Skip to main content
search

Θυρεοειδής στις γυναίκες – συμπτώματα και διάγνωση

Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρών σχετικά διαστάσεων αδένας, σε σχήμα πεταλούδας, που βρίσκεται στην πρόσθια επιφάνεια του τραχήλου. Ένα μέρος του (ισθμός) επικάθεται επί της τραχείας, ενώ το κυρίως μέρος του αδένα, ο δεξιός και ο αριστερός λοβός, βρίσκονται εκατέρωθεν της τραχείας.

Παράγει τις θυρεοειδικές ορμόνης (τριιωδοθυρονίνη [Τ3] και την θυροξίνη [Τ4]) που αποτελούν βασικούς ρυθμιστές της μεταβολικής δραστηριότητας των κυττάρων του οργανισμού.

 

Θυρεοειδής στις γυναίκες

Απλώς το να ανήκει κανείς στο γυναικείο φύλο είναι ένας ‘παράγοντας κινδύνου’ για την εμφάνιση πάθησης του θυρεοειδούς. Το γιατί ο θυρεοειδής αδένας εμφανίζει συχνότερα παθήσεις στις γυναίκες παραμένει ακόμη εν μέρει ένα αναπάντητο ερώτημα. Γνωρίζουμε εντούτοις κάποιους από τους παράγοντες που μπορεί να εξηγήσουν το φαινόμενο αυτό, το γιατί δηλαδή ο θυρεοειδής στις γυναίκες εμφανίζει συχνότερα παθήσεις κα προβλήματα:

  • Τα θυρεοειδικά κύτταρα διαθέτουν στην επιφάνειά τους πολλούς υποδοχείς οιστρογόνων. Το γεγονός αυτό τα καθιστά ιδιαίτερα ευαίσθητα στις επιδράσεις των γυναικείων ορμονών.
  • Πολλές παθήσεις που εμφανίζει ο θυρεοειδής είναι αυτοάνοσης αιτιολογίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε δύο συχνές παθήσεις που μπορεί να εμφανίσει ο θυρεοειδής, την χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα (που είναι γνωστή σαν θυρεοειδίτιδα Hashimoto) και την διάχυτη τοξική βρογχοκήλη (που είναι γνωστή και σαν νόσος Graves). Όπως είναι γνωστό, τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι πιθανότερο να εμφανιστούν στις γυναίκες

 

Θυρεοειδής στις γυναίκες – συμπτώματα

Οι διαταραχές της λειτουργίας του θυρεοειδούς επηρεάζουν την λειτουργία πλείστων όσων οργάνων του ανθρωπίνου σώματος. Οι βασικές λειτουργικές διαταραχές του θυρεοειδούς είναι ο υπερθυρεοειδισμός και ο υποθυρεοειδισμός.

Στην πρώτη περίπτωση (υπερθυρεοειδισμός) ο θυρεοειδής αδένας παράγει ποσότητες θυρεοειδικών ορμονών μεγαλύτερες από αυτές που χρειάζονται για τη φυσιολογική λειτουργία του ανθρωπίνου σώματος.

Αντίθετα, στον υποθυρεοειδισμό, η παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών υπολείπεται του φυσιολογικού και δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών του
οργανισμού.

Στη συνέχεια παρουσιάζονται τα συνήθη συμπτώματα με τα οποία μπορεί να εκδηλωθούν τα συμπτώματα των συνηθέστερων παθήσεων του θυρεοειδούς στις γυναίκες

Θυρεοειδής στις γυναίκες – ΥΠΕΡΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ

Αυξημένη εφίδρωση
Ανησυχία
Νευρικότητα
Διέγερση
Ευερεθιστότητα
Αυξημένη όρεξη
Απώλεια βάρους (παρά την αυξημένη όρεξη)

Αίσθημα κόπωσης
Δυσανεξία στη ζέστη
Δυσκολία συγκέντρωσης
Ναυτία
Απώλεια – αραίωση μαλλιών
Κρύο δέρμα
Διάρροια
Διόγκωση στο λαιμό (όταν συνυπάρχει βρογχοκήλη που σε αυτή την περίπτωση
περιγράφεται ως τοξική βρογχοκήλη)

Θυρεοειδής στις γυναίκες – ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ

Απώλεια όρεξης
Αραίωση/απώλεια μαλλιών
Κόπωση
Αύξηση βάρους
Πόνοι στις αρθρώσεις
Δυσκοιλιότητα
Μειωμένος καρδιακός ρυθμός
Ξηρότητα δέρματος, κνησμός κλπ
Υπνηλία
Κατάθλιψη
Δυσθυμία
Υποθερμία
Άπνοια ύπνου κλπ

Θυρεοειδής στις γυναίκες – ΒΡΟΓΧΟΚΗΛΗ – ΟΖΟΙ – ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ

Και στις γυναίκες, όπως και στους άνδρες, μπορεί να παρατηρηθεί αύξηση των διαστάσεων του θυρεοειδούς (βρογχοκήλη), με ή χωρίς παρουσία όζων. Σε αυτή την περίπτωση παρατηρείται διόγκωση στο λαιμό, στην πρόσθια ή στην προσθιοπλάγια επιφάνειά του. Μπορεί επίσης να γίνει εμφανής με την ψηλάφηση η παρουσία μιας διόγκωσης στην περιοχή αυτή του τραχήλου. Η διόγκωση αυτή μπορεί να γίνει αντιληπτή είτε από την ίδια την ασθενή είτε από άτομα του περιβάλλοντός του. Εφόσον η διόγκωση είναι μικρή, δεν συνοδεύεται από συμπτώματα. Όσο όμως μεγαλώνει, μπορεί να εμφανιστούν τα εξής συμπτώματα:

  • Αίσθημα βάρους στον τράχηλο
  • Αίσθημα πίεσης στον τράχηλο
  • Αίσθημα ξένου σώματος στον τράχηλο
  • Βήχας
  • Δύσπνοια (από πίεση της τραχείας από το διογκωμένο θυρεοειδή)
  • Δυσκολία στην κατάποση (από πίεση του οισοφάγου από το διογκωμένο θυρεοειδή)

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται από την πλευρά του γιατρού να μη διαφύγει σε αυτή την περίπτωση η διάγνωση του καρκίνου θυρεοειδούς. Η διάγνωση αυτή μπορεί να γίνει σήμερα με το υπερηχογράφημα και την παρακέντηση με λεπτή βελόνη.

ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Η διάγνωση των παθήσεων του θυρεοειδούς μπορεί να διαφύγει εύκολα στις ηλικιωμένες γυναίκες. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους:
 Στη δυσκολία πρόσβασης των ηλικιωμένων σε δομές υγείας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις ηλικιωμένες γυναίκες που ζουν μόνες τους ή σε δομές φιλοξενίας ή σε ηλικιωμένες γυναίκες με οικονομικές δυσκολίες
 Στο ότι κάποια από τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν παραπάνω και που παραπέμπουν σε πάθηση του θυρεοειδούς αγνοούνται ή δεν αξιολογούνται σωστά και αποδίδονται στο γήρας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΣ

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ?

 

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ

Καρκίνος θυρεοειδούς

Καρκίνος θυρεοειδούς στα παιδιά

Όζοι θυρεοειδούς

Βρογχοκήλη

Υπερθυρεοειδισμός

Νόσος Graves

Θυρεοειδίτιδες

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto

 

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

Αδένωμα παραθυρεοειδούς

Υπερπαραθυρεοειδισμός – Πρωτοπαθής

Υπερπαραθυρεοειδισμός – Δευτεροπαθής και Τριτοπαθής

 

Ιατρικό Ψυχικού

ΜΗΤΕΡΑ[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”5584″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ