Skip to main content
search

Καρκίνος κύστης θυρεογλωσσικού πόρου με σπάνιες λεμφαδενικές μεταστάσεις (με αφορμή ασθενή μας)

Προηγούμενο ιστορικό

Καρκίνος κύστης θυρεογλωσσικού πόρου με σπάνιες λεμφαδενικές μεταστάσεις (με αφορμή ασθενή μας). Η ασθενής, ηλικίας 41 ετών, διαγνώσθηκε με κύστη θυρεογλωσσικού πόρου  πριν από 13 περίπου χρόνια. Υποβλήθηκε τότε σε εκτομή της κύστης θυρεογλωσσικού πόρου αλλαχού. Στην ιστολογική εξέταση είχε διαγνωστεί στο παρασκεύασμα θηλώδης καρκίνος θυρεοειδούς.

Τον Μάιο 2019 υποβλήθηκε σε ολική θυρεοειδεκτομή (ολική αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα) (χωρίς ιδιαίτερα ευρήματα στην ιστολογική εξέταση του θυρεοειδούς).

Ένα μήνα αργότερα (Ιούνιος 2019) παρουσίασε λεμφαδενικές μεταστάσεις σε δύο λεμφαδένες του τραχήλου. Υποβλήθηκε τότε σε εκτομή των δύο μεμονωμένων ψηλαφητών λεμφαδένων (όχι λεμφαδενικό καθαρισμό τραχήλου) από την πλάγια τραχηλική χώρα (επίπεδο κατώτερο ΙΙ προς ΙΙΙ) (αλλαχού). Η ιστολογική εξέταση έδειξε λεμφαδενικές μεταστάσεις συμβατές με το ιστορικό της ασθενούς (από θηλώδη καρκίνο θυρεοειδούς)

Αντιμετώπιση υποτροπής

Η ασθενής στη συνέχεια παραπέμφθηκε σε εμάς καθώς παρουσίασε τοπική υποτροπή του καρκίνου της κύστης θυρεογλωσσικού πόρου. Συνυπήρχε λεμφαδενική μετάσταση σε ένα λεμφαδένα της κατώτερης παρασφαγιτιδικής αλύσου (επίπεδο IV αριστερά), τεκμηριωμένη με παρακέντηση.

Απεικονίσθηκαν επίσης δύο παθολογικοί λεμφαδένες στην αριστερή υπερκλείδια χώρα διαμέτρου 10 mm και 5 mm. Οι δύο αυτοί λεμφαδένες εντοπίζονται πίσω από το άνω όριο (χείλος) της αριστεράς κλείδας, επί τα εκτός της στερνικής μοίρας του αριστερού στερνοκλειδομαστοειδούς, σε μικρή απόσταση (~ 5 mm) από την αριστερή υποκλείδια φλέβα και σε βάθος ~ 10 mm από την επιφάνεια του δέρματος. Οι λεμφαδένες αυτοί δεν σχετίζονται με την σφαγίτιδα (δεν είναι δηλαδή παρασφαγιτιδικοί, αλλά υπερκλείδιοι).

Υποβλήθηκε σε εκτομή της υποτροπής του καρκίνου της κύστης θυρεογλωσσικού πόρου με συναφαίρεση της κεντρικής μοίρας του υοειδούς οστού (δεν είχε γίνει στο προηγούμενο χειρουργείο).

Ταυτόχρονα έγινε και εκλεκτικός (compartment-oriented lymph node dissection) λεμφαδενικός καθαρισμός  του τραχήλου (κεντρικός [επίπεδο VI] και πλάγιος [επίπεδα κατώτερο ΙΙ έως V), με συναφαίρεση του ινολιπώδους ιστού από την υπερκλείδια χώρα. Η διήθηση των δύο υπερκλείδιων λεμφαδένων από το γνωστό καρκίνωμα επιβεβαιώθηκε με ταχεία βιοψία.

 

Σχόλια

Οι λεμφαδενικές μεταστάσεις του καρκίνου θυρεοειδούς παρατηρούνται σε σημαντικό ποσοστό των ασθενών. Οι λεμφαδενικές μεταστάσεις αναπτύσσονται κατά κανόνα με συγκεκριμένη αλληλουχία: πρώτα στο κεντρικό διαμέρισμα (επίπεδο VI) και στη συνέχεια στα πλάγια διαμερίσματα του τραχήλου (στην παρασφαγιτιδική άλυσο).

Μπορεί εντούτοις να παρατηρηθούν και οι λεγόμενες ασυνεχείς λεμφαδενικές μεταστάσεις  (skip metastases). Οι μεταστάσεις αυτές ορίζονται σαν μεταστάσεις σε ένα ανατομικό διαμέρισμα χωρίς να υπάρχει διήθηση των λεμφαδένων του προηγούμενου διαμερίσματος. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε καρκίνους του άνω ημιμορίου των λοβών του θυρεοειδούς. Στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να υπάρχουν μεταστάσεις σε λεμφαδένες στο επίπεδο ΙΙ ή ΙΙΙ χωρίς να είναι διηθημένοι οι λεμφαδένες του κεντρικού διαμερίσματος (όπως συνέβη στην ασθενή μας).

Οι μεταστάσεις του καρκίνου θυρεοειδούς στους υπερκλείδιους λεμφαδένες είναι εξαιρετικά σπάνιες. Ακόμη σπανιότερες είναι οι μεταστάσεις στους λεμφαδένες αυτούς στον καρκίνο της κύστης του θυρεογλωσσικού πόρου, δεδομένης της υψηλής θέσης αυτού στον τράχηλο, αλλά και της σπανιότητας αυτού καθ’ αυτού του καρκίνου της κύστης θυρεογλωσσικού πόρου.

Πρακτική σημασία

Ο χειρουργός που θα αναλάβει την αντιμετώπιση των ασθενών με καρκίνο θυρεοειδούς (και του πολύ σπανιότερου καρκίνου κύστης θυρεογλωσσικού πόρου) θα πρέπει κατ’ αρχάς να είναι εξειδικευμένος χειρουργός θυρεοειδούς  και να αξιολογεί προσεκτικά τα δεδομένα του υπερηχογραφήματος, σε συνεργασία με τον ακτινολόγο. Έχει ιδιαίτερη σημασία ο προσδιορισμός της σχέσης των ύποπτων / διηθημένων λεμφαδένων με κάποια σταθερά ανατομικά οδηγά σημεία, όπως εν προκειμένω στην περίπτωση της ασθενούς μας:

  • Η κλείδα (απόσταση λεμφαδένων από κλείδα 5 mm, σε οπίσθια θέση)
  • Η υποκλείδιος φλέβα (απόσταση λεμφαδένων από την υποκλείδια φλέβα ~ 5 mm)
  • Ο στερνοκλειδομαστοειδής μυς (εν προκειμένω οι λεμφαδένες βρίσκονταν σε επαφή με το έξω χείλος της στερνικής μοίρας του στερνοκλειδομαστοειδούς)
  • Η επιφάνεια του δέρματος (βάθος 10 mm)

Με βάση τις πληροφορίες αυτές ο χειρουργός προσανατολίζεται με ασφάλεια στην ανατομική περιοχή του ενδιαφέροντος. Το γεγονός αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία όταν έχουν προηγηθεί άλλες επεμβάσεις (όπως στην περίπτωση της ασθενούς μας που είχε υποβληθεί στο παρελθόν σε 4 επεμβάσεις στον τράχηλο), καθώς τότε αναμένεται η παρουσία ουλώδους ιστού, που δυσχεραίνει σημαντικά την αναγνώριση των λεμφαδένων (ιδίως όταν είναι μικροί).

Με την παραπάνω τακτική μειώνεται η πιθανότητα αποτυχίας της επέμβασης λόγω αδυναμίας αναγνώρισης (ανεύρεσης) των παθολογικών λεμφαδένων.

Αυτονόητη είναι στις περιπτώσεις αυτές η σημασία της εμπειρίας τόσο του ακτινολόγου όσο και του χειρουργού, όπως επίσης και της συνεργασίας μεταξύ τους.

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)

Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)

 

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ- Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

Καρκίνος κύστης θυρεογλωσσικού πόρου με ασυνήθεις λεμφαδενικές μεταστάσεις Καρκίνος κύστης θυρεογλωσσικού πόρου με ασυνήθεις λεμφαδενικές μεταστάσεις Καρκίνος κύστης θυρεογλωσσικού πόρου με ασυνήθεις λεμφαδενικές μεταστάσεις Καρκίνος κύστης θυρεογλωσσικού πόρου με ασυνήθεις λεμφαδενικές μεταστάσεις Καρκίνος κύστης θυρεογλωσσικού πόρου με ασυνήθεις λεμφαδενικές μεταστάσεις Καρκίνος κύστης θυρεογλωσσικού πόρου με ασυνήθεις λεμφαδενικές μεταστάσεις

Καρκίνος κύστης θυρεογλωσσικού πόρου με ασυνήθεις λεμφαδενικές μεταστάσεις Καρκίνος κύστης θυρεογλωσσικού πόρου με ασυνήθεις λεμφαδενικές μεταστάσεις Καρκίνος κύστης θυρεογλωσσικού πόρου με ασυνήθεις λεμφαδενικές μεταστάσεις Καρκίνος κύστης θυρεογλωσσικού πόρου με ασυνήθεις λεμφαδενικές μεταστάσεις

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/6/24

3497

Θυρεοειδεκτομές

746

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

456

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ