Καρκίνος θυρεοειδούς ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού – ο ρόλος των «αναγνωρίσιμων» ασθενών
Καρκίνος θυρεοειδούς ενημέρωση του κοινού και ο ρόλος των «αναγνωρίσιμων» ασθενών.- Ο καρκίνος θυρεοειδούς είναι η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων. Η συχνότητά του βαίνει αυξανόμενη τις τελευταίες δεκαετίες, ένα γεγονός που κατά ένα μέρος οφείλεται στην όλο κα πιο συχνή διάγνωσή του χάρη στην ευρεία χρήση των σύγχρονων μεθόδων απεικόνισης.
Γενικές γνώσεις
Σήμερα η διάγνωση μπορεί να τεθεί σε πολύ πρώιμα στάδια της νόσου, με τη βοήθεια του υπερηχογραφήματος υψηλής ευκρίνειας και της παρακέντησης με λεπτή βελόνη (FNA). Αν και η πρόγνωση του συνηθέστερου καρκίνου θυρεοειδούς (διαφοροποιημένου, θηλώδους και θυλακιώδους) είναι εξαιρετική, η ευαισθητοποίηση του κοινού για την έγκαιρη διάγνωση έχει ιδιαίτερη σημασία.
Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου θυρεοειδούς στη διάρκεια της ζωής είναι 1.2 %. Ο καρκίνος θυρεοειδούς αποτελεί σήμερα την 7η κατά σειρά συχνότητας μορφή καρκίνου στις γυναίκες.
Ο εντοπισμένος μόνο στο θυρεοειδή καλά διαφοροποιημένος καρκίνος είναι εξαιρετικά ιάσιμος, με ποσοστά 5ετούς επιβίωσης που φθάνουν σχεδόν το 100 %. Σε περίπτωση διασποράς του καρκίνου στους λεμφαδένες του τραχήλου η 5ετής επιβίωση παραμένει πολύ καλή (99 %), ενώ αντίθετα σε περίπτωση πιο προχωρημένων καρκίνων η πρόγνωση επιβαρύνεται, ανάλογα με την έκταση διασποράς της νόσου.
Καρκίνος θυρεοειδούς ενημέρωση του κοινού και ο ρόλος των «αναγνωρίσιμων» ασθενών
Η διάγνωση του καρκίνου θυρεοειδούς σε πρόσωπα αναγνωρίσιμα στην κοινή γνώμη και η παρουσίαση της εμπειρίας που βίωσαν τα πρόσωπα αυτά έχει θετική επίδραση όσον αφορά την ευαισθητοποίηση του κοινού στο πρόβλημα και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς. Τα τελευταία χρόνια πολλά αναγνωρίσιμα πρόσωπα έχουν παρουσιάσει δημόσια το πρόβλημα που αντιμετώπισαν (καρκίνος θυρεοειδούς). Ενδεικτικά αναφέρονται κάποια τέτοια παραδείγματα, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εθνικό επίπεδο.
Ένα τέτοιο πρόσωπο ήταν η Νοτιοκορεάτισσα ηθοποιός Park So-dam, που έγινε γνωστή σε πρωταγωνιστικό ρόλο στην Οσκαρική ταινία «Παράσιτα». Η Park διαγνώσθηκε με θηλώδη καρκίνο θυρεοειδούς στα τέλη του 2021 και ανακοίνωσε δημόσια το πρόβλημα υγείας της. Συνεχίζει ανά διαστήματα να αναφέρεται σε αυτό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενημερώνοντας τους ακολούθους / θαυμαστές της για την πορεία της υγείας της, μεταφέροντας θετικά μηνύματα.
Αλλά και η Sofia Vergara, γνωστή από την γνωστή τηλεοπτική σειρά Modern Family, αναφέρθηκε δημόσια στη διάγνωση του καρκίνου θυρεοειδούς σε ένα άρθρο (Health, 2011). Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι ο καρκίνος θυρεοειδούς διαγνώσθηκε σε αρκετά πρώιμο στάδιο, εκφράζοντας παράλληλα την ευγνωμοσύνη της στους γιατρούς που διέγνωσαν και αντιμετώπισαν με αποτελεσματικότητα τη νόσο της, με ιδιαίτερη αναφορά και στην υποστήριξη της οικογένειάς της. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Αυτό το διάστημα έμαθα πολλά πράγματα, και όχι μόνο για τον καρκίνο θυρεοειδούς. Έμαθα ότι σε περιόδους κρίσης, όταν αντιμετωπίζουμε κάποια σημαντικά προβλήματα, είναι καλύτερα να είμαστε μαζί. Και ειδικά όσον αφορά τον καρκίνο, αν θέλουμε να τον σταματήσουμε, χρειάζεται ομαδική προσπάθεια».
Το 2017, ο Daymont John (γνωστός από την ταινία Shark Tank) μίλησε για τον καρκίνο θυρεοειδούς που διαγνώσθηκε στα πλαίσια της εξέτασής του από το γιατρό του. Σε ένα άρθρο του (People) αναφέρει: «Μοιράζομαι μαζί σας την εμπειρία μου αυτή για να τονίσω πόσο σημαντικό είναι να πάρουμε όλοι στα σοβαρά την υγεία μας και να ασχοληθούμε με αυτή. Θα πρέπει να προσέχουμε με επιμέλεια την υγεία μας».
Ο Rob Stewart που διαγνώσθηκε με θηλώδη καρκίνο θυρεοειδούς δήλωσε: «Κάθε φορά που κάποιος βιώνει μία τέτοια εμπειρία, αρχίζει να βλέπει τη ζωή του από άλλη οπτική». Αργότερα αντιμετώπισε και άλλο πρόβλημα υγείας (καρκίνο προστάτη), η θετική του όμως στάση τον βοήθησε να ξεπεράσει και αυτό το πρόβλημα (όπως δήλωσε ο ίδιος). Οι δύο αυτές περιπέτειες της υγείας του τον ώθησαν να ξεκινήσει καμπάνιες ενημέρωσης του κοινού για την σημασία του περιοδικού ελέγχου για την πρώιμη διάγνωση των διαφόρων συνήθων μορφών καρκίνου. Παράλληλα συμμετέχει ενεργά σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες με στόχο την έρευνα και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με καρκίνο.
Καρκίνος θυρεοειδούς ενημέρωση του κοινού και ο ρόλος των «αναγνωρίσιμων» ασθενών – h ελληνική πραγματικότητα:
O δημοσιογράφος Γιώργος Αυτιάς, σε παρουσίαση σε εβδομαδιαίο περιοδικό αποκάλυψε πως αντιμετώπισε το πρόβλημα «καρκίνος θυρεοειδούς», ένα πρόβλημα που «ούτε φοβήθηκε αλλά ούτε και υποτίμησε». «Είχα ένα μικρό καρκίνο, έκανα βιοψία και το προλάβαμε. Ήταν δύσκολο. Ήταν στον θυροειδή» είπε και συνέχισε: «Την χαρά και την λύπη πρέπει να ξέρεις να τις βιώνεις χωρίς ακρότητες. Ένα κομμάτι αυτής της ιστορίας το βίωσα εντελώς μόνος. Στην οικογένειά μου είπα την αλήθεια ήρεμα. Δεν έκανα ανακοινώσεις του τύπου «Πεθαίνω αύριο». Τώρα είμαι καλά. Ήταν επώδυνο. Εδώ συμβαίνει κάτι απλό και λες «αμάν»! Έχω βιώσει πολλές ανάλογες καταστάσεις με αγαπημένους μου ανθρώπους. Στην ζωή πρέπει να τα περιμένεις όλα».
Η ηθοποιός Άντα Λιβιτσάνου επίσης κοινοποίησε το πρόβλημά της (καρκίνος θυρεοειδούς). Δήλωσε σχετικά: «Τον καρκίνο τον φοβήθηκα. Δεν τον υποτίμησα, αλλά τον αντιμετώπισα με δυνατή ψυχολογία…Θέλουν θάρρος αυτές οι καταστάσεις». Η ίδια σε ανάρτησή της στο Facebook παρακινεί τον κόσμο να κάνει προληπτικό έλεγχο του θυρεοειδούς. Η ίδια ανακάλυψε τον καρκίνο του θυρεοειδούς τυχαία, μετά από ένα υπερηχογράφημα που έκανε στα πλαίσια ενός απλού ελέγχου. Η ίδια δηλώνει: «Είμαι περήφανη για κάθε τραύμα και για κάθε ράμμα το οποίο δείχνει νίκη. Το νέο μου σημάδι από το χειρουργείο θα το φοράω σαν παράσημο απέναντι στον καρκίνο (κακοήθη όζο) του θυρεοειδούς που αφαίρεσα. Το μοιράζομαι μαζί σας γιατί για τρελή μου τύχη το ανακάλυψα τυχαία κάνοντας έναν υπέρηχο προληπτικό.
Ηθικό δίδαγμα: η πρόληψη σώζει ζωές. Σίγουρα δεν είναι το πιο ευχάριστο πράγμα, αλλά είναι ο μόνος τρόπος να διαφυλάξουμε την υγεία μας και τους ανθρώπους που αγαπάμε. Μετά τη διάγνωση και την πλήρη άγνοιά μου με μεγάλη θλίψη έμαθα ότι τα κρούσματα καρκίνου του θυρεοειδούς μετά το Τσέρνομπιλ εκτινάχθηκαν στο 70% πάνω. Θύματα; Όλοι εμείς. Σας το κοινοποιώ για να σας παρακινήσω να κάνετε προληπτικούς ελέγχους. Ένας υπέρηχος μπορεί να σας σώσει. Υγεία και φως σε όλους. Με αγάπη, Άντα»
ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ
ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)
ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)
ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)
ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223
email: georgesakorafas@yahoo.com