Skip to main content
search

Ορμόνη που παράγουν οι Παραθυρεοειδείς Αδένες

Οι παραθυρεοειδείς αδένες παράγουν μία βασική ορμόνη, την παραθορμόνη, η οποία κατέχει κεντρικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού.
Η πιο χαρακτηριστική δράση της παραθορμόνης είναι η ρύθμιση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα. Όταν παρατηρείται μείωση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα (υποασβεστιαιμία), τότε οι παραθυρεοειδείς αδένες διεγείρονται, αυξάνοντας την παραγωγή και την έκκριση παραθορμόνης.
Η παραθορμόνη λειτουργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο μέσω της δράσης της σε κάποια βασικά όργανα – στόχος, όπως είναι τα οστά, οι νεφροί και το έντερο.

Γεώργιος Σακοράφας MD, PhD

Χειρουργός Θυρεοειδούς / Ενδοκρινών Αδένων – Γενικός Χειρουργός

Δράσεις Παραθυρεοειδών Αδένων (Παραθορμόνης) στα Οστά

Η παραθορμόνη διεγείρει τη λειτουργία των οστεοκλαστών, που προκαλούν διάσπαση του οστίτη ιστού, ελευθερώνοντας στην κυκλοφορία του αίματος ασβέστιο και φωσφόρο.
Η παραθορμόνη έχει πολύ μεγάλη σημασία για τη διατήρηση των οστών σε καλή κατάσταση, διασφαλίζοντας τη διαθεσιμότητα ασβεστίου που είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών. Σε παθήσεις των παραθυρεοειδών που συνοδεύονται από αυξημένη παραγωγή και έκκριση παραθορμόνης (υπερπαραθυρεοειδισμός) παρατηρείται εξασθένιση των οστών, λόγω απώλειας ασβεστίου από τον σκελετό (οστεοπενία, οστεοπόρωση, ακόμη και αυτόματα παθολογικά κατάγματα).

Δράσεις Παραθυρεοειδών Αδένων (Παραθορμόνης) στους Νεφρούς

Η παραθορμόνη διεγείρει την επαναπορρόφηση του ασβεστίου από τους νεφρούς, στο ύψος των άπω εσπειραμένων σωληναρίων. Παράλληλα, αναστέλλει την επαναπορρόφηση του φωσφόρου στα εγγύς εσπειραμένα σωληνάρια, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτόν τη νεφρική αποβολή (με τα ούρα) του φωσφόρου.

Δράσεις Παραθυρεοειδών Αδένων (Παραθορμόνης) στο Έντερο

Η παραθορμόνη διεγείρει εμμέσως την απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο, διεγείροντας την παραγωγή ενεργής βιταμίνης D (καλσιτριόλη). Η καλσιτριόλη στη συνέχεια αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου από το λεπτό έντερο.

Μηχανισμός ρύθμισης των λειτουργιών των Παραθυρεοειδών Αδένων

Οι παραπάνω λειτουργίες ρυθμίζονται με τον μηχανισμό της αρνητικής παλίνδρομης αλληλορύθμισης. Όταν τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα μειώνονται (υποασβεστιαιμία), διεγείρεται η παραγωγή παραθορμόνης από τους παραθυρεοειδείς αδένες. Αντίθετα, όταν αυξάνονται τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα (υπερασβεστιαιμία), τότε μειώνεται η παραγωγή παραθορμόνης από τους παραθυρεοειδείς αδένες, με αποτέλεσμα τη μείωση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα.

Παραθυρεοειδείς Αδένες & Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D (πέραν της παραθορμόνης) έχει κεντρικό ρόλο στη ρύθμιση του ισοζυγίου ασβεστίου. Η παραθορμόνη διεγείρει τη μετατροπή της ανενεργού μορφής βιταμίνης D (calcidiol) σε ενεργό μορφή (calcitriol) στους νεφρούς. Έτσι, η ενεργή μορφή βιταμίνης D διεγείρει την απορρόφηση ασβεστίου από το έντερο.

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/6/24

3497

Θυρεοειδεκτομές

746

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

456

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ