επιβεβαιώνονται τα ευρήματα του προεγχειρητικού ελέγχου.

Αρχικά γίνεται ολική θυρεοειδεκτομή. Στη διάρκειά της αναγνωρίζονται (οπτικά και με αυτοφθορισμό) οι άνω παραθυρεοειδείς αδένες, δεξιά και αριστερά, που διατηρούνται με την αιμάτωσή τους.

Ακολουθεί κεντρικός λεμφαδενικός καθαρισμός και αμφοτερόπλευρος πλάγιος λεμφαδενικός καθαρισμός, βάσει των δεδομένων της χαρτογράφησης.

Σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης αναγνώριση (οπτική και με νευροδιεγέρτη) και προστασία των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων άμφω.

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά.

Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές.

Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα.

 

ΣΧΟΛΙΟ – Αυτοφθορισμός και παραθυρεοειδείς

Οι κάτω παραθυρεοειδείς αδένες διατρέχουν κίνδυνο τραυματισμού ή και αφαίρεσης κατά τη διάρκεια του κεντρικού λεμφαδενικού καθαρισμού σε ασθενείς με καρκίνο θυρεοειδούς. Για τον λόγο αυτό έχει σημασία η αναγνώριση και η διατήρηση των άνω παραθυρεοειδών αδένων.

Στην περίπτωση του ασθενούς μας η αναγνώριση των άνω παραθυρεοειδών αδένων στάθηκε δυνατή και οπτικά, επιβεβαιώθηκε δε με την βοήθεια του αυτοφθορισμού, που είναι μία νέα μέθοδος που βοηθά στην αναγνώριση των φυσιολογικών παραθυρεοειδών αδένων.

Η αναγνώριση των άνω παραθυρεοειδών αδένων στην περίπτωση του ασθενούς μας ήταν εγγύηση ότι αποφεύχθηκε ο μετεγχειρητικός υποπαραθυρεοειδισμός και η συνακόλουθη υποασβεστιαιμία, όπως αυτό φάνηκε και από την εξέλιξη της μετεγχειρητικής πορείας του ασθενούς. Η αποφυγή της μόνιμης μετεγχειρητικής υποασβεστιαιμίας / υποπαραθυρεοειδισμού έχει πολύ μεγάλη σημασία για την διατήρηση της ποιότητας ζωής του ασθενούς που υποβάλλεται σε επεμβάσεις θυρεοειδούς.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για την μετεγχειρητική διατήρηση της λειτουργίας των παραθυρεοειδών δεν αρκεί μόνο η διατήρηση των παραθυρεοειδών αδένων αλλά και η διατήρηση της ΑΙΜΑΤΩΣΗΣ τους, κάτι που ελέγχεται στην εξέλιξη της επέμβασης.

Η τεχνική του αυτοφθορισμού έχει παρουσιαστεί λεπτομερώς και σε άλλη ανάρτηση στο blog μας. Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες πατώντας εδώ.

Για την ανατομία και τον ρόλο αλλά και τις παθήσεις των παραθυρεοειδών πατήστε εδώ.

 

ΛΕΖΑΝΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣ

Αυτοφθορισμός και παραθυρεοειδείς στον ασθενή μας που παρουσιάσθηκε παραπάνω.

  • Πάνω αριστερά αναγνώριση του αριστερού άνω παραθυρεοειδούς τόσο οπτικά (μεγαλύτερη εικόνα) όσο και με την τεχνική του αυτοφθορισμού (μικρότερες εικόνες αριστερά).
  • Πάνω δεξιά αναγνώριση του δεξιού άνω παραθυρεοειδούς επίσης οπτικά (μεγαλύτερη εικόνα) και επιβεβαίωση με την τεχνική του αυτοφθορισμού (μικρότερες εικόνες).
  • Τα βέλη αντιστοιχούν στους παραθυρεοειδείς αδένες.
  • Στο ένθετο κάτω αριστερά απεικονίζονται σχηματικά τα υπερηχογραφικά ευρήματα. Παρατηρείστε την εκτεταμένη λεμφαδενική διασπορά του καρκίνου του θυρεοειδούς, στο κεντρικό διαμέρισμα και στα πλάγια ανατομικά διαμερίσματα του τραχήλου, τόσο δεξιά όσο και αριστερά (αμφοτερόπλευρη λεμφαδενική διασπορά).

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ- Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

Θα χαρούμε να απαντήσουμε σε κάθε ερώτημά σας σχετικά με τις παθήσεις των παραθυρεοειδών και την αντιμετώπισή τους.

Αυτοφθορισμός και παραθυρεοειδείς σε ασθενή μας με καρκίνο θυρεοειδούς και εκτεταμένη λεμφαδενική διασπορά

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/12/2024

3810

Θυρεοειδεκτομές

854

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

512

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ