Skip to main content
search

 

Επεμβάσεις θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών – κάποιες (ξεχασμένες?) αρχές

 

Εισαγωγή

«Πάσα τε επιστήμη χωριζομένη δικαιοσύνης και της άλλης αρετής πανουργία, ου σοφία, φαίνεται»

Πλάτων

 

Επεμβάσεις θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών – κάποιες (ξεχασμένες?) αρχές

Επεμβάσεις θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών – κάποιες (ξεχασμένες?) αρχές

 

Η σωστή άσκηση της Ιατρικής έχει δύο βασικές προϋποθέσεις:

  • Την επιστημονική επάρκεια του γιατρού
  • Την ηθική του ακεραιότητα

Αν κάποια από τις δύο αυτές προϋποθέσεις λείπει, τότε η άσκηση της Ιατρικής χωλαίνει.

Ήδη από την αρχαιότητα, υπάρχουν κάποιες αρχές που σκιαγραφούν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να κινείται ο γιατρός, έτσι ώστε η άσκηση της Ιατρικής να μην είναι ‘εμπόριο’ αλλά πραγματικό λειτούργημα.

Η προσωπικότητα του γιατρού είναι κομβικής σημασίας για την αξιοπρεπή άσκηση της ιατρικής.

Πολλές από τις βασικές αυτές αρχές – αν και αυτονόητες για ένα λειτούργημα, όπως η Ιατρική – μπορεί να παραβιάζονται, συχνά για ιδιοτελείς λόγους, καταστρατηγώντας έτσι το βασικό νόημα της Ιατρικής, που είναι η λύση του προβλήματος του ασθενούς χωρίς την εκμετάλλευσή του.

Παρακάτω αναφέρονται κάποια θέματα που θα πρέπει κάθε ασθενής με πάθηση θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών να έχει υπόψη του. Αν και τα θέματα αυτά αναφέρονται ειδικά σε όσους πρόκειται να υποβληθούν σε επεμβάσεις θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών, εντούτοις ισχύουν για όλες τις χειρουργικές ειδικότητες και την άσκηση της ιατρικής γενικότερα.

 

Βασικές αρχές

ΒΑΘΜΟΣ ΕΠΕΙΓΟΝΤΟΣ

Λίγες παθήσεις του  θυρεοειδούς και των παραθυρεοειδών απαιτούν άμεση χειρουργική αντιμετώπιση. Ακόμη και οι ασθενείς με καρκίνο θυρεοειδούς μπορεί να προγραμματιστούν για την επέμβαση. Επομένως, κάθε μορφή πίεσης προς τον ασθενή ώστε να αποφασίσει άμεσα να υποβληθεί σε μία χειρουργική επέμβαση που παρουσιάζεται ως «επείγουσα» δείχνει άλλα κίνητρα αυτού που προτείνει κάτι τέτοιο.

 

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Μία συναφής στρέβλωση είναι να παρουσιαστεί στον ασθενή το πρόβλημά του σαν ‘βαρύτερο’ από ό,τι πραγματικά είναι. Για παράδειγμα, δεν μπορεί να λέγεται σε έναν ασθενή με βρογχοκήλη ότι «είναι γεμάτος με καρκίνο» και ότι πρέπει να χειρουργηθεί άμεσα. Μία τέτοια τακτική είναι ένα πραγματικό bullying του γιατρού προς τον ασθενή του, που υποτιμά βάναυσα την άσκηση της ιατρικής, παραβιάζοντας βάναυσα τους στοιχειώδεις κανόνες.

 

ΕΝΔΕΙΞΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ

Οι ενδείξεις επέμβασης για τις παθήσεις θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών τίθενται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια. Η παράκαμψη των κριτηρίων αυτών και η πρόταση για επέμβαση εκεί που δεν χρειάζεται για ιδιοτελείς λόγους είναι ιδιαίτερα σοβαρό λάθος, τόσο από ιατρικής πλευράς όσο και από άποψη δεοντολογίας.

 

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ

Σε κάποιες περιπτώσεις, η ένδειξη για χειρουργική επέμβαση είναι συζητήσιμη. Για παράδειγμα, ένας νεαρός ασθενής με καλοήθη όζο θυρεοειδούς διαμέτρου 25 mm δεν μπορεί να ενημερώνεται ότι η μόνη θεραπευτική επιλογή είναι η θυρεοειδεκτομή όταν υπάρχει η εναλλακτική δυνατότητα της περιοδικής παρακολούθησης.

 

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Οι εξετάσεις που θα προταθούν στον ασθενή με χειρουργική πάθηση θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών θα πρέπει να είναι αυτές που πραγματικά χρειάζονται. Δεν είναι «καλός γιατρός» αυτός που παραγγέλνει όλες τις εξετάσεις που υπάρχουν. Πραγματικά καλός γιατρός είναι αυτός που γνωρίζει ποιες εξετάσεις είναι απαραίτητες για να τον βοηθήσουν στην επιλογή της κατάλληλης αντιμετώπισης του ασθενούς. Η κατάχρηση εξετάσεων στην πιο αθώα εκδοχή της δείχνει επιστημονική ανεπάρκεια ενώ στη χειρότερη μπορεί να υποκρύπτει μία ακόμη πιο ζοφερή πραγματικότητα.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΓΙΑΤΡΩΝ

Η ιδιοτελώς κατευθυνόμενη παραπομπή ασθενούς από τον ένα γιατρό στον άλλο είναι λάθος που αναφέρεται και στον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας. Παρά ταύτα είναι μία τακτική που εφαρμόζεται ευρύτατα. Μία τέτοια τακτική μετακυλύει το (αδικαιολόγητο) κόστος μιας τέτοιας παραπομπής (βλ. συναλλαγής) στον ίδιο τον ασθενή. Η τακτική αυτή επίσης έχει σαν αποτέλεσμα η παραπομπή του ασθενούς να γίνεται με κριτήριο όχι το ποιος είναι «καλύτερος γιατρός» αλλά το ποιος είναι πιο «συνεπής» στην ολισθηρή αυτή πρακτική.

 

ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Κάθε ιδιοτελής συναλλαγή με την ιατρική βιομηχανία μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την διαστρέβλωση της επιστημονικής αλήθειας. Ένα τυπικό παράδειγμα είναι να προταθεί μία συσκευή που μπορεί να είναι χρήσιμη για την αντιμετώπιση μιας νόσου ως περίπου απαραίτητη, χωρίς να είναι. Ο προφανής στόχος μιας τέτοιας τακτικής είναι η «αύξηση των πωλήσεων», χωρίς επιστημονικά κριτήρια αλλά με στόχο το «αμοιβαία επωφελές» κέρδος. Μία τέτοια τακτική αυξάνει το κόστος νοσηλείας και την επιβάρυνση του ασθενούς, συχνά χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο.

Είναι φυσικά αυτονόητη η αξία της τεχνολογικής προόδου στην σύγχρονη άσκηση της ιατρικής (και ειδικότερα της χειρουργικής). Παρά ταύτα και στο θέμα αυτό οι επιλογές που θα κάνει ο χειρουργός θα πρέπει να γίνονται με μόνο γνώμονα το καλό του ασθενούς και όχι το ίδιον συμφέρον.

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)

Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)

 

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ- Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

Επεμβάσεις θυρεοειδούς Επεμβάσεις θυρεοειδούς Επεμβάσεις θυρεοειδούς Επεμβάσεις θυρεοειδούς Επεμβάσεις θυρεοειδούς Επεμβάσεις θυρεοειδούς Επεμβάσεις θυρεοειδούς Επεμβάσεις θυρεοειδούς

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/6/24

3497

Θυρεοειδεκτομές

746

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

456

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ