Skip to main content
search

Ενότητες

1.Καρκίνος θυρεοειδούς και υποτροπή – εισαγωγή

2.Καρκίνος θυρεοειδούς και υποτροπή – συχνότητα

3.Καρκίνος θυρεοειδούς και υποτροπή – πώς τίθεται η διάγνωση?

4.Καρκίνος θυρεοειδούς και υποτροπή – πώς αντιμετωπίζεται?

 

1.Καρκίνος θυρεοειδούς και υποτροπή – εισαγωγή

Με τον όρο υποτροπή του καρκίνου θυρεοειδούς εννοούμε την επανεμφάνιση της νόσου είτε στον τράχηλο είτε σε μακρινά όργανα (σπανιότερα).

 

Καρκίνος Θυρεοειδούς Και Υποτροπή

Καρκίνος θυρεοειδούς και υποτροπή

 

Συνηθέστερα η υποτροπή του καρκίνου θυρεοειδούς εμφανίζεται στον τράχηλο, όπου μπορεί να παρατηρηθεί είτε στην ανατομική θέση όπου βρίσκονταν ο θυρεοειδής (που έχει ήδη αφαιρεθεί – υποτροπή στην κοίτη του θυρεοειδούς) είτε σε λεμφαδένες του τραχήλου (συνηθέστερα).

2.Καρκίνος θυρεοειδούς και υποτροπή – συχνότητα

Η υποτροπή του καρκίνου θυρεοειδούς είναι συχνότερη:

  • Σε ασθενείς ηλικίας άνω των 45 ετών
  • Σε άρρενες ασθενείς
  • Σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο θυρεοειδούς (π.χ. εξωθυρεοειδική επέκταση, λεμφαδενικές μεταστάσεις κλπ.)
  • Σε ασθενείς στους οποίους δεν εφαρμόσθηκε η σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση (π.χ. ανεπαρκής χειρουργική επέμβαση, παράλειψη θεραπείας με ραδιενεργό ιώδιο ενώ υπήρχε ένδειξη χορήγησης, μη χορήγηση επαρκούς φαρμακευτικής καταστολής της TSH κλπ.)
  • Σε ασθενείς που δεν απάντησαν ικανοποιητικά στη σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση.
  • Σε ασθενείς που είναι φορείς κάποιων συγκεκριμένων γονιδιακών μεταλλάξεων (π.χ. του γονιδίου BRAFV600E).

Η συχνότητα υποτροπής του καρκίνου θυρεοειδούς ποικίλλει στη βιβλιογραφία. Εκτιμάται ότι (κατά μέσο όρο) υποτροπή του καρκίνου θυρεοειδούς θα παρατηρηθεί σε ποσοστό 7 % των ασθενών με πρώιμο καρκίνο θυρεοειδούς. Ο κίνδυνος εντούτοις υποτροπής αυξάνεται σημαντικά (έως 30 %) για ασθενείς με προχωρημένη νόσο.

Μετά την αντιμετώπιση της υποτροπής ενός καρκίνου θυρεοειδούς εκτιμάται ότι ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών (περίπου 80 %) δεν θα εμφανίσουν εκ νέου υποτροπή.

Η υποτροπή του καρκίνου θυρεοειδούς οφείλεται στην παραμονή καρκινικών κυττάρων στον οργανισμό μετά την αρχική θεραπευτική αντιμετώπιση. Οι ασθενείς σε αυτή την περίπτωση δεν εμφανίζουν κάποιο εύρημα αρχικά, μετά την θεραπεία, εντούτοις όμως τα υπολειμματικά καρκινικά κύτταρα με την πάροδο του χρόνου δημιουργούν την υποτροπή του καρκίνου θυρεοειδούς.

Το χρονικό διάστημα στο οποίο μπορεί να εμφανιστεί η υποτροπή του καρκίνου θυρεοειδούς μπορεί να ποικίλει ευρέως. Έτσι υποτροπή μπορεί να εμφανιστεί πολύ σύντομα (ακόμη και 6 μήνες μετά την αρχική θεραπεία) ή μετά από αρκετά έτη ή (σπανιότερα) ακόμη και μετά από δεκαετίες. Αν ο καρκίνος θυρεοειδούς επανεμφανιστεί μέσα σε διάστημα μικρότερο των 6 μηνών, τότε δεν πρόκειται για υποτροπή αλλά για παραμονή υπολειμματικής νόσου. Αυτό αποτελεί ένδειξη ανεπαρκούς αρχικής θεραπευτικής αντιμετώπισης (κυρίως λόγω ανεπαρκούς χειρουργικής εκτομής, που απέτυχε να αφαιρέσει ριζικά τη νόσο).

 

3.Καρκίνος θυρεοειδούς και υποτροπή – πως διαγιγνώσκεται?

Σήμερα, η διάγνωση της υποτροπής του καρκίνου θυρεοειδούς επιτυγχάνεται σε αρχικά στάδια, με τη βοήθεια του περιοδικού μετεγχειρητικού ελέγχου του ασθενούς. Ο έλεγχος αυτός περιλαμβάνει:

  • Υπερηχογράφημα τραχήλου
  • Μέτρηση θυρεοσφαιρίνης στο αίμα
  • Μέτρηση θυρεοειδικών ορμονών (θα πρέπει να υπάρχει καταστολή της TSH σαν μέρος της θεραπείας μετεγχειρητικά)

Με τον τρόπο αυτό η υποτροπή μπορεί να διαγνωστεί πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων (σε ασυμπτωματικό στάδιο).

Συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν αν η διάγνωση τεθεί σε όψιμο στάδιο (με καθυστέρηση). Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να παρατηρηθούν:

  • Ορατή ή ψηλαφητή διόγκωση στον τράχηλο (λόγω υποτροπής στην κοίτη του θυρεοειδούς ή – συνηθέστερα – λόγω λεμφαδενικών μεταστάσεων)
  • Βήχας (επίμονος)
  • Πόνος στον τράχηλο
  • Αίσθηση ξένου σώματος στον τράχηλο
  • Αίσθηση πίεσης στον τράχηλο
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Δυσκολία στην κατάποση

 

4.Καρκίνος θυρεοειδούς και υποτροπή – αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση είναι χειρουργική και συνίσταται στην ριζική εκτομή της νόσου. Η χειρουργική αντιμετώπιση είναι η πλέον ριζική θεραπευτική μέθοδος.

Συχνά μπορεί να απαιτηθεί και συμπληρωματική θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο και σπανιότερα εξωτερική ακτινοθεραπεία και (ακόμη σπανιότερα) χημειοθεραπεία.

Άλλες λιγότερο αποτελεσματικές μέθοδοι θεραπείας σε επιλεγμένους ασθενείς (π.χ. όταν δεν μπορεί να γίνει ανεκτή μία επέμβαση υπό γενική αναισθησία) είναι οι διάφορες μέθοδοι καταστροφής της υποτροπής (tumor ablation), όπως με laser, ραδιοσυχνότητα ή έγχυση αιθανόλης.

Η αντιμετώπιση των ασθενών με υποτροπή καρκίνου θυρεοειδούς είναι ένα δύσκολο πρόβλημα, η αντιμετώπιση του οποίου θα πρέπει να αναλαμβάνεται από εξαιρετικά έμπειρο χειρουργό θυρεοειδούς, πλαισιωμένο από επίσης έμπειρους ειδικούς άλλων ειδικοτήτων. Στόχος είναι η εκρίζωση ει δυνατόν της νόσου, έτσι ώστε να μην εμφανιστεί στο μέλλον και άλλη επιπλέον υποτροπή. Θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι κάθε υποτροπή μειώνει την πιθανότητα επιτυχίας κάθε μελλοντικής θεραπευτικής παρέμβασης που πιθανόν θα απαιτηθεί.

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)

Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)

 

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

Καρκίνος θυρεοειδούς και υποτροπή Καρκίνος θυρεοειδούς και υποτροπή Καρκίνος θυρεοειδούς και υποτροπή Καρκίνος θυρεοειδούς και υποτροπή Καρκίνος θυρεοειδούς και υποτροπή Καρκίνος θυρεοειδούς και υποτροπή Καρκίνος θυρεοειδούς και υποτροπή Καρκίνος θυρεοειδούς και υποτροπή

 

 

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/6/24

3497

Θυρεοειδεκτομές

746

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

456

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ