Skip to main content
search

Εισαγωγή

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto – Μία πολύ συχνή ενδοκρινοπάθεια που προσβάλλει ασθενείς σε κάθε  ηλικία. Συχνά δεν υπάρχουν ιδιαίτερα συμπτώματα. Πώς τίθεται η διάγνωση? Ποια είναι η θεραπεία?

Διάγνωση

Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto διαγιγνώσκεται όταν ο ασθενής παρουσιάζεται με συμπτώματα υποθυρεοειδισμού. Συχνά συνυπάρχει βρογχοκήλη (διόγκωση θυρεοειδούς). Στον εργαστηριακό έλεγχο παρατηρούνται τα ευρήματα του υποθυρεοειδισμού, δηλαδή αυξημένα επίπεδα TSH (θυρεοειδοτρόπου ορμόνης) και χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών (ελεύθερης θυροξίνης, Free T4). Συνυπάρχει αύξηση των επιπέδων των αντισωμάτων έναντι της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης (αντι-ΤΡΟ).

Σε κάποιες περιπτώσεις η διάγνωση της θυρεοειδίτιδας Hashimoto μπορεί να σε πρώιμα στάδια. Αυτό συνήθως συμβαίνει σε άτομα με γνωστό οικογενειακό ιστορικό παθήσεων θυρεοειδούς. Τα άτομα αυτά υποβάλλονται συχνά σε έλεγχο πριν εμφανιστούν συμπτώματα. Στην περίπτωση αυτή, τα επίπεδα αντισωμάτων έναντι της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης (αντι-ΤΡΟ) μπορεί να είναι αυξημένα, συχνά όμως δεν έχει προλάβει να εμφανιστούν τα συμπτώματα υποθυρεοειδισμού. Μπορεί ακόμη και εργαστηριακά να μην υπάρχουν σημαντικές διαταραχές των θυρεοειδικών ορμονών, ενδεικτικές υποθυρεοειδισμού, πέραν μιας ήπιας αύξησης της TSH.

 

Θεραπεία

H θεραπεία της θυρεοειδίτιδας Hashimoto διαφέρει στον κάθε συγκεκριμένο ασθενή, ανάλογα με τα ιδιαίτερα ευρήματα που παρουσιάζει.

Όταν είναι μεν αυξημένα τα επίπεδα αντι-ΤΡΟ, αλλά με φυσιολογικές τιμές θυρεοειδικών ορμονών (φυσιολογική TSH και ελεύθερη θυροξίνη [free T4]), δεν χρειάζεται κάποια θεραπεία.

Σε ασθενείς με ήπιο υποθυρεοειδισμό (ελαφρά αύξηση των επιπέδων TSH) είναι πιθανό να μην χρειαστεί επίσης κάποια θεραπεία, παρά μόνο παρακολούθηση και επανάληψη του ελέγχου μετά από 3 – 6 μήνες.

Σε ασθενείς με υποθυρεοειδισμό (αυξημένη TSH και χαμηλή ελεύθερη θυροξίνη) ενδείκνυται η χορήγηση θεραπείας υποκατάστασης. Η θεραπεία υποκατάστασης συνίσταται στη χορήγηση συνθετικής λεβοθυροξίνης από το στόμα. Η δόση εξατομικεύεται για τον κάθε ασθενή.

Χειρουργική επέμβαση στη θυρεοειδίτιδα Hashimoto θα χρειαστεί στις εξής περιπτώσεις:

  • Όταν υπάρχει υποψία για καρκίνο (που μπορεί να αναπτυχθεί σε κάποιον όζο που αναπτύσσεται συχνά επί εδάφους θυρεοειδίτιδας Hashimoto)
  • Όταν η θυρεοειδίτιδα Hashimoto συνοδεύεται από σημαντικού βαθμού αύξηση των διαστάσεων του θυρεοειδούς. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να υπάρχουν συμπτώματα από πίεση των παρακειμένων οργάνων (συνηθέστατα της τραχείας)
  • Όταν η διόγκωση του θυρεοειδούς (σε θυρεοειδίτιδα Hashimoto) δημιουργεί αισθητικό πρόβλημα στον/στην ασθενή

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto – διάγνωση και θεραπεία 9 0 6

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto – διάγνωση και θεραπεία 9 0 6

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ

Όζοι θυρεοειδούς

Καρκίνος θυρεοειδούς

Καρκίνος θυρεοειδούς στα παιδιά

Καρκίνος θυρεοειδούς στην εγκυμοσύνη

Βρογχοκήλη

Υπερθυρεοειδισμός

Νόσος Graves

Θυρεοειδίτιδες

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto – διάγνωση και θεραπεία 9 0 6

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

Υπερπαραθυρεοειδισμός – Πρωτοπαθής

Αδένωμα παραθυρεοειδούς

Υπερπαραθυρεοειδισμός – Δευτεροπαθής και Τριτοπαθής

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto – διάγνωση και θεραπεία 9 0 6

Ευγενίδειο

Ιατρικό Ψυχικού

ΜΗΤΕΡΑ

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto – διάγνωση και θεραπεία 9 0 6

 

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

  • Γιατί διαθέτουμε πολύ μεγάλη και μακρόχρονη εμπειρία στη χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) λόγω μακράς και συστηματικής ενασχόλησης με τις χειρουργικές παθήσεις θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών.
  • Γιατί είμαστε σε θέση να εκτελέσουμε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα κάθε είδους χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών, ακόμη και σε επιπλεγμένα (δύσκολα) περιστατικά, όπως εκτεταμένοι λεμφαδενικοί καθαρισμοί σε καρκίνο θυρεοειδούς, επεμβάσεις σε λίαν ευμεγέθεις καταδυόμενες στο μεσοθωράκιο βρογχοκήλες, υποτροπές παθήσεων θυρεοειδούς (συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου θυρεοειδούς), υποτροπές υπερπαραθυρεοειδισμού, αδενώματα παραθυρεοειδών σε έκτοπη θέση ή λόγω υπεράριθμων παραθυρεοειδών, διάχυτη υπερπλασία παραθυρεοειδών κλπ.
  • Γιατί έχουμε να δείξουμε σταθερή και μακρόχρονη επιστημονική παρουσία, με αρκετές δημοσιεύσεις στη διεθνή βιβλιογραφία πάνω σε θέματα χειρουργικής ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών)
  • Γιατί έχουν πλέον δημιουργηθεί οι πλέον καλές και αξιόπιστες συνεργασίες με εξειδικευμένους και έμπειρους συναδέλφους άλλων εμπλεκομένων ειδικοτήτων (ενδοκρινολόγους, ακτινολόγους, κυτταρολόγους, αναισθησιολόγους, παθολογοανατόμους, πυρηνικούς γιατρούς). Με τις συνεργασίες αυτές επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα, με στόχο πάντα το καλό του ασθενούς που μας εμπιστεύεται. Με την παροχή πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με τα τρέχοντα διεθνή δεδομένα (standards), το πρόβλημα του ασθενούς επιλύεται άμεσα, οριστικά, αποτελεσματικά και με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια.
  • Γιατί έχουμε συνεργασία με επιλεγμένα νοσοκομεία που προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας, σε ευχάριστο περιβάλλον, έτσι ώστε το πρόβλημα της υγείας να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σε ένα όσο το δυνατόν πιο φιλικό περιβάλλον.
  • Γιατί ο προγραμματισμός της επέμβασης μπορεί να γίνει άμεσα, χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις.
  • Γιατί κατανοούμε τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που βιώνει τα τελευταία χρόνια η κοινωνία μας και βοηθούμε έμπρακτα όποιον/όποια ασθενή χρειάζεται βοήθεια από την πλευρά μας.
[/vc_column_text][/vc_column]
[dt_fancy_image image_id=”5181″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ