Skip to main content
search

Αφαίρεση παραθυρεοειδούς – παραθυρεοειδεκτομή – πώς γίνεται ? Μέρος Γ: ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΦΑΣΗ

Αφαίρεση παραθυρεοειδούς – μετεγχειρητική φάση : ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ

Ο ασθενής μπορεί να πάρει εξιτήριο λίγες ώρες μετά την επέμβαση (απόγευμα ημέρας επέμβασης), εφόσον υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις γι’ αυτό. Διαφορετικά εξιτήριο γίνεται την επομένη της επέμβασης. Με άλλα λόγια, η διάρκεια της νοσηλείας είναι από 6 μέχρι 24 ώρες.

Αφαίρεση παραθυρεοειδούς – μετεγχειρητική φάση :ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ

Το διαιτολόγιο είναι ελεύθερο μετά την αφαίρεση παραθυρεοειδούς. Ειδικά αν εμφανιστεί υποασβεστιαιμία μετεγχειρητικά είναι σκόπιμο – παράλληλα με τη χορήγηση ασβεστίου από το στόμα και βιταμίνης D – να γίνεται κατανάλωση τροφών πλούσιας περιεκτικότητας σε ασβέστιο (π.χ. γαλακτοκομικά προϊόντα).

Σπάνια μπορεί να υπάρχει κάποια δυσκολία στην κατάποση μετεγχειρητικά. Αν υπάρχει, το σύμπτωμα αυτό σταδιακά υποχωρεί. αυτή την περίπτωση μπορεί ο/η ασθενής να καταναλίσκει για λίγες ημέρες πιο μαλακές τροφές.

Αφαίρεση παραθυρεοειδούς – μετεγχειρητική φάση : ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΜΗΣ

Η τομή δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη φροντίδα μετά το εξιτήριο του ασθενούς. Μετά από περίπου 5 ημέρες έχει επουλωθεί και μπορεί να αφαιρεθούν οι πολύ μικρές αυτοκόλλητες ταινίες (steri-strips) που την καλύπτουν. Ράμμα δεν χρειάζεται να κοπεί καθώς είναι απορροφήσιμο.

Μετά τις 5 ημέρες επιτρέπεται το μπάνιο στο σπίτι και στη θάλασσα.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μία επουλωτική κρέμα για τη βελτίωση του αισθητικού αποτελέσματος, αν και η σύγκλειση της τομής γίνεται πάντα με πλαστική ραφή, ώστε να παραμείνει το ελάχιστο δυνατό ίχνος (ουλή).

Αφαίρεση παραθυρεοειδούς – μετεγχειρητική φάση : ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Αναλγητική αγωγή

Ο πόνος μετά την αφαίρεση παραθυρεοειδούς είναι συνήθως ελάχιστος και συχνά δεν χρειάζεται να ληφθεί κάποιο αναλγητικό φάρμακο. Αν πάντως ο ασθενής αισθάνεται πόνο (ήπιο) μπορεί να τον αντιμετωπίσει με απλά αναλγητικά (όπως η παρακεταμόλη [Depon]). Σταδιακά και σε συντομότατο χρονικό διάστημα (λίγων ωρών ή ελάχιστων ημερών) και ο ήπιος αυτός πόνος υποχωρεί.

Ασβέστιο – βιταμίνη D

Μετα την αφαίρεση παραθυρεοειδούς παρατηρείται πτώση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα. Η πτώση αυτή είναι επιθυμητή (δεδομένου ότι τυπικά στον υπερπαραθυρεοειδισμό παρατηρείται υπερασβεστιαιμία). Εντούτοις όμως σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί η πτώση αυτή να είναι αρκετά μεγάλη και το ασβέστιο να βρεθεί σε επίπεδα κάτω από τα κατώτερα φυσιολογικά όρια. Σε αυτές τις περιπτώσεις η υποασβεστιαιμία εκδηλώνεται με χαρακτηριστικά συμπτώματα, όπως μουδιάσματα γύρω από το στόμα ή/και στα χέρια. Αρκετά σπανιότερα μπορεί να παρατηρηθούν σπασμοί (τετανία, ‘χείρα μαιευτήρα’).

Για την αντιμετώπιση της υποασβεστιαιμίας – εφόσον αυτή συνοδεύεται από συμπτώματα – θα απαιτηθεί η χορήγηση ασβεστίου και βιταμίνης D από το στόμα. Σε βαρύτερη υποασβεστιαιμία που δεν ανταποκρίνεται στην χορήγηση ασβεστίου από το στόμα μπορεί να χρειαστεί ενδοφλέβια χορήγηση ασβεστίου. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται ταχύτατη αποκατάσταση στο φυσιολογικό των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα.

Είναι σημαντικό να αναγνωριστούν έγκαιρα τα συμπτώματα της υποασβεστιαιμίας, γιατί διαφορετικά – αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα και αν τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα συνεχίσουν να μειώνονται – είναι πιθανόν να εμφανιστεί η τετανία, που είναι μια αρκετά δυσάρεστη και συχνά ‘τρομακτική’ εμπειρία για τον ασθενή που δεν γνωρίζει την πιθανότητα εμφάνισής της.

Για το λόγο αυτό ο/η ασθενής θα πρέπει να έχει άμεση επικοινωνία με τον γιατρό του ώστε να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ακολουθώντας τις ιατρικές συμβουλές.

Αφαίρεση παραθυρεοειδούς – μετεγχειρητική φάση : ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Η επάνοδος του/της ασθενούς στις συνήθεις καθημερινές δραστηριότητες είναι πρακτικά άμεση. Έτσι ο ασθενής μπορεί να περπατήσει χωρίς περιορισμό άμεσα μετά το εξιτήριό του. Μπορεί επίσης να αρχίσει τις καθημερινές του δουλειές εφόσον αυτές δεν συνοδεύονται από έντονη σωματική καταπόνηση. Δραστηριότητες με έντονη σωματική δραστηριότητα (όπως άρση βάρους, γυμναστήριο και άλλες αθλητικές δραστηριότητες, φροντίδα κήπου κλπ.) καλό είναι να αρχίζουν μία εβδομάδα μετά την επέμβαση.

Αφαίρεση παραθυρεοειδούς – μετεγχειρητική φάση : ΦΩΝΗΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Η αφαίρεση παραθυρεοειδούς -στα χέρια ενός έμπειρου χειρουργού παραθυρεοειδών- είναι μία ασφαλής επέμβαση. Αυτό ισχύει και όσον αφορά τη φωνητική λειτουργία, καθώς ο έμπειρος χειρουργός παραθυρεοειδούς είναι σε θέση να αναγνωρίσει το παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο στη διάρκεια της επέμβασης και να το προστατεύσει από τυχόν κακώσεις. Έτσι η φωνητική λειτουργία διατηρείται ακέραιη μετά την επέμβαση.

Σπάνια, εντούτοις, σε κάποιες ‘δύσκολες’ περιπτώσεις το νεύρο μπορεί να ‘ταλαιπωρηθεί’ από τους χειρουργικούς χειρισμούς. Μία τέτοια περίπτωση είναι το αδένωμα που βρίσκεται βαθιά στην τραχειοοισοφαγική αύλακα και καλύπτεται από το παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο που πορεύεται επ’ αυτού. Στις σπάνιες αυτές περιπτώσεις είναι καλό να αποφεύγεται για λίγες ημέρες η έντονη καταπόνηση της φωνητικής λειτουργίας (π.χ. να αποφεύγει ο ασθενής να φωνάζει ή να τραγουδάει). Συνιστάται επίσης η διακοπή του καπνίσματος.

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)

Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)

 

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ- Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/12/2024

3810

Θυρεοειδεκτομές

854

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

512

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ