Skip to main content
search

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto – τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει στην καθημερινότητα των ασθενών?

Εισαγωγή

Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι η συνηθέστερη αυτοάνοση νόσος που προσβάλλει εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο επηρεάζοντας την καθημερινότητά τους. Είναι γνωστό ότι οι αυτοάνοσες παθήσεις χαρακτηρίζονται από προσβολή των ίδιων οργάνων του ανθρωπίνου οργανισμού από τους αμυντικούς του μηχανισμούς. Στην περίπτωση της θυρεοειδίτιδας Hashimoto, το όργανο στόχος της λανθασμένης απάντησης του ανοσοποιητικού συστήματος είναι ο θυρεοειδής αδένας.

Χαρακτηριστική είναι η παρουσία μεγάλου αριθμού λεμφοκυττάρων στον θυρεοειδικό ιστό και για το λόγο αυτό είναι γνωστή και σαν χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα. Σταδιακά, ο μεγάλος αυτός αριθμός λεμφοκυττάρων που «διηθεί» τον θυρεοειδικό ιστό μπορεί να προκαλέσει μείωση του αριθμού των λειτουργικών κυττάρων του θυρεοειδούς και προοδευτική καταστροφή του αδένα, σε διάστημα ετών, με αποτέλεσμα την εμφάνιση υποθυρεοειδισμού.

Είναι συχνότερη στις γυναίκες (σχέση γυναικών προς άνδρες 9 προς 1) πιθανότατα λόγω του μεταβολικού profile των γυναικών και λόγω των πολλαπλών ορμονικών μεταβολών που παρατηρούνται στη διάρκεια της ζωής τους. Παρατηρείται συχνά και στα παιδιά.

H θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι η συνηθέστερη αιτία υποθυρεοειδισμού. Είναι επομένως αυτονόητο ότι η πάθηση αυτή μπορεί να συνοδεύεται από όλες τις κλινικές εκδηλώσεις του υποθυρεοειδισμού, που από μόνες τους επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των ασθενών. Επισημαίνονται εντούτοις και κάποιες ιδιαίτερες κλινικές εκδηλώσεις, στις οποίες πιθανότατα εμπλέκονται και άλλοι μηχανισμοί, πέραν του υποθυρεοειδισμού.

 

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto – Τι Προβλήματα Μπορεί Να Δημιουργήσει Στην Καθημερινότητα Των Ασθενών?

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto – τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει στην καθημερινότητα των ασθενών?

 

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto – τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει στην καθημερινότητα των ασθενών

 

Εύκολη κόπωση και μειωμένη ενεργητικότητα

Όπως είναι γνωστό, ο θυρεοειδής αδένας κατέχει κεντρικό ρόλο στην ρύθμιση του κυτταρικού μεταβολισμού σε όλα τα όργανα του ανθρωπίνου σώματος. Στη θυρεοειδίτιδα Hashimoto, η μειωμένη λειτουργικότητα του θυρεοειδούς αδένα μπορεί να εκδηλωθεί με αίσθημα κούρασης και μειωμένη ‘ζωντάνια’ του πάσχοντος ασθενούς.

 

Αύξηση σωματικού βάρους

Αν και η αύξηση του σωματικού βάρους είναι χαρακτηριστική κλινική εκδήλωση που συνοδεύει τον υποθυρεοειδισμό (που παρατηρείται συχνά στη θυρεοειδίτιδα Hashimoto), φαίνεται ότι εμπλέκονται και άλλοι μηχανισμοί που ευθύνονται για το φαινόμενο αυτό, όπως αντίσταση στην ινσουλίνη (με συσσώρευση σπλαχνικού λίπους στην κοιλιακή χώρα), διαταραχές του εντερικού μικροβιώματος, διαταραχές του μεταβολισμού μετάλλων και ιχνοστοιχείων (μαγνήσιο, ψευδάργυρος, χρώμιο, σελήνιο κλπ.), η απορρύθμιση του αισθήματος κορεσμού (που έχει σαν αποτέλεσμα ότι το άτομο νιώθει ότι δεν έχει χορτάσει και ότι πεινάει διαρκώς) κλπ.

Είναι ενδιαφέρον ότι υπάρχουν άτομα που έχουν επιτύχει ρύθμιση του υποθυρεοειδισμού που συνοδεύει την θυρεοειδίτιδα Hashimoto (με τη βοήθεια φαρμακευτικής αγωγής [χορήγηση λεβοθυροξίνης]) αλλά παρά ταύτα αποτυγχάνουν – παρά τις ειλικρινείς τους προσπάθειες – να μειώσουν το σωματικό του βάρος.

Τονίζεται εν προκειμένω και η σημασία του υγιεινού τρόπου ζωής (σωστή διατροφή σε συνδυασμό με τη σωματική άσκηση) που έχουν μεγάλη επίσης σημασία για την διατήρηση του σωματικού βάρους μέσα στα φυσιολογικά όρια.

 

Γαστρεντερικές διαταραχές

Πολλοί ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Hashimoto παρουσιάζουν διαταραχές της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος, όπως αργή πέψη, δυσκοιλιότητα, αίσθημα μετεωρισμού, χολολιθίαση κλπ.

Οι διαταραχές αυτές πιστεύεται ότι οφείλονται κατά ένα μεγάλο μέρος στην αλλοίωση της μικροβιακής εντερικής χλωρίδας που είναι βασικός παράγοντας στην ανάπτυξη και στην επιδείνωση της εξέλιξης των αυτοάνοσων παθήσεων, όπως είναι και η θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Γνωρίζουμε σήμερα ότι το μικροβίωμα του εντέρου έχει κεντρικό ρόλο στην λειτουργία του πεπτικού συστήματος και ότι επηρεάζει πολλές λειτουργίες του μεταβολισμού (συμπεριλαμβανομένης και της απορρόφησης των θρεπτικών ουσιών) αλλά και την ρύθμιση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

 

Αλλαγές της διάθεσης και του ψυχισμού

Οι μεταβολές που συνοδεύουν την θυρεοειδίτιδα Hashimoto μπορεί να επηρεάσουν την λειτουργία του μεταβολισμού και του νευρο-ορμονικού συστήματος. ΄Έτσι μπορεί να παρουσιαστούν μεταβολές της διάθεσης (όπως μελαγχολία εναλλασσόμενη συχνά με εκνευρισμό και επιδείνωση της ψυχολογίας), που δεν δικαιολογούνται από τις συνθήκες που βιώνει ο ασθενής στην καθημερινότητά του. Μπορεί επίσης να επηρεαστεί αρνητικά η σεξουαλική επιθυμία (libido) και η σεξουαλική ζωή, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

 

Διαταραχές της μνήμης και μειωμένη διαύγεια

Οι διαταραχές αυτές είναι αποτέλεσμα διαταραχών της λειτουργίας του νευρικού συστήματος, που έχουν αρνητική επίπτωση στις πνευματικές λειτουργίες. Στη δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος μπορεί να συμβάλλουν τόσο ο υποθυρεοειδισμός (που παρατηρείται στη θυρεοειδίτιδα Hashimoto), όσο και οι διαταραχές στο μικροβίωμα και άλλες τυχόν συνυπάρχουσες μεταβολικές διαταραχές (βλ. και παραπάνω). Έτσι συχνά παρατηρείται μειωμένη πνευματική διαύγεια και διαταραχές της μνήμης και της συγκέντρωσης.

 

Συμπτώματα από το μυοσκελετικό σύστημα

Οι ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Hashimoto μπορεί να παρουσιάσουν πόνους στις αρθρώσεις και μυϊκές κράμπες. Οι εκδηλώσεις αυτές πιθανότατα είναι φαινόμενο ενδεικτικό χρόνιας φλεγμονής, αποτέλεσμα του υποθυρεοειδισμού, της αντίστασης στην ινσουλίνη και των μεταβολικών διαταραχών (π.χ. ελλείψεις σε μέταλλα, ιχνοστοιχεία και αντιφλεγμονώδη μικροθρεπτικά συστατικά).

 

Σχόλια

Οι παραπάνω διαταραχές επηρεάζουν την καθημερινότητα των ασθενών με θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Συχνά, λόγω της χρονιότητας της νόσου, οι ασθενείς συνηθίζουν σταδιακά τα παραπάνω συμπτώματα και δεν τα δίνουν σημασία, θεωρώντας ότι αυτή είναι η «φυσιολογική καθημερινότητα».

Η αντιμετώπιση του υποθυρεοειδισμού που συνοδεύει συχνά την θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι το πρώτο βασικό βήμα για να απαλλαγεί ο ασθενής τουλάχιστον από τις κλινικές εκδηλώσεις του υποθυρεοειδισμού. Σε πολλές περιπτώσεις αυτό δεν φθάνει καθώς θα πρέπει να γίνει σωστή διαχείριση και όλων των άλλων μεταβολικών διαταραχών που μπορεί να συνυπάρχουν και που οδηγούν στην εμφάνιση όλων των παραπάνω συμπτωμάτων (μεταξύ άλλων) της νόσου.

Αν αυτό δεν γίνει είναι πολύ πιθανόν οι ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Hashimoto, ενώ είναι υπό αγωγή και ενώ η νόσος φαίνεται ρυθμισμένη όσον αφορά την θυρεοειδική λειτουργία, να συνεχίζουν να μην αισθάνονται καλά.

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)

Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)

 

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ- Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/6/24

3497

Θυρεοειδεκτομές

746

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

456

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ