Γιγάντιο αδένωμα παραθυρεοειδούς – με αφορμή ασθενή μας
Παρουσίαση ασθενούς
Η ασθενής, ετών 64, παραπέμφθηκε για χειρουργική αντιμετώπιση ευμεγέθους όζου θυρεοειδούς και πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού.
Αρχικό υπερηχογράφημα
Στο υπερηχογράφημα που προσκομίζει η ασθενής περιγράφεται σημαντικού βαθμού διόγκωση του αριστερού λοβού, που στο μεγαλύτερό του μέρος καταλαμβάνεται από ευμεγέθη όζο μεγίστης διαμέτρου 66 mm, με διάσπαρτες εκφυλίσεις, χωρίς αυξημένη αιμάτωση. Ο όζος ταυτοποιήθηκε ως Bethesda III στην FNA. Χωρίς διογκωμένους τραχηλικούς λεμφαδένες στο αρχικό αυτό υπερηχογράφημα.
Σπινθηρογράφημα
Η ασθενής προσκομίζει επίσης σπινθηρογράφημα στο οποίο περιγράφεται αυξημένη πρόσληψη και κατακράτηση του ραδιοφαρμάκου στην ανατομική θέση του αριστερού κάτω παραθυρεοειδούς, εύρημα ενδεικτικό παρουσίας υπερλειτουργούντος παραθυρεοειδικού ιστού στην εν λόγω θέση (αδένωμα παραθυρεοειδούς). Περιγράφεται επίσης η παρουσία ευμεγέθους ψυχρού όζου στον αριστερό λοβό του θυρεοειδούς.
Ασθενής ευθυρεοειδική.
Νέο υπερηχογράφημα
Πριν την επέμβαση, ζητήθηκε νέο υπερηχογράφημα σε εξειδικευμένο εργαστήριο υπερήχων. Στο νέο υπερηχογράφημα ο περιγραφείς ανωτέρω όζος θυρεοειδούς αντιστοιχεί σε γιγάντιο αδένωμα παραθυρεοειδούς, το οποίο καταδύεται οριακά στο ανώτερο πρόσθιο μεσοθωράκιο, ευρισκόμενο στην οπισθία επιφάνεια του αριστερού λοβού, με σαφή όρια από τον θυρεοειδή αδένα (χωρίς να συνέχεται με τον αριστερό λοβό). Ελέγχθηκε επισταμένως ο θυρεοειδής αδένας, χωρίς να παρατηρηθούν όζοι σε αυτόν (θυρεοειδής φυσιολογικός).
Χειρουργική επέμβαση
Η ασθενής υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής υπό γενική αναισθησία.
Το λίαν ευμέγεθες μόρφωμα που περιγράφεται παραπάνω ανευρίσκεται πίσω και επί τα εκτός του αριστερού λοβού, μεταξύ αυτού, του οισοφάγου, της αριστερής κοινής καρωτίδας και της προσπονδυλικής περιτονίας.
Καταλαμβάνει ολόκληρη την αριστερά τραχειοοισοφαγική αύλακα, από το ύψος του άνω πόλου του αριστερού λοβού μέχρι την είσοδο της θωρακικής κοιλότητας.
Η κινητοποίηση του γίνεται με εξαιρετικά μεγάλου βαθμού δυσκολία, λόγω του πολύ μεγάλου μεγέθους του και της αρκετά εν τω βάθει θέσης του στον τράχηλο (όπως περιγράφεται παραπάνω) και της μερικής του κατάδυσης στο μεσοθωράκιο.
Αποκολλάται από την αριστερά κοινή καρωτίδα και τον αριστερό λοβό του θυρεοειδούς, αναγνωρίζοντας το αριστερό παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο που επίσης αποκολλάται από το γιγάντιο αδένωμα διατηρώντας την ανατομική του ακεραιότητα.
Το μόρφωμα αφαιρείται ακέραιο και αποστέλλεται για ταχεία βιοψία που επιβεβαιώνει τη διάγνωση (παθολογικός παραθυρεοειδικός ιστός [αδένωμα]).
Ακολουθεί διεγχειρητική μέτρηση παραθορμόνης όπου παρατηρείται σημαντική πτώση των επιπέδων αυτής (από 501 pg/ml πριν σε 62 pg/ml μετά την εκτομή του αδενώματος).
Σημειώνεται ότι ο αριστερός λοβός του θυρεοειδούς ελέγχεται στη διάρκεια της επέμβασης οπτικά και ψηλαφητικά χωρίς να παρατηρηθεί κάποια κλινικά εμφανής βλάβη σε αυτόν (βλ. και υπερηχογράφημα, παραπάνω).
Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά, με τις σημαντικές εντούτοις τεχνικές δυσκολίες που περιγράφηκαν παραπάνω, ενώ προβληματισμό δημιούργησαν τα αντιφατικά αποτελέσματα του απεικονιστικού ελέγχου (όπως περιγράφονται λεπτομερώς παραπάνω). Επιβεβαιώθηκαν εντούτοις τα ευρήματα του υπερηχογραφήματος που έγινε σε εξειδικευμένο εργαστήριο υπερήχων (Ευγενίδειο).
Μετεγχειρητική πορεία
Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές.
Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα.
Σχόλιο
Η περίπτωση της ασθενούς που παρουσιάσθηκε παραπάνω υπογραμμίζει την ανάγκη του προσεκτικού και αξιόπιστου προεγχειρητικού απεικονιστικού ελέγχου.
Ειδικά το υπερηχογράφημα είανι μία υποκειμενική εξέταση. Η αξιολόγηση των υπερηχογραφικών εικόνων απαιτεί εμπειρία από την πλευρά του ακτινολόγου και εξοικείωση με την απεικόνιση των οργάνων του τραχήλου. Επανειλημμένα συναντούμε ευρήματα στο υπερηχογράφημα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Στην ασθενή μας το υπερηχογράφημα που έγινε πριν την επέμβαση – σε εξειδικευμένο εργαστήριο υπερήχων – διέγνωσε με ακρίβεια το πραγματικό πρόβλημα της ασθενούς. Τα ευρήματα του ακτινολόγου του εν λόγω εργαστηρίου επιβεβαιώθηκαν πλήρως στην επέμβαση. Ο θυρεοειδής ήταν χωρίς αλλοιώσεις, πράγμα που είχε σαν αποτέλεσμα την διάσωσή του, καθώς αποφεύχθηκε μία άσκοπη θυρεοειδεκτομή.
Τα παραπάνω υπογραμμίζουν την ανάγκη αντιμετώπισης των ασθενών με παθήσεις θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών σε εξειδικευμένο κέντρο θυρεοειδούς – παραθυεροειδών, όπου κεντρικό ρόλο έχει ο χειρουργός θυρεοειδούς. Ο χειρουργός θυρεοειδούς είναι εκείνος που θα ζητήσει ενδεχομένως επανάληψη του υπερηχογραφήματος ή – ενδεχομένως, σε ειδικές περιπτώσεις – και κάποιες άλλες συμπληρωματικές εξετάσεις (αν απαιτηθούν) έτσι ώστε να προσέλθει «διαβασμένος» στο χειρουργείο, έχοντας σχεδιάσει από πριν την χειρουργική του τακτική.
ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)
Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)
Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:
Για τις παθήσεις θυρεοειδούς
Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών
Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?
Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?
Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?
ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ
ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)
ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)
ΜΗΤΕΡΑ- Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)
ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223
email: georgesakorafas@yahoo.com
γιγάντιο αδένωμα παραθυρεοειδούς γιγάντιο αδένωμα παραθυρεοειδούς γιγάντιο αδένωμα παραθυρεοειδούς γιγάντιο αδένωμα παραθυρεοειδούς γιγάντιο αδένωμα παραθυρεοειδούς γιγάντιο αδένωμα παραθυρεοειδούς γιγάντιο αδένωμα παραθυρεοειδούς γιγάντιο αδένωμα παραθυρεοειδούς