Skip to main content
search

Κύστη τραχήλου – μία πιθανή διαγνωστική παγίδα: με αφορμή ασθενή μας

 

Εισαγωγή

Υπό τον όρο «κύστη τραχήλου» ή «κυστικό μόρφωμα τραχήλου» περιλαμβάνεται μία ετερογενής ομάδα παθήσεων, τόσο καλοήθων (όπως βραγχιακή κύστη ή κύστη λεμφαγγειακής προέλευσης) όσο και κακοήθων (συνηθέστατα κυστικά εκφυλισμένος λεμφαδένας με μετάσταση από καρκίνο θυρεοειδούς). Αν και ο όρος «κύστη τραχήλου» παραπέμπει σε καλοήθη νόσο, εντούτοις το ενδεχόμενο να αποτελεί εκδήλωση του καρκίνου θυρεοειδούς θα πρέπει να θεωρείται σαν μία διαγνωστική πιθανότητα.

Παρουσιάζεται ασθενής με κύστη τραχήλου και τα διαγνωστικά βήματα που ακολουθήθηκαν προκειμένου να τεκμηριωθεί η διάγνωση έτσι ώστε να μην διαφύγει της προσοχής τυχόν υποκείμενος καρκίνος θυρεοειδούς.

 

Παρουσίαση ασθενούς

Προεγχειρητικός έλεγχος

Η ασθενής, ετών 47, προσήλθε με διάγνωση «κυστική βλάβη τραχήλου» για χειρουργική αντιμετώπιση.

Στο υπερηχογράφημα απεικονίσθηκε στην αριστερή πλάγια τραχηλική χώρα, στο ύψος του καρωτιδικού διχασμού, κυστικό μόρφωμα με διαστάσεις 46.7 x 7.9 mm, με παρουσία διαφραγματίου. Η διαφορική διάγνωση στο υπερηχογράφημα περιλαμβάνει την κύστη της 2ης βραγχιακής σχισμής και τον νεκρωτικό (κυστικά εκφυλισμένο) λεμφαδένα. Στον θυρεοειδή αδένα δεν παρατηρήθηκαν ύποπτα ή παθολογικά υπερηχογραφικά ευρήματα. Δεν απεικονίσθηκαν επίσης ύποπτοι ή παθολογικοί λεμφαδένες.

Η ασθενής παραπέμφθηκε για παρακέντηση του κυστικού μορφώματος με λεπτή βελόνη (Fine-Needle Aspiration). To υλικό που ελήφθη με την παρακέντηση απεστάλη για κυτταρολογική εξέταση και για μέτρηση θυρεοσφαιρίνης. Η κυτταρολογική εξέταση δεν ανέδειξε την παρουσία κυττάρων (όπως είναι αναμενόμενο στις κυστικές βλάβες). Εντούτοις, στο υγρό που αναρροφήθηκε ανιχνεύθηκε θυρεοσφαιρίνη (σε συγκέντρωση 202.4 ng/ml), γεγονός που εγείρει υπόνοια για την πιθανότητα μετάστασης στον λεμφαδένα από θηλώδες Ca θυρεοειδούς.

 

Κύστη τραχήλου - ευρήματα στον απεικονιστικό έλεγχο (τομές σε διαφορετικά επίπεδα αριστερά και μέσον και υπερηχογραφική απεικόνιση δεξιά)

Κύστη τραχήλου – ευρήματα στον απεικονιστικό έλεγχο (τομές σε διαφορετικά επίπεδα αριστερά και μέσον και υπερηχογραφική απεικόνιση δεξιά)

 

Ασθενής ευθυρεοειδική.

 

Χειρουργική επέμβαση

Υποβλήθηκε σε εκτομή της κυστικής βλάβης υπό γενική αναισθησία.

Κατά την επέμβαση ανευρίσκεται το κυστικό μόρφωμα που περιγράφεται παραπάνω, με διαυγές περιεχόμενο και πολύ λεπτό τοίχωμα.

 

Διεγχειρητικά ευρήματα – το κυστικό μόρφωμα (κίτρινο βέλος) πριν την εκτομή του.

Διεγχειρητικά ευρήματα – το κυστικό μόρφωμα (κίτρινο βέλος) πριν την εκτομή του.

 

Αφαιρείται ακέραιο και αποστέλλεται για ταχεία βιοψία, η απάντηση της οποίας είναι ότι πρόκειται για κύστη, αποκλείοντας έτσι την πιθανότητα κυστικά εκφυλισμένου λεμφαδένα από μεταστατική διήθηση.

Με βάση τα δεδομένα αυτά η επέμβαση ολοκληρώνεται στη φάση αυτή.

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά.

Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές.

Εξήλθε της κλινικής το απόγευμα της ημέρας της επέμβασης.

 

Ιστολογική εξέταση

Η ιστολογική εξέταση έδειξε ότι επρόκειτο για βραγχιακή κύστη.

 

Σχόλιο

Οι «κύστεις» τραχήλου θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με μεγάλη προσοχή και υψηλό δείκτη υποψίας καθώς είναι πιθανόν να μην είναι πραγματικές κύστεις (δηλαδή με φυσιολογικό επιθήλιο) αλλά εκδήλωση μεταστατικού καρκίνου θυρεοειδούς. Πράγματι, συχνά οι λεμφαδενικές μεταστάσεις του θηλώδους καρκίνου θυρεοειδούς εκδηλώνονται υπό τη μορφή «κύστης» καθώς στις μεταστάσεις αυτές παρατηρείται συχνά κυστική εκφύλιση.

Η υποψία αυτή θα πρέπει να είναι ακόμη μεγαλύτερη όταν συνυπάρχουν ύποπτα υπερηχογραφικά ευρήματα από τον θυρεοειδή, όπως για παράδειγμα ένας όζος με ύποπτη ηχομορφολογία. Αλλά ακόμη και αν δεν υπάρχουν αξιόλογα ευρήματα από τον θυρεοειδή, η παρουσία κυστικά εκφυλισμένης λεμφαδενικής μετάστασης είναι πιθανή. Στην περίπτωση αυτή υπάρχει η πιθανότητα να υποκρύπτεται ένας πολύ μικρός καρκίνος θυρεοειδούς τόσο μικρού μεγέθους, ώστε να μην είναι ανιχνεύσιμος υπερηχογραφικά.

Στην περίπτωση της ασθενούς μας η παρουσία ανιχνεύσιμης θυρεοσφαιρίνης (σε συγκέντρωση 202.4 ng/ml) ήταν ύποπτη. Βέβαια, σε μεταστατική διήθηση ενός κυστικά εκφυλισμένου λεμφαδένα τα επίπεδα θυρεοσφαιρίνης είναι πολύ υψηλότερα (συνήθως αρκετές χιλιάδες ng/ml). Σημειώνεται ότι η κυτταρολογική εξέταση μπορεί να μην είναι θετική σε κυστικά εκφυλισμένo λεμφαδένα με μετάσταση, λόγω της απουσίας κυττάρων στο υγρό της παρακέντησης. Η οριστική διάγνωση τίθεται με την ιστολογική εξέταση, μετά από χειρουργική εκτομή του κυστικού μορφώματος. Η τελική διάγνωση στην ασθενή μας, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ήταν βραγχιακή κύστη.

Καθώς στα «κυστικά μορφώματα» («κύστεις») τραχήλου υπάρχει σαν διαγνωστικό ενδεχόμενο να υποκρύπτεται καρκίνος θυρεοειδούς, επιβάλλεται η προσεκτική διερεύνηση των ασθενών αυτών από εξειδικευμένο χειρουργό θυρεοειδούς, ώστε να μην διαφύγει της προσοχής τυχόν υποκείμενος καρκίνος θυρεοειδούς.

Υπάρχουν συγκεκριμένα διαγνωστικά βήματα που θα πρέπει να γίνονται στις περιπτώσεις αυτές, ώστε να τεκμηριωθεί ή να αποκλειστεί με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια η διάγνωση του καρκίνου θυρεοειδούς πριν επιχειρηθεί η εκτομή της «κύστης». Είναι αυτονόητο ότι αν τεκμηριωθεί η διάγνωση του μεταστατικά διηθημένου λεμφαδένα από καρκίνο θυρεοειδούς τότε θα πρέπει να γίνεται η επέμβαση που ενδείκνυται για τον καρκίνο θυρεοειδούς (ολική θυρεοειδεκτομή με λεμφαδενικό καθαρισμό τραχήλου).

Η οριστική διάγνωση τίθεται με την ιστολογική εξέταση του κυστικού μορφώματος μετά την εκτομή του, όπως στην περίπτωση της ασθενούς μας.

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)

Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)

 

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ- Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

Η άσκηση της χειρουργικής από την ομάδα μας

Θεωρούμε την άσκηση της χειρουργικής όχι μέσο πλουτισμού (κάτι που δεν είναι επιθυμητό για κανένα μέλος της ομάδας μας) αλλά τρόπο παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας και ανταπόδοσης στην κοινωνία μας όλων των γνώσεων και της εμπειρίας που με πολύ κόπο αποκτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, με τη συστηματική (κλινική και ακαδημαϊκή) ενασχόλησή μας με την χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) αλλά και την γενική χειρουργική, μέσα από τη θητεία μας σε θέσεις ευθύνης σε μεγάλα νοσοκομεία και το Πανεπιστήμιο των Αθηνών.

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει ο τόπος μας είναι ένας παράγοντας που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

 

Η ομάδα μας – σεβόμενη τις οικονομικές δυσκολίες της κοινωνίας μας – διατηρεί τις τιμές των επεμβάσεων σε πολύ προσιτά επίπεδα, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να τύχουν αντιμετώπισης του προβλήματός τους από έναν πολύ εξειδικευμένο και ιδιαίτερα έμπειρο χειρουργό, χωρίς να αποκλείεται κανείς από την φροντίδα του για οικονομικούς λόγους. Είναι αδιανόητο για την ομάδα μας να υπάρξει οικονομική εκμετάλλευση του ασθενούς στην ανάγκη του.

Κύστη τραχήλου Κύστη τραχήλου Κύστη τραχήλου Κύστη τραχήλου Κύστη τραχήλου Κύστη τραχήλου Κύστη τραχήλου Κύστη τραχήλου

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/6/24

3497

Θυρεοειδεκτομές

746

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

456

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ