Skip to main content
search

Θυρεοειδής και διατροφή

Εισαγωγή

Θυρεοειδής και διατροφή.- Ο θυρεοειδής αδένας – αν και μικρός σε μέγεθος – παίζει σημαντικό ρόλο σε βασικές λειτουργίες του οργανισμού. Οι διαταραχές της λειτουργίας του μπορεί να επηρεάσουν πάρα πολλά οργανικά συστήματα και να εκδηλωθούν με ποικίλους τρόπους. Η διατροφή παίζει κάποιο ρόλο σε πολλές παθήσεις του ανθρωπίνου σώματος. Τι ισχύει λοιπό για το θέμα «θυρεοειδής και διατροφή»?.

Θυρεοειδής και διατροφή – ΙΩΔΙΟ

Το ιώδιο είναι απαραίτητο για τη σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών από τον θυρεοειδή. Οι ανάγκες του οργανισμού σε ιώδιο καλύπτονται από το ιώδιο που περιέχεται στις τροφές. Στις δυτικές χώρες το ιώδιο προσλαμβάνεται σε επαρκείς ποσότητες με τις τροφές. Αντίθετα, σε αρκετές υπό ανάπτυξη χώρες η έλλειψη ιωδίου είναι αρκετά συνηθισμένη και έτσι στις χώρες αυτές η ιωδοπενία (όπως περιγράφεται η έλλειψη ιωδίου) αποτελεί πολύ συνηθισμένη αιτία εμφάνισης βρογχοκήλης (δηλαδή διόγκωσης θυρεοειδούς) και υποθυρεοειδισμού.

Οι ανάγκες σε ιώδιο είναι μεγαλύτερες στις γυναίκες στην περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Η χαμηλή πρόσληψη ιωδίου από τις γυναίκες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές της ανάπτυξης του εγκεφάλου του εμβρύου πράγμα που μπορεί να εκδηλωθεί με νοητική υστέρηση στην βρεφική ή στην παιδική ηλικία.

Θα πρέπει εντούτοις να τονιστεί ότι η πρόσληψη ιωδίου σε αυξημένες ποσότητες μπορεί επίσης να προκαλέσει διαταραχές της λειτουργίας του θυρεοειδούς (υπερθυρεοειδισμό/υποθυρεοειδισμό). Για το λόγο αυτό δεν συνιστάται η πρόσληψη συμπληρωμάτων διατροφής πολύ υψηλής περιεκτικότητας σε ιώδιο.

Εάν κάποιος είναι σε αγωγή με λεβοθυροξίνη (π.χ. για υποθυρεοειδισμό ή βρογχοκήλη) δεν υπάρχει λόγος να λάβει συμπλήρωμα διατροφής με ιώδιο. Επίσης, αν κάποιος είναι πάσχει από υπερθυρεοειδισμό και υποβάλλεται στην ανάλογη θεραπεία δεν θα πρέπει επίσης να λαμβάνει συμπλήρωμα διατροφής με ιώδιο καθώς το ιώδιο μπορεί να παρεμποδίζει την επιθυμητή δράση των αντιθυρεοειδικών φαρμάκων.

Τροφές πλούσιες σε ιώδιο είναι:

  • Ψάρια (αλμυρού νερού)
  • Οστρακοειδή (π.χ. μύδια, γαρίδες)
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, τυρί, γιαούρτι)
  • Το ιωδιούχο αλάτι
  • Δημητριακά
  • Ψωμί (κάποια είδη του)
  • Αυγά
  • Κρέας
  • Σόγια (γάλα σόγιας, σάλτσα σόγιας)

Θυρεοειδής και διατροφή – ΣΕΛΗΝΙΟ

Τροφές πλούσιες σε σελήνιο είναι:

  • Ξηροί καρποί
  • Τόνος
  • Σαρδέλες
  • Αυγά
  • Λαχανικά-όσπρια

Το σελήνιο συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Εντούτοις, όλες οι τροφές που είναι υψηλής περιεκτικότητας σε σελήνιο συνιστώνται στα πλαίσια της υγιούς και ισορροπημένης διατροφής. Για το λόγο αυτό γενικά δεν συνιστάται η πρόσληψη επιπλέον ποσότητας σεληνίου υπό τη μορφή συμπληρώματος διατροφής εκτός και αν αποδειχθεί με μέτρηση στο αίμα ότι υπάρχει έλλειμμα σεληνίου. Η πρόσληψη αυξημένης ποσότητας σεληνίου μπορεί να προκαλέσει βλάβη στη λειτουργία του θυρεοειδούς.

Το σελήνιο χρησιμοποιείται επίσης συχνά στην αντιμετώπιση των ασθενών με ήπια θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια (σε ασθενείς με διάχυτη τοξική βρογχοκήλη [νόσος Graves]).

Θυρεοειδής και διατροφή – ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ

Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι:

  • Το κρέας (κοτόπουλο, βόειο)
  • Τα οστρακόδερμα (καβούρια, γαρίδες, αστακοί)
  • Τα λαχανικά και τα όσπρια (φακές, φασόλια)

Ο ψευδάργυρος θεωρείται επίσης ότι συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς.

Οι παραπάνω τροφές θεωρούνται μέρος της υγιούς και ισορροπημένης διατροφής και καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες του οργανισμού σε ψευδάργυρο.

Θυρεοειδής και διατροφή – ΒΡΟΓΧΟΚΗΛΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ

Υπάρχουν κάποιες τροφές που μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση βρογχοκήλης (διόγκωση θυρεοειδούς). Οι τροφές αυτές περιγράφονται ως «βρογχοκηλογόνες» (λάχανο, κουνουπίδι, λαχανίδα κλπ).

Εντούτοις, η ποσότητα που πρέπει να καταναλωθεί για την εμφάνιση της βρογχοκηλογόνου δράσης των τροφών αυτών είναι πολύ μεγάλη και έτσι πρακτικά δεν υπάρχει εν προκειμένω πρόβλημα και ο σχετικός κίνδυνος είναι εξαιρετικά μικρός, εφόσον η διατροφή είναι ισορροπημένη.

 

Θυρεοειδής και διατροφή – ΑΣΒΕΣΤΙΟ

Κάποια συμπληρώματα διατροφής και κάποιες τροφές πλούσιες σε ασβέστιο μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση της λεβοθυροξίνης. Για το λόγο αυτό συνιστάται να υπάρχει μία χρονική απόσταση 4 ωρών προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν επηρεάζουν τα επίπεδα θυροξίνης στο αίμα.

Αν χρησιμοποιείτε γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά στα πλαίσια δίαιτας για απώλεια βάρους, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι και το γάλα αυτό είναι υψηλής περιεκτικότητας σε ασβέστιο, αν και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Θυρεοειδής και διατροφή – ΣΙΔΗΡΟΣ

Ο σίδηρος μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση της θυροξίνης. Αυτός είναι και ο λόγος που αρκετοί γιατροί συνιστούν να υπάρχει μία χρονική απόσταση τουλάχιστον 2 ωρών μεταξύ της λήψης θυροξίνης και σιδήρου.

Έχετε επίσης υπόψη ότι σίδηρος περιέχεται και σε αρκετά πολυβιταμινούχα σκευάσματα που επίσης περιέχουν μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ-ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗ ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΔΟΣΗ

Κάποιοι θεωρούν ότι η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής σε μεγάλες δόσεις μπορεί να είναι χρήσιμη για τον οργανισμό. Εντούτοις, η τακτική αυτή μπορεί να είναι επιζήμια. Για το λόγο αυτό συνιστάται η αποφυγή της λήψης συμπληρωμάτων διατροφής και βιταμινών σε αυξημένες δόσεις. Θα πρέπει επομένως να λαμβάνεται μόνο η συνιστώμενη δόση των συμπληρωμάτων διατροφής.

Επίσης –αν κάποιος λαμβάνει φάρμακα για τον θυρεοειδή- θα πρέπει να ελέγχει αν η χορήγηση κάποιου συμπληρώματος διατροφής αντενδείκνυται στην περίπτωσή του. Αν δεν υπάρχει αντένδειξη, η λήψη των συμπληρωμάτων διατροφής καλό θα είναι να γίνεται με μία χρονική απόσταση άνω των 4 ωρών από την λήψη των φαρμάκων του θυρεοειδούς, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα με την απορρόφηση των φαρμάκων.

Θυρεοειδής και διατροφή – ΚΑΠΟΙΕΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΜΙΑΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Δεν υπάρχουν κάποιες ειδικές τροφές ή συμπληρώματα διατροφής που να είναι χρήσιμα στην αντιμετώπιση των παθήσεων του θυρεοειδούς.
Για τη διατήρηση της υγείας είναι σημαντικό να καταναλώνετε μία ποικιλία τροφών στις σωστές αναλογίες, στα πλαίσια μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.

Προτείνονται σαν γενικές συμβουλές τα εξής:

  • Καταναλώστε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα
  • Προτιμήστε τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες (ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά, ρύζι)

Συμπεριλάβετε στο διαιτολόγιό σας τις εξής τροφές:

  • Ψάρια
  • Αυγά
  • Κρέας
  • Όσπρια

Αποφεύγετε τροφές με κεκορεσμένα λιπαρά, προτιμήστε αυτές που περιέχουν ακόρεστα λιπαρά

Πίνετε άφθονα υγρά (τουλάχιστον 6-8 ποτήρια νερού)

 

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ?

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

 

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

 

Ιατρικό Ψυχικού

ΜΗΤΕΡΑ[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”5605″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ