Καρκίνος θυρεοειδούς – ολική θυρεοειδεκτομή με λεμφαδενικό καθαρισμό τραχήλου σε ασθενή με σύνδρομο Brugada
Το σύνδρομο Brugada είναι μία σπάνια νοσολογική οντότητα, που δεν είναι ευρέως γνωστή, ακόμη και σε πολλούς γιατρούς που δεν έχουν την ειδικότητα του καρδιολόγου. Αν και η ακριβής του συχνότητα δεν μπορεί να υπολογιστεί επακριβώς, εκτιμάται ότι 1 – 10 άτομα ανά 10.000 γενικού πληθυσμού παρουσιάζουν τις εκδηλώσεις του συνδρόμου.
Παρουσιάζεται ασθενής μας που υποβλήθηκε σε ολική θυρεοειδεκτομή και λεμφαδενικό καθαρισμό τραχήλου (κεντρικό) για καρκίνο θυρεοειδούς και διαγνωσμένο σύνδρομο Brugada. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να πληροφορηθεί κανείς για τις εκδηλώσεις του συνδρόμου και τους κινδύνους που δημιουργεί.
Παρουσίαση ασθενούς
Ο ασθενής, ετών 37, προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση θηλώδους καρκίνου θυρεοειδούς. Στο υπερηχογράφημα απεικονίσθηκε στην μεσότητα του δεξιού λοβού όζος μεγίστης διαμέτρου 20 χιλ. ύποπτης ηχομορφολογίας, που ταυτοποιήθηκε ως Bethesda VI στην παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA). Η χαρτογράφηση λεμφαδένων τραχήλου έδειξε ύποπτο λεμφαδένα στο ύψος της στερνικής εντομής. Ασθενής ευθυρεοειδικός.
Στο ιστορικό του αναφέρεται τύπου ΙΙ σύνδρομο Brugada (βλ. παρακάτω, σχόλια), με θετική δοκιμασία πρόκλησης, χωρίς συμπτώματα όσον αφορά το καρδιολογικό του ιστορικό. Ο θεράπων καρδιολόγος αναφέρει ότι είναι χαμηλού κινδύνου για την εμφύτευση απινιδωτή, συνέστησε εντούτοις την τοποθέτηση patch εξωτερικού απινιδωτή στη διάρκεια της επέμβασης και ενδοφλέβια χορήγηση isuprel επί κοιλιακής ταχυαρρυθμίας.
Υποβλήθηκε σε ολική θυρεοειδεκτομή και κεντρικό λεμφαδενικό καθαρισμό τραχήλου. Στη διάρκεια της επέμβασης διαπιστώνεται ότι ο καρκίνος επεκτείνεται εξωθυρεοειδικά και διηθεί τις παρακείμενες μυικές ίνες του στερνοϋοειδούς μυός που συναφαιρούνται με τον δεξιό λοβό.
Σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης οπτική αναγνώριση και προστασία των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων άμφω.
Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά. Υπήρχε στην αίθουσα χειρουργείου απινιδωτής σε ετοιμότητα, χωρίς εντούτοις να απαιτηθεί η χρήση του.
Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές – ανάνηψη ομαλή. Δεν εμφάνισε καρδιακή αρρυθμία σε όλη τη διάρκεια της νοσηλείας του (προεγχειρηιτκά, κατά την επέμβαση και μετεγχειρητικά).
Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα σε άριστη γενική κατάσταση.
Σχόλιο
Το σύνδρομο Brugada είναι σπάνια γενετική πάθηση που εκδηλώνεται με ηλεκτροκαρδιογραφικές διαταραχές και συνοδεύεται από αυξημένο κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου λόγω κοιλιακών ταχυαρρυθμιών. Περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1992. Η γενετική διαταραχή που ευθύνεται για το σύνδρομο προκαλεί ελαττωματική λειτουργία σε μία πρωτεΐνη που ελέγχει τη μεταφορά του νατρίου στο εσωτερικό των καρδιακών κυττάρων. Η διαταραχή αυτή – και πιθανόν σε συνδυασμό και με άλλες – δημιουργούν διαταραχή στο περιβάλλον ιόντων των καρδιακών κυττάρων που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές κοιλιακές ταχυαρρυθμίες. Έτσι η καρδιά μπορεί να συσπάται έντονα και αναποτελεσματικά γρήγορα. Οι ταχυαρρυθμίες αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε αιφνίδιο θάνατο.
Συχνά δεν υπάρχουν συμπτώματα, μπορεί όμως να εμφανιστούν παροδικές κοιλιακές ταχυαρρυθμίες με στιγμιαία ζάλη ή συγκοπή, που αν επιμείνουν μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και αιφνίδιο θάνατο. Η διάγνωση γίνεται βάσει των ηλεκτροκαρδιογραφικών ευρημάτων. Τα ευρήματα εντούτοις αυτά μπορεί να εμφανίζονται άλλοτε και άλλοτε να μην υπάρχουν. Χρήσιμη μπορεί να είναι η ηλεκτροφυσιολογική μελέτη, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν μεν τα χαρακτηριστικά υπερηχογραφικά ευρήματα, αλλά όχι κάποιο τεκμηριωμένο σοβαρό επεισόδιο αρρυθμίας.
Μεγαλύτερο κίνδυνο από το σύνδρομο διατρέχουν οι ασθενείς που έχουν ήδη εμφανίσει σοβαρό επεισόδιο αρρυθμίας ή προηγούμενο συγκοπικό επεισόδιο (παροδική απώλεια αισθήσεων).
Αν ο ασθενής θεωρείται αυξημένου κινδύνου, η μόνη θεραπεία είναι η εμφύτευση απινιδωτή. Όταν ο κίνδυνος είναι χαμηλός ή ενδιάμεσος και δεν ενδείκνυται η εμφύτευση απινιδωτή, τότε συνιστάται η αποφυγή φαρμάκων που μπορεί να επιδεινώσουν τις υπάρχουσες διαταραχές του συνδρόμου (βλ. ιστότοπο www.brugadadrugs.org), η αποφυγή υπερπυρεξίας με άμεση χορήγηση αντιπυρετικών και η αποφυγή οινοπνεύματος και πολύ μεγάλων γευμάτων.
Στην περίπτωση του ασθενούς μας, που έπασχε από καρκίνο θυρεοειδούς και υποβλήθηκε σε ολική θυρεοειδεκτομή με κεντρικό λεμφαδενικό καθαρισμό τραχήλου, ο θεράπων καρδιολόγος δεν συνέστησε την τοποθέτηση μόνιμου απινιδωτή, θεώρησε όμως απαραίτητη την ετοιμότητα για χρήση εξωτερικού απινιδωτή στην αίθουσα χειρουργείου.
Η επέμβαση όπως αναφέρθηκε παραπάνω εξελίχθηκε ομαλά και χωρίς προβλήματα.
Η ανάγκη επικοινωνίας μεταξύ των γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων – όταν υπάρχουν διάφορα προβλήματα υγείας σε έναν ασθενή, που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα – είναι αυτονόητη, ώστε να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας προκειμένου η αντιμετώπιση του ασθενούς να γίνει με τον βέλτιστο και πλέον ασφαλή τρόπο.
ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ
ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)
ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)
ΜΗΤΕΡΑ- Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)
ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223
email: georgesakorafas@yahoo.com