Skip to main content
search

Χωρίς ράμματα θυρεοειδεκτομή (suture-less thyroidectomy)- σημαντικά μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος (και κάποια άλλα πλεονεκτήματα)

Εισαγωγή

Η ‘φαρέτρα’ του σύγχρονου χειρουργού περιλαμβάνει αρκετά χρήσιμα βοηθήματα, που μπορεί να προσφέρουν σημαντικά οφέλη όχι μόνο στην εξέλιξη μιας επέμβασης, αλλά και στη μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς.

 

Σύγχρονες συσκευές αιμόστασης με νεότερες πηγές ενέργειας

Ένα από τα βοηθήματα αυτά είναι οι σύγχρονες συσκευές αιμόστασης με χρήση των νεότερων πηγών ενέργειας. Οι δύο βασικές τέτοιες συσκευές είναι το Ligasure και το Ultracision («ψαλίδι υπερήχων»). Η λειτουργία των δύο αυτών συσκευών βασίζεται σε διαφορετικές αρχές, είναι όμως εξ ίσου αποτελεσματικές στη χρήση τους για αιμόσταση και στη θυρεοειδεκτομή.

Αν και στις επεμβάσεις θυρεοειδούς (θυρεοειδεκτομή ± λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου) χρησιμοποιούμε και τις δύο αυτές συσκευές, στην πράξη προτιμούμε το Ligasure. Με το Ligasure επιτυγχάνεται αιμόσταση με την ηλεκτροθερμική μέθοδο. Οι σύγχρονες πλατφόρμες ενέργειας επιτυγχάνουν ταχύτατη (2 – 4 sec) τήξη των ιστών και συγκόλληση του αγγειακού τοιχώματος. Η επίδραση αυτή ασκείται στο κολλαγόνο και στην ελαστίνη του αγγειακού τοιχώματος, δημιουργώντας μία «ζώνη έμφραξης».

Η παροχή ενέργειας στη συσκευή γίνεται αυτοματοποιημένα, ανάλογα με το μέγεθος του αγγείου ή του ιστού που περιλαμβάνεται στα σκέλη του Ligasure. Η ίδια συσκευή μπορεί να προσδιορίσει την ποσότητα της ενέργειας που θα πρέπει να μεταδοθεί στα σκέλη του Ligasure, ανάλογα με το πάχος του ιστού που έχει συλληφθεί στα σκέλη του Ligasure και την υφή του. Με την (συντομότατη) ολοκλήρωση της διαδικασίας αιμόστασης, παράγεται αυτοματοποιημένα ένας χαρακτηριστικός ήχος, ενώ παράλληλα διακόπτεται αυτόματα η παροχή ενέργειας. Η συσκευή έχει ενσωματωμένο εσωτερική λάμα, με την οποία γίνεται η διατομή του ιστού επί του οποίου έχει τοποθετηθεί και στον οποίο έχει γίνει αιμόσταση. Το Ligasure επιτυγχάνει ασφαλή αιμόσταση σε αγγεία διαμέτρου έως 7 mm.

 

Πλεονεκτήματα

Η χρήση του Ligasure στη θυρεοειδεκτομή (± λεμφαδενικός καθαρισμός) προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα, όπως:

  • Συντόμευση του χρόνου επέμβασης. Η παράμετρος αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, όταν πρόκειται για δύσκολες επεμβάσεις (π.χ. σε ασθενείς με γιγάντιες βρογχοκήλες, με εκτεταμένο λεμφαδενικό καθαρισμό τραχήλου κλπ.). Η συντόμευση του χειρουργικού χρόνου (διάρκεια επέμβασης) έχει επίσης σημασία σε ασθενείς με συνυπάρχουσες παθήσεις. Ειδικά στους ασθενείς αυτούς έχει σημασία η ολοκλήρωση της επέμβασης σε όσο το δυνατόν πιο μικρό χρονικό διάστημα, χωρίς βέβαια αυτό να είναι σε βάρος της ασφάλειας της θυρεοειδεκτομής.
  • Δυνατότητα ασφαλούς απολίνωσης και διατομής αγγείων σε «δύσκολες» περιοχές του τραχήλου. Ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση της βαθιά καταδυόμενης βρογχοκήλης, όπου η απολίνωση των αγγείων βαθιά στο ανώτερο πρόσθιο μεσοθωράκιο μπορεί να είναι δύσκολη. Τυχόν τεχνικό σφάλμα στην τοποθέτηση των απολινώσεων σε αυτή τη θέση μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα αιμορραγία σε μία ανατομική περιοχή όπου ο έλεγχος της αιμορραγίας μπορεί να είναι δύσκολος.
  • Ένταση μετεγχειρητικού πόνου.

Στην παρούσα ανάρτηση θα επικεντρωθούμε στην παράμετρο «μετεγχειρητικός πόνος» μετά θυρεοειδεκτομή (± λεμφαδενικός καθαρισμός) με χρήση Ligasure. Το Ligasure συνδυάζεται με περιορισμένη διασπορά της θερμότητας τοπικά στους ιστούς, όπως επίσης και με ελάχιστη δημιουργία ουλώδους ιστού. H παροχή μιας αυτόματα υπολογισμένης ποσότητας ενέργειας, ανάλογα με το πάχος του ιστού που έχει συλληφθεί στη συσκευή, είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες συσκευές αιμόστασης (π.χ. ηλεκτροδιαθερμία).

Υπάρχουν στη βιβλιογραφία αναφορές ότι ο μετεγχειρητικός πόνος είναι μικρότερης έντασης και μικρότερης διάρκειας όταν στη θυρεοειδεκτομή έχει γίνει χρήση του Ligasure. Αυτό μεταφράζεται σε μειωμένες ανάγκες σε αναλγητικά. Πιθανότατα οφείλεται στον περιορισμό της έκτασης των χειρουργικών χειρισμών και στη μειωμένη διασπορά ενέργειας (σε σύγκριση με την ηλεκτροδιαθερμία).

Τα βιβλιογραφικά αυτά δεδομένα έχουν επαληθευθεί κατ’ επανάληψη και στους ασθενείς μας. Σε μεγάλο αριθμό ασθενών μας όπου χρησιμοποιήθηκε το Ligasure παρατηρήσαμε στην πράξη σημαντική μείωση των αναγκών σε μετεγχειρητική αναλγησία. Αν και γενικά ο πόνος μετά θυρεοειδεκτομή είναι ήπιος και ελέγχεται εύκολα με απλά αναλγητικά, η μείωση της έντασής του μετεγχειρητικά είναι ιδιαίτερα επιθυμητή για τους ασθενείς μας. Η σημαντικά μειωμένη ένταση του μετεγχειρητικού πόνου διευκολύνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ανάρρωση και την επάνοδο των ασθενών στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

 

Σχόλιο

Με τη χρήση του Ligasure αποφεύγεται και πρακτικά καταργείται η χρήση ραμμάτων για την απολίνωση και την διατομή των αγγείων όσο διαρκεί η θυρεοειδεκτομή. Αυτός είναι και ο λόγος που η τεχνική αυτή περιγράφεται και σαν “θυρεοειδεκτομή χωρίς ράμματα” (sutureless thyroidectomy). Παρά τα πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει η αιμόσταση με συσκευές σύγχρονων πηγών ενέργειας απαιτείται και πάλι ιδιαίτερη προσοχή από την πλευρά του χειρουργού, ώστε η θυρεοειδεκτομή να γίνει με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Με τον τρόπο αυτό η θυρεοειδεκτομή μπορεί να ολοκληρωθεί ομαλά, χωρίς επιπλοκές, με ένα ιδιαίτερο πλεονέκτημα ο μετεγχειρητικός πόνος να είναι σημαντικά μειωμένος.

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΣ

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ?

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ

Ιατρικό Ψυχικού

 

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ– Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ– Άντερσεν 1 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

 

Τηλ 6977068223 &  210-7487318

Email: georgesakorafas@yahoo.com

https://gsakorafas.gr[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”5482″][dt_fancy_image image_id=”5483″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ