Καρκίνος θυρεοειδούς Hürthle cell (από κύτταρα Hürthle) – (Α) ορισμός, βιολογική συμπεριφορά, συμπτώματα
Ο καρκίνος θυρεοειδούς από κύτταρα Hürthle θεωρείται τυπικά σαν μία μορφή θυλακιώδους καρκίνου θυρεοειδούς. Παρά ταύτα αποτελεί μία ιδιαίτερη μορφή καρκίνου καθώς έχει περισσότερο επιθετική βιολογική συμπεριφορά. Αντιστοιχεί στο 3 – 5 % του συνόλου των καρκίνων θυρεοειδούς.
Τι είναι τα κύτταρα Hürthle?
Τα κύτταρα Hürthle έχουν ξεχωριστή εμφάνιση στο μικροσκόπιο. Έχουν μεγαλύτερο μέγεθος από τα θυλακικά κύτταρα και ηωσινόφιλο κοκκιώδες κυτταρόπλασμα (αφθονία μιτοχονδρίων). Παρατηρούνται τόσο σε καλοήθεις όσο και σε κακοήθεις παθήσεις του θυρεοειδούς. Η συχνότητα με την οποία ανιχνεύονται στον θυρεοειδή αδένα αυξάνεται όσο αυξάνεται η ηλικία.
Καρκίνος θυρεοειδούς από κύτταρα Hürthle – συμπτώματα
Στα αρχικά στάδια της νόσου, ο καρκίνος θυρεοειδούς από κύτταρα Hürthle δεν συνοδεύεται από συμπτώματα. Τυπικά απουσιάζουν τα συμπτώματα που μπορεί να οφείλονται σε διαταραχή της λειτουργίας του θυρεοειδούς (υπερθυρεοειδισμός / υποθυρεοειδισμός).
Συνηθέστατα ο καρκίνος θυρεοειδούς από κύτταρα Hürthle εμφανίζεται υπό τη μορφή όζου θυρεοειδούς. Ο όζος αυτός μπορεί:
- Να παρατηρηθεί από τον ίδιο τον ασθενή (οπτικά ή με την ψηλάφηση)
- Να παρατηρηθεί από άτομα του οικογενειακού ή κοινωνικού του περιβάλλοντος (σαν διόγκωση στον τράχηλο)
- Να ανιχνευθεί από τον γιατρό του ασθενούς στα πλαίσια της κλινικής εξέτασης (συνηθέστατα με την ψηλάφηση ή και οπτικά)
- Να απεικονιστεί σαν τυχαίο εύρημα στο υπερηχογράφημα τραχήλου που γίνεται είτε στα πλαίσια περιοδικού ελέγχου για γνωστή πάθηση του θυρεοειδούς είτε για άλλο άσχετο λόγο (π.χ. έλεγχος καρωτίδων).
Όταν ο καρκίνος θυρεοειδούς από κύτταρα Hürthle επεκταθεί και εκτός του θυρεοειδούς μπορεί να παρατηρηθούν και άλλα συμπτώματα, όπως:
- αλλαγή της χροιάς της φωνής (βράγχος, ‘βραχνάδα)
- δυσκολία στην κατάποση
- αίσθηση ξένου σώματος
- διόγκωση στα πλάγια του τραχήλου (λόγω λεμφαδενικών μεταστάσεων) κλπ.
Μπορεί επίσης να παρατηρηθεί αύξηση των επιπέδων θυρεοσφαιρίνης στο αίμα. Εντούτοις, θα πρέπει να τονιστεί ότι αυξημένη θυρεοσφαιρίνη στο αίμα παρατηρείται τόσο σε καλοήθεις όσο και σε κακοήθεις παθήσεις του θυρεοειδούς.
Νεοπλάσματα από κύτταρα Hürthle – Διάγνωση: καρκίνος ή αδένωμα?
Όπως και τα θυλακιώδη νεοπλάσματα, έτσι και τα νεοπλάσματα από κύτταρα Hürthle μπορεί να είναι είτε καλοήθη (αδενώματα) είτε κακοήθη (καρκίνος). Για τη διάκριση αυτή, που είναι προφανώς εξαιρετικά σημαντική, ο παθολογοανατόμος θα πρέπει να ελέγξει δυο βασικά στοιχεία:
- Την πιθανή διήθηση της κάψας
- Την πιθανή διήθηση αγγείων (αιμοφόρων, λεμφικών)
Η διήθηση είτε της κάψας είτε των αγγείων είναι χαρακτηριστικό του καρκίνου από κύτταρα Hürthle και το βασικό διαφοροδιαγνωστικό στοιχείο από τα καλοήθη νεοπλάσματα (αδενώματα) από κύτταρα Hürthle.
Στην κυτταρολογική εξέταση το υλικού που λαμβάνεται με παρακέντηση με λεπτή βελόνη του θυρεοειδούς είναι πρακτικά αδύνατη η διάκριση ενός θυλακιώδους αδενώματος από ένα θυλακιώδες καρκίνωμα (για το πώς γίνεται, βλ. παραπάνω).
Το υπερηχογράφημα είναι η βασική απεικονιστική μέθοδος για την διαγνωστική διερεύνηση των ασθενών. Πέραν του θυρεοειδούς, θα πρέπει να γίνεται λεπτομερής έλεγχος ολόκληρου του τραχήλου για την ανίχνευση τυχόν λεμφαδενικών μεταστάσεων (χαρτογράφηση λεμφαδένων τραχήλου) ή τυχόν έκτοπου θυρεοειδικού ιστού.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι -αν στην παρακέντηση με λεπτή βελόνη- βρεθούν κύτταρα Hürthle, θα πρέπει -ενόψει της χειρουργικής επέμβασης- να αναζητήσετε εξειδικευμένο χειρουργό θυρεοειδούς, που θα πρέπει, πέραν της εξειδίκευσης, να διαθέτει και επαρκή κλινική εμπειρία για την αντιμετώπιση αυτής της ιδιαίτερης μορφής καρκίνου θυρεοειδούς.
Νεοπλάσματα από κύτταρα Hürthle – Βιολογική συμπεριφορά
Τα καλοήθη νεοπλάσματα (αδενώματα) από κύτταρα Hürthle έχουν καλοήθη βιολογική συμπεριφορά και με την εκτομή τους επιτυγχάνεται η πλήρης και οριστική ίαση της νόσου.
Ο καρκίνος θυρεοειδούς από κύτταρα Hürthle έχει διαφορές από το τυπικό θυλακιώδες καρκίνωμα, όπως:
- Παρατηρείται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (μέσος όρος διάγνωσης τα 55 έτη, 10 χρόνια παραπάνω από την μέση ηλικία διάγνωσης του θυλακιώδους καρκίνου θυρεοειδούς)
- Δίνει μεταστάσεις στους λεμφαδένες του τραχήλου σε ποσοστό περίπου 25 % των ασθενών (σε αντίθεση με το θυλακιώδες καρκίνωμα θυρεοειδούς).
- Μπορεί επίσης να δώσει μεταστάσεις και σε μακρινά όργανα (π.χ. πνεύμονες και οστά)
Τα ποσοστά ίασης είναι μικρότερα σε σύγκριση με το διαφοροποιημένο καρκίνο θυρεοειδούς (θηλώδης και θυλακιώδης καρκίνος θυρεοειδούς).
Παρά ταύτα, ένας μικρός καρκίνος θυρεοειδούς από κύτταρα Hürthle, που δεν παρουσιάζει εκτεταμένη διασπορά εκτός του θυρεοειδούς (στον τράχηλο ή σε μακρινά όργανα) μπορεί να έχει εξαιρετική πρόγνωση, ιδιαίτερα σε νεότερης ηλικίας άτομα (κάτω των 55 ετών).
ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ
ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)
ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)
ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)
ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223
email: georgesakorafas@yahoo.com