Καρκίνος θυρεοειδούς – εξαιρετικά όψιμη υποτροπή (σε δύσκολη θέση) μικροσκοπικού θηλώδους καρκίνου θυρεοειδούς (με αφορμή ασθενή μας
Παρουσίαση ασθενούς
Αιτία εισόδου
Η ασθενής ετών 47 προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση υποτροπής θηλώδους καρκίνου θυρεοειδούς.
Ατομικό ιστορικό
Ολική θυρεοειδεκτομή (2009) για όζο θυρεοειδούς, με τυχαίο εύρημα στην ιστολογική ένα θηλώδες μικροκαρκίνωμα (3 χιλ.).
Προεγχειρητικός έλεγχος
Στο υπερηχογράφημα απεικονίσθηκαν λεμφαδένες ύποπτης ηχομορφολογίας στο κεντρικό διαμέρισμα δεξιά, στην δεξιά τραχειοοισοφαγική αύλακα, στην πορεία του δεξιού παλίνδρομου λαρυγγικού νεύρου, διαμέτρου από 13 έως 5 χιλ.

Καρκίνος θυρεοειδούς – εξαιρετικά όψιμη υποτροπή (σε δύσκολη θέση) μικροσκοπικού θηλώδους καρκίνου θυρεοειδούς. Σχηματική αναπαράσταση των ευρημάτων της χαρτογράφησης λεμφαδένων τραχήλου (βλ. κείμενο)

Προεγχειρητική χαρτογράφηση λεμφαδένων τραχήλου

Αριστερά στην εικόνα – σχηματική αναπαράσταση της θέσης των λεμφαδένων σε εγκάρσια διατομή. Οι παθολογικοί λεμφαδένες βρίσκονται στην πορεία του δεξιού παλίνδρομου λαρυγγικού νεύρου
Σε λίγο ανώτερη θέση στο άνω όριο του θυρεοειδούς χόνδρου απεικονίζεται επίσης ύποπτος λεμφαδένας μεγίστης διαμέτρου 21 χιλ. που ταυτοποιήθηκε ως μεταστατικά διηθημένος στην FNA.
Σε νέο υπερηχογράφημα με χαρτογράφηση λεμφαδένων τραχήλου σε εξειδικευμένο εργαστήριο υπερήχων απεικονίσθηκε αριστερά – σε αντίστοιχη θέση με τον μεγαλύτερο λεμφαδένα της δεξιάς πλευράς – έτερος λεμφαδένας με διαστάσεις 11 x 6 χιλ. ύποπτης ηχομορφολογίας. Έγινε FNA όπου η κυτταρολογική ήταν αρνητική και τα επίπεδα θυρεοσφαιρίνης 61.04 ng/ml. Λόγω της ανιχνεύσιμης θυρεοσφαιρίνης και της παρουσίας δύο ύποπτων μικρών εστιών εντός του εν λόγω λεμφαδένα αποφασίσθηκε να γίνει εκτομή και αυτού του λεμφαδένα.
Χειρουργική επέμβαση
Η ασθενής υποβλήθηκε σε κεντρικό λεμφαδενικό καθαρισμό τραχήλου, υπό γενική αναισθησία με διάνοιξη της παλιάς τομής και επέκταση αυτής εκατέρωθεν.
Εργώδης είσοδος στο κεντρικό διαμέρισμα λόγω της αναμενόμενης παρουσίας ουλωδών αλλοιώσεων από την προηγηθείσα επέμβαση.
Αναγνώριση δεξιού παλίνδρομου λαρυγγικού νεύρου (οπτική και με διαλείπουσα νευροπαρακολούθηση).
Αναγνώριση και εκτομή όλων των ύποπτων – παθολογικών λεμφαδένων που περιγράφονται στη χαρτογράφηση.
Εξαιρετικά δυσχερής η εξέλιξη καθώς ο ουλώδης ιστός καθιστά δυσχερείς τους χειρουργικούς χειρισμούς για την παρασκευή και εκτομή του ινολιπώδους ιστού από την δεξιά τραχειοοισοφαγική αύλακα εντός του οποίου αναγνωρίζονται οι ως άνω περιγραφόμενοι λεμφαδένες.
Ταυτόχρονα αφαιρείται και οι υπολειπόμενος ινολιπώδης ιστός από το κεντρικό διαμέρισμα (επίπεδο VI) μέχρι την είσοδο στην θωρακική κοιλότητα.
Ακολουθεί εκτομή και του λεμφαδένα που βρίσκεται στην αριστερά πλάγια τραχηλική χώρα (βλ. παραπάνω).
Σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης αναγνώριση (οπτική και με νευροδιέγερση) και προστασία του δεξιού παλίνδρομου λαρυγγικού νεύρου.
Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά, με τις σημαντικές εντούτοις δυσκολίες που περιγράφηκαν παραπάνω.
Μετεγχειρητική πορεία
Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές – ανάνηψη ομαλή.
Εξήλθε της κλινικής την επομένη της επέμβασης (1η μετεγχειρητική ημέρα) σε άριστη γενική κατάσταση.
Σχόλιο
Η περίπτωση της ασθενούς που παρουσιάσθηκε έχει ενδιαφέρον για τους εξής λόγους:
- Η υποτροπή του θηλώδους καρκίνου θυρεοειδούς είναι μία πιθανότητα ακόμη και για τον μικροσκοπικό καρκίνο θυρεοειδούς (στην περίπτωση της ασθενούς μας μόλις 3 χιλ.)
- Η υποτροπή είναι πιθανόν να εμφανιστεί ακόμη και μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα (στην περίπτωση της ασθενούς μας μετά από 16 χρόνια)
Οι παραπάνω επισημάνσεις θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τον σχεδιασμό της μετεγχειρητικής παρακολούθησης των ασθενών με καρκίνο θυρεοειδούς.
Επισημαίνεται επίσης ότι οι ύποπτοι/παθολογικοί λεμφαδένες εντοπίζονταν όλοι στην πορεία του δεξιού παλίνδρομου λαρυγγικού νεύρου. Το γεγονός αυτό – σε συνδυασμό με την αναμενόμενη (ένεκα της προηγηθείσης θυρεοειδεκτομής) παρουσία ουλώδους ιστού στο χειρουργικό πεδίο – δημιούργησε σημαντικές τεχνικές δυσκολίες στην εξέλιξη της επέμβασης.
Για το λόγο αυτό είναι αυτονόητη είναι η σημασία της εμπειρίας του χειρουργού που θα αναλάβει την αντιμετώπιση ασθενών που υποβάλλονται σε επανεπέμβαση για υποτροπή του καρκίνου θυρεοειδούς.
ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)
Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)
Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:
Για τις παθήσεις θυρεοειδούς
Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών
Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών?
Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?
ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ
ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)
ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)
ΜΗΤΕΡΑ- Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)
ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223
email: georgesakorafas@yahoo.com
Διαδικασία επεμβάσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών
- Ο ασθενής προσέρχεται νηστικός το πρωί της ημέρας της επέμβασης και σύντομα στη συνέχεια ακολουθεί η χειρουργική επέμβαση.
- Δεν υπάρχει χρόνος αναμονής (καθυστέρηση) για την επέμβαση.
- Η τομή είναι η μικρότερη δυνατή για την σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος του ασθενούς (ανάλογα με την φύση του προβλήματος).
- Στην επέμβαση χρησιμοποιούνται – ανάλογα με τις ενδείξεις και σύμφωνα με τις οδηγίες των μεγάλων διεθνών επιστημονικών εταιρειών (Αμερικανικών και Ευρωπαϊκών) – όλα τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα [κατά περίπτωση], όπως διεγχειρητική νευροπαρακολούθηση (intraoperative neuromonitoring) και οι προηγμένες συσκευές σύγχρονης αιμόστασης (με ραδιοσυχνότητες [radiofrequency] ή υπερήχους) για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια κατά τη διενέργεια της επέμβασης. Η περίπτωση του κάθε ασθενούς εξετάζεται με ιδιαίτερη προσοχή και η επέμβαση που θα ακολουθήσει επιλέγεται με βάση τόσο τα σύγχρονα βιβλιογραφικά δεδομένα όσο και την μεγάλη εμπειρία που έχει συσσωρευτεί όλα αυτά τα χρόνια στη χειρουργική θυρεοειδούς-παραθυρεοειδών.
- Για τη διασφάλιση του βέλτιστου αισθητικού αποτελέσματος εφαρμόζεται τεχνική πλαστικής αποκατάστασης της χειρουργικής τομής, με χρήση πολύ λεπτού απορροφήσιμου ράμματος και ενδοδερμική ραφή, ενώ επιλέγεται κάποια δερματική πτυχή του τραχήλου για την τομή ώστε αυτή να μην είναι ορατή μετεγχειρητικά.
- Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος και ελέγχεται εύκολα με τα συνήθη απλά αναλγητικά.
- Η επέμβαση ολοκληρώνεται σε διάστημα περίπου 1 – 1.5 ώρας (στις συνήθεις περιπτώσεις) και στη συνέχεια γίνεται η αφύπνιση του ασθενούς που μπορεί να παραμείνει για μικρό διάστημα στην ανάνηψη στο χώρο των χειρουργείων.
- Στη συνέχεια διακομίζεται στο θάλαμο, όπου κινητοποιείται πολύ σύντομα (μετά από 1-2 ώρες).
- Το απόγευμα της ημέρας της επέμβασης γίνεται διακοπή της ενδοφλέβιας χορήγησης ορών και το βράδυ της ημέρας της επέμβασης αρχίζει η χορήγηση υγρών και ελαφράς τροφής από το στόμα.
- Την επομένη της επέμβασης ο ασθενής εξέρχεται της κλινικής και επιστρέφει στις συνήθεις του καθημερινές δραστηριότητες.
- Είναι σε θέση να επανέλθει στα επαγγελματικά του καθήκοντα μετά από 3-4 ημέρες (δικαιούται πάντως αναρρωτικής άδειας μετεγχειρητικά, αν το επιθυμεί).
- Με το εξιτήριο ο ασθενής λαμβάνει τις απαραίτητες οδηγίες και την αγωγή που ενδείκνυται, η οποία μπορεί να τροποποιηθεί όταν είναι διαθέσιμη η ιστολογική εξέταση. Χορηγείται επίσης ένα λεπτομερές αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα, στο οποίο περιγράφονται τα δεδομένα του προεγχειρητικού ελέγχου, τα διεγχειρητικά ευρήματα και η χειρουργική επέμβαση (πρακτικό επέμβασης).
- Η ιστολογική εξέταση (από έμπειρους επιλεγμένους παθολογοανατόμους) είναι διαθέσιμη σε πολύ μικρό χρόνο μετά την επέμβαση, αποφεύγοντας έτσι άσκοπες καθυστερήσεις και την αγωνία της αναμονής. Με την γρήγορη διαθεσιμότητα της ιστολογικής δεν καθυστερεί η περαιτέρω εφαρμογή αγωγής μετά την επέμβαση
- Καθώς για τη συρραφή του χειρουργικού τραύματος γίνεται πλαστική με χρήση απορροφήσιμου ράμματος, δεν χρειάζεται να επανέλθει ο ασθενής για κοπή .ραμμάτων.
- Η νοσηλεία γίνεται στα επιλεγμένα νοσοκομεία με τα οποία υπάρχει συνεργασία, με στόχο τη διασφάλιση των καλύτερων συνθηκών νοσηλείας και της αξιοπρέπειας του ασθενούς. Η νοσηλεία γίνεται σε προσεγμένους θαλάμους, σε ευχάριστο και φιλικό προς τον ασθενή και τους συνοδούς του περιβάλλον, διασφαλίζοντας με μεγάλη προσοχή και ευαισθησία την ικανοποίηση του ασθενούς σε όλη την πορεία, από τη διάγνωση της νόσου μέχρι την οριστική και βέλτιστη αντιμετώπισή της. Καταβάλλουμε ιδιαίτερη μέριμνα ώστε η νοσηλεία του ασθενούς να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο ποιοτική και να καλύπτει πλήρως κάθε ανάγκη του.
- Για οποιαδήποτε πληροφορία ή ενημέρωση απαιτηθεί μετά την επέμβαση υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας ανά πάσα στιγμή στο τηλέφωνο 6977068223 και στο email: georgesakorafas@yahoo.com
καρκίνος θυρεοειδούς καρκίνος θυρεοειδούς καρκίνος θυρεοειδούς καρκίνος θυρεοειδούς καρκίνος θυρεοειδούς
καρκίνος θυρεοειδούς καρκίνος θυρεοειδούς καρκίνος θυρεοειδούς καρκίνος θυρεοειδούς καρκίνος θυρεοειδούς
καρκίνος θυρεοειδούς καρκίνος θυρεοειδούς καρκίνος θυρεοειδούς καρκίνος θυρεοειδούς καρκίνος θυρεοειδούς
καρκίνος θυρεοειδούς καρκίνος θυρεοειδούς καρκίνος θυρεοειδούς καρκίνος θυρεοειδούς καρκίνος θυρεοειδούς