Θυρεοειδής: δέκα συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις
1.Τι είναι ο θυρεοειδής και ποια η σημασία του για τον ανθρώπινο οργανισμό?
Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας μικρός σε μέγεθος αδένας, που όμως η σημασία του για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι τεράστια. Παράγει τις θυρεοειδικές ορμόνες που ρυθμίζουν τον μεταβολισμό σε κυτταρικό επίπεδο. Με τον τρόπο αυτό επηρεάζουν τις λειτουργίες όλων των οργάνων του ανθρωπίνου σώματος. Αυτό εξηγεί και τον μεγάλο αριθμό συμπτωμάτων που μπορεί να παρατηρηθούν στις παθήσεις του θυρεοειδούς.
2.Τι παθήσεις μπορεί να εμφανίσει ο θυρεοειδής αδένας?
Οι παθήσεις θυρεοειδούς διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τις καλοήθεις παθήσεις και τις κακοήθεις παθήσεις. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν ο υπερθυρεοειδισμός, η βρογχοκήλη, η θυρεοειδίτιδα (στις διάφορες μορφές της), οι όζοι του θυρεοειδούς και ο υποθυρεοειδισμός. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει ο καρκίνος του θυρεοειδούς και άλλοι σπανιότεροι όγκοι (όπως το λέμφωμα θυρεοειδούς, μεταστατικοί όγκοι κλπ.).
3. Πώς εκδηλώνονται οι παθήσεις του θυρεοειδούς?
Τα συμπτώματα εξαρτώνται από το είδος της πάθησης. Κάποιες από τις παθήσεις του θυρεοειδούς συνοδεύονται από χαρακτηριστικά συμπτώματα, όπως είναι ο υποθυρεοειδισμός και ο υπερθυρεοειδισμός. Σε κάποιες άλλες παθήσεις μπορεί να μην υπάρχουν συμπτώματα, δηλαδή μπορεί ο ασθενής να είναι ασυμπτωματικός. Μία τέτοια τυπική περίπτωση είναι ο ασθενής με όζο ή καρκίνο θυρεοειδούς που ανακαλύπτεται τυχαία στον έλεγχο που συχνά κάνει ο ασθενής για άλλο λόγο.
4. Πως διαγιγνώσκονται οι παθήσεις του θυρεοειδούς?
Η υποψία για κάποια πιθανή πάθηση του θυρεοειδούς δημιουργείται με βάση τα παραπάνω συμπτώματα. Όταν υπάρχει υπόνοια για κάποια πάθηση θυρεοειδούς ο ασθενής θα πρέπει να υποβάλλεται στο σωστό διαγνωστικό έλεγχο, που περιλαμβάνει:
- Λήψη ατομικού και οικογενειακού ιστορικού
- Πλήρη κλινική εξέταση
- Εξετάσεις αίματος (μέτρηση θυρεοειδικών ορμονών, αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων)
- Υπερηχογράφημα
- Άλλες απεικονιστικές εξετάσεις, σε επιλεγμένες περιπτώσεις (αξονική / μαγνητική τομογραφία, τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων κλπ.).
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται όταν δεν υπάρχουν χαρακτηριστικά συμπτώματα ή όταν τα συμπτώματα είναι ήπια, προκειμένου να μην διαφύγει της προσοχής κάποια πάθηση του θυρεοειδούς.
5. Πως αντιμετωπίζονται οι παθήσεις του θυρεοειδούς?
Η αντιμετώπιση εξατομικεύεται, ανάλογα με το είδος της πάθησης και τα ιδιαίτερα δεδομένα του κάθε ασθενούς. Οι θεραπευτικές επιλογές είναι κατά βάση τρεις:
Απλή παρακολούθηση
Φαρμακευτική αντιμετώπιση
Χειρουργική επέμβαση
6. Είμαι παχύσαρκος/η – φταίει ο θυρεοειδής μου?
Μία και μόνο είναι η πάθηση του θυρεοειδούς που θα μπορούσε να προκαλέσει παχυσαρκία. Η πάθηση αυτή είναι ο υποθυρεοειδισμός. Η διάγνωση του υποθυρεοειδισμού μπορεί να αποκλεισθεί εύκολα με μέτρηση των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα. Αν – με τον τρόπο αυτό – αποκλειστεί ο υποθυρεοειδισμός, τότε για την παχυσαρκία δεν ευθύνεται ο θυρεοειδής. Υπενθυμίζεται ότι η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων παχυσαρκίας ευθύνεται ο τρόπος ζωής (κακή διατροφή, απουσία σωματικής άσκησης κλπ.).
7. Αφαίρεση θυρεοειδούς (θυρεοειδεκτομή) – θα αλλάξει η ζωή μου μετά την επέμβαση?
Η θυρεοειδεκτομή δεν αλλάζει τη ζωή των ασθενών που υποβάλλονται στην επέμβαση αυτή. Όσον αφορά την άμεση περίοδο μετά την επέμβαση, η ανάρρωση είναι ταχύτατη και η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες άμεση, με ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο. Σε βάθος χρόνου, η ζωή παραμένει η ίδια χωρίς καμία μεταβολή, καθώς η λειτουργία του θυρεοειδούς υποκαθίσταται πλήρως με την χορήγηση θυροξίνης από το στόμα (λεβοθυροξίνης) έτσι ώστε τα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα να είναι στα φυσιολογικά επίπεδα.
8. Διαγνώσθηκα με καρκίνο θυρεοειδούς – κινδυνεύει η ζωή μου?
Η πλειονότητα των καρκίνων θυρεοειδούς ανήκει στην κατηγορία του λεγόμενου διαφοροποιημένου (θηλώδους / θυλακιώδους) καρκίνου θυρεοειδούς. Πρόκειται για μία μορφή καρκίνου με γενικά «καλοήθη» βιολογική συμπεριφορά και πολύ καλή πρόγνωση. Ανταποκρίνεται αρκετά ικανοποιητικά στη θεραπεία και επιτυγχάνεται ίαση στην συντριπτική πλειονότητα των ασθενών, ακόμη και όταν υπάρχουν μεταστάσεις στους λεμφαδένες.
Αντίθετα, ο αναπλαστικός (αδιαφοροποίητος) καρκίνος θυρεοειδούς έχει πολύ επιθετική συμπεριφορά και κακή πρόγνωση. Στο ενδιάμεσο από άποψη βιολογικής συμπεριφοράς και πρόγνωσης βρίσκεται ο μυελοειδής καρκίνος θυρεοειδούς.
Ευτυχώς, ο μυελοειδής και ο αναπλαστικός καρκίνος θυρεοειδούς είναι πολύ σπανιότεροι από τον (καλής πρόγνωσης) διαφοροποιημένο καρκίνο θυρεοειδούς, που δεν απειλεί (παρά εξαιρετικά σπάνια) τη ζωή του ασθενούς.
9. Χειρουργήθηκα για καρκίνο θυρεοειδούς – θα χρειαστεί ραδιενεργό ιώδιο?
Το ραδιενεργό ιώδιο χορηγείται σαν συμπληρωματική (επικουρική, adjuvant) θεραπεία στον καρκίνο θυρεοειδούς. Εντούτοις, δεν χορηγείται αδιακρίτως σε όλες τις περιπτώσεις. Υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις για την χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου στους ασθενούς με καρκίνο θυρεοειδούς, που βασίζονται κυρίως στα ευρήματα της ιστολογικής εξέτασης (βιοψίας μετά την επέμβαση) και στο στάδιο της νόσου. Αν πάντως χρειαστεί θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο, αυτή μπορεί να δοθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο μετά την επέμβαση.
10. Θα φαίνεται η ουλή μετά την αφαίρεση του θυρεοειδούς?
Επιλέγουμε την μικρότερη δυνατή τομή, μέσω της οποίας όμως να είναι δυνατή η σωστή και ασφαλής αφαίρεση του θυρεοειδούς. Αν υπάρχουν στο κατάλληλο ύψος του τραχήλου πτυχές του δέρματος τις εκμεταλλευόμαστε για την τομή, ώστε η τομή να ‘χαθεί’ μέσα στην πτυχή. Η σύγκλειση της τομής γίνεται με προσεκτική πλαστική ενδοδερμική ραφή με λεπτό απορροφήσιμο ράμμα. Σε λίγες ημέρες (περίπου 4 – 5 μετά την επέμβαση) η τομή έχει επουλωθεί. Προαιρετικά και για το ακόμη καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ειδική επουλωτική κρέμα στην τομή. Σαν αποτέλεσμα, η τομή μετά από ένα διάστημα λίγων εβδομάδων ή λίγων μηνών είναι αδιόρατη.
ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ
ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)
ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)
ΜΗΤΕΡΑ- Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)
ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223