Skip to main content
search

Μικροσκοπικός καρκίνος θυρεοειδούς και μεταστάσεις – η σημασία του μεγέθους (με αφορμή ασθενή μας)

Η ασθενής ετών 59 προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση θηλώδους καρκίνου θυρεοειδούς.

Στο υπερηχογράφημα απεικονίσθηκε στον ισθμό του θυρεοειδούς αποτιτανωμένος όζος μεγίστης διαμέτρου 8 mm που ταυτοποιήθηκε ως Bethesda V στην παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA). Στον δεξιό λοβό συνυπάρχουν δύο μικρά οζίδια διαμέτρου 7 mm (υπερηχογενές) και 5 mm (με αποτιτάνωση). Επίσης στον κάτω πόλο του αριστερού λοβού απεικονίζονται δύο μικρά οζίδια διαμέτρου 6 και 5 mm.

Στη λεπτομερή χαρτογράφηση λεμφαδένων τραχήλου σε εξειδικευμένο εργαστήριο υπερήχων απεικονίσθηκαν ύποπτοι λεμφαδένες στο κεντρικό διαμέρισμα, μεγίστης διαμέτρου 15mm, 14 mm και 17 mm. Επίσης στο ανατομικά διαμέρισμα IV δεξιά, στην υπερκλείδια χώρα, υπάρχει λεμφαδενική μάζα (bloc λεμφαδένων) με διαστάσεις 37 x 20 x 11 mm με ηχομορφολογικούς χαρακτήρες ενδεικτικούς διήθησης.

Έγινε παρακέντηση με λεπτή βελόνη του λεμφαδενικού bloc στην δεξιά υπερκλείδια χώρα και η κυτταρολογική εξέταση έδειξε την παρουσία διήθησης από το θηλώδες καρκίνωμα θυρεοειδούς.

Ασθενής ευθυρεοειδική.

Η ασθενής υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής που επεκτείνεται προς τα άνω δεξιά κατά μήκος του προσθίου χείλους του δεξιού στερνοκλειδομαστοειδούς μυός. Κατά την επέμβαση έγινε ολική θυρεοειδεκτομή με ταυτόχρονο εκλεκτικό λεμφαδενικό καθαρισμό τραχήλου (selective, compartment-oriented lymph node dissection), βάσει των ευρημάτων της χαρτογράφησης (επίπεδα VI [κεντρικό] και IV-III δεξιά).

Στη διάρκεια του λεμφαδενικού καθαρισμού αναγνωρίζονται οι παθολογικοί λεμφαδένες που αναφέρονται στη χαρτογράφηση. Σημειώνεται η πολύ χαμηλή θέση του λεμφαδενικού bloc στον τράχηλο δεξιά. Το λεμφαδενικό bloc είναι σε επαφή αντίστοιχα προς τα κατώτερά του όρια με την δεξιά υποκλείδιο φλέβα. Η κινητοποίησή του για το λόγο αυτό γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή.

Σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης οπτική αναγνώριση και προστασία των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων άμφω.

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά.

Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές.

Η μετεγχειρητική πορεία ήταν ομαλή.

Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα σε καλή γενική κατάσταση.

Στην ιστολογική εξέταση βρέθηκε μικροσκοπικός θηλώδης καρκίνος στον ισθμό του θυρεοειδούς διαμέτρου 8 mm και μεταστάσεις σε 9 από τους 28 συνολικά αφαιρεθέντες λεμφαδένες.

ΣΧΟΛΙΟ-Μικροσκοπικός καρκίνος θυρεοειδούς και μεταστάσεις

Το μέγεθος του καρκίνου θυρεοειδούς σχετίζεται με την πιθανότητα εμφάνισης μεταστάσεων στους λεμφαδένες του τραχήλου. Όσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος του καρκίνου, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα λεμφαδενικής διασποράς του καρκίνου.

Παρά ταύτα, το μικρό μέγεθος του καρκίνου δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα λεμφαδενικής διασποράς. Αυτό ακριβώς παρουσιάζεται στην παρούσα ανάρτηση, όπου η ασθενής που είχε έναν πολύ μικρό κακοήθη όζο (μόλις 8 mm, μικροσκοπικός θηλώδης καρκίνος) στον ισθμό, παρουσίαζε εκτεταμένες λεμφαδενικές μεταστάσεις.

Η περίπτωση της ασθενούς που παρουσιάσθηκε αναδεικνύει την ανάγκη προσεκτικού προεγχειρητικού ελέγχου σε κάθε ασθενή με καρκίνο θυρεοειδούς, ασχέτως του μεγέθους του καρκίνου.

Είναι προφανές ότι η θυρεοειδεκτομή  δεν μπορεί να θεωρηθεί κατάλληλη επέμβαση για όλους τους ασθενείς με καρκίνο θυρεοειδούς. Όταν υπάρχουν λεμφαδενικές μεταστάσεις από τον καρκίνο θυρεοειδούς, η απλή θυρεοειδεκτομή είναι μία ατελής επέμβαση που έχει σαν αναπόφευκτη συνέπεια την παραμονή υπολειμματικής νόσου (καρκίνου). Η υπολειμματική αυτή νόσος μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στον ασθενή στο μέλλον, καθώς πιθανότατα θα απαιτηθεί και νέα χειρουργική επέμβαση (επανεπέμβαση), που είναι τεχνικά δυσκολότερη και εκθέτει τον ασθενή σε μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών, αυξάνοντας παράλληλα την ταλαιπωρία του ασθενούς και της οικογένειας της, ταυτόχρονα με την οικονομική επιβάρυνση που συνεπάγεται η νέα περιπέτεια της υγείας του ασθενούς. ΄

Επιπλέον, η μη ριζική (ανεπαρκής) αρχική αντιμετώπιση του καρκίνου θυρεοειδούς μπορεί να έχει επιπτώσεις όσον αφορά την πιθανότητα εμφάνισης και μακρινών μεταστάσεων (μεταστάσεων δηλαδή σε μακρινά όργανα, όπως το ήπαρ, τα οστά, οι πνεύμονες, ο εγκέφαλος κλπ.). Είναι επίσης πιθανόν να έχει επιπτώσεις και όσον αφορά την επιβίωση του ασθενούς.

Από τα παραπάνω καθίσταται εμφανής η ανάγκη αντιμετώπισης του κάθε ασθενούς με καρκίνο θυρεοειδούς από εξειδικευμένη ομάδα γιατρών, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και εμπειρία στην αντιμετώπιση των παθήσεων του θυρεοειδούς.

Κεντρικό ρόλο στην ομάδα αυτή κατέχει ο ακτινολόγος, που καλείται να αξιολογήσει τα ευρήματα του υπερηχογραφήματος για την λεγόμενη σταδιοποίηση της νόσου, για να εκτιμήσει δηλαδή την έκταση διασποράς του καρκίνου (συνηθέστατα όταν υπάρχουν μεταστάσεις, αυτές περιορίζεται στους λεμφαδένες του τραχήλου).

Ο χειρουργός που θα αναλάβει την αντιμετώπιση του ασθενούς με καρκίνο θυρεοειδούς θα πρέπει να είναι κατά προτίμηση εξειδικευμένος χειρουργός θυρεοειδούς, με πρακτική και θεωρητική εμπειρία στην χειρουργική θυρεοειδούς. Ο εξειδικευμένος χειρουργός θυρεοειδούς είναι σε θέση να επιλέξει την καταλληλότερη στρατηγική τόσο στην διαγνωστική διερεύνηση όσο και στη θεραπευτική αντιμετώπιση του ασθενούς με καρκίνο θυρεοειδούς, εξατομικεύοντας την τακτική που θα ακολουθήσει και επιλέγοντας αυτό που είναι καλύτερο για τον κάθε συγκεκριμένο ασθενή.

Μικροσκοπικός καρκίνος θυρεοειδούς και μεταστάσεις

 

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/12/2024

3810

Θυρεοειδεκτομές

854

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

512

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ