Skip to main content
search

Μικροσκοπικός καρκίνος θυρεοειδούς (θηλώδης) με λεμφαδενική διασπορά – με αφορμή ασθενή μας

Μικροσκοπικός καρκίνος θυρεοειδούς (θηλώδης) με ελεμφαδενική διασπορά .- Ο ασθενής ετών 35 προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση μικροσκοπικού θηλώδους καρκίνου θυρεοειδούς.

Στο υπερηχογράφημα απεικονίσθηκε στον άνω πόλο του δεξιού λοβού όζος μεγίστης διαμέτρου 7 mm ύποπτης ηχομορφολογίας που ταυτοποιήθηκε ως Bethesda VI στην FNA. (θηλώδης καρκίνος θυρεοειδούς)  Στον ίδιο λοβό και αντίστοιχα προς το οπίσθιο τμήμα του δεξιού λοβού αναγνωρίζεται όζος μεγίστης διαμέτρου 12 mm με καλοήθεις υπερηχογραφικούς χαρακτήρες (TI-RADS 3).

H λεπτομερής χαρτογράφηση λεμφαδένων τραχήλου σε εξειδικευμένο εργαστήριο υπερήχων έδειξε την παρουσία παθολογικών λεμφαδένων δεξιά παρασφαγιτιδικά (επίπεδο ΙΙΙ), όπου παρατηρούνται τέσσερις λεμφαδένες με υπερηχογραφικές ενδείξεις διήθησης (λεμφαδενικές μεταστάσεις). Ο μεγαλύτερος έχει διάμετρο 17.5 mm και είναι ο μεγαλύτερος από τους παθολογικούς λεμφαδένες, βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο στη θέση όπου εντοπίζονται οι συρρέοντες αυτοί λεμφαδένες και έχει ταυτοποιηθεί ως διηθημένος στην FNA. Κάτωθεν αυτού υπάρχουν άλλοι 3 λεμφαδένες ανάλογης ηχοδομής διαμέτρου 7.5 mm, 9 mm και 22 mm. Δεν παρατηρήθηκαν παθολογικοί λεμφαδένες στα λοιπά ανατομικά διαμερίσματα του τραχήλου (συμπεριλαμβανομένου και του κεντρικού). Ασθενής ευθυρεοειδικός.

Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής υπό γενική αναισθησία. Κατά την επέμβαση επιβεβαιώνονται τα ευρήματα του προεγχειρητικού ελέγχου. Αρχικά γίνεται ολική θυρεοειδεκτομή και στη συνέχεια ακολουθεί -βάσει των ευρημάτων της χαρτογράφησης – εκλεκτικός λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου (compartment-oriented lymph node dissection) (κεντρικό [VI] και πλάγια ανατομικά διαμερίσματα δεξιά επιπέδου IV – III – κατώτερο ΙΙ).

Στη διάρκεια του πλάγιου λεμφαδενικού καθαρισμού αναγνωρίζονται οι παθολογικοί λεμφαδένες που περιγράφονται στη χαρτογράφηση (βλ. παραπάνω).

Δεν παρατηρούνται μακροσκοπικά ύποπτοι ή παθολογικοί λεμφαδένες στο κεντρικό διαμέρισμα.

Σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης οπτική αναγνώριση και προστασία των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων άμφω.

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά, με ικανού εντούτοις βαθμού δυσκολία λόγω σωματότυπου (βραχύς-βαθύς τράχηλος, παχυσαρκία).

Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές.

Η μετεγχειρητική πορεία ήταν ομαλή.

Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα σε καλή γενική κατάσταση.

Στην ιστολογική εξέταση σημειώνεται η παρουσία θηλώδους καρκινώματος στο δεξιό λοβό μεγίστης διαμέτρου 7 mm με διάσπαση κάψας και παρουσία μετάστασης σε 4 λεμφαδένες.

 

Σχόλιο – Μικροσκοπικός καρκίνος θυρεοειδούς (θηλώδης) με εκτεταμένη λεμφαδενική διασπορά

Ο θηλώδης καρκίνος θυρεοειδούς χαρακτηρίζεται από την αυξημένη συχνότητα μεταστάσεων στους λεμφαδένες του τραχήλου. Η πιθανότητα λεμφαδενικών μεταστάσεων αυξάνεται όσο αυξάνεται το μέγεθος του καρκίνου.

Παρά ταύτα, ακόμη και σε μικρού μεγέθους θηλώδεις καρκίνους θυρεοειδούς μπορεί να παρατηρηθούν λεμφαδενικές μεταστάσεις, όπως αυτό συνέβη στην περίπτωση του ασθενούς μας με μικροσκοπικό θηλώδη καρκίνο θυρεοειδούς.

Υπενθυμίζεται ότι σαν μικροσκοπικός θηλώδης καρκίνος θυρεοειδούς χαρακτηρίζεται ο καρκίνος διαμέτρου κάτω των 10 mm.

Το γεγονός αυτό αναδεικνύει την ανάγκη προσεκτικού και αξιόπιστου προεγχειρητικού ελέγχου του ασθενούς. Είναι ευθύνη του χειρουργού που θα αναλάβει την αντιμετώπιση του ασθενούς με καρκίνο θυρεοειδούς να τον υποβάλλει στον σωστό προεγχειρητικό έλεγχο. Και σωστός προεγχειρητικός έλεγχος δεν σημαίνει παραγγελία οποιασδήποτε εξέτασης (που συχνά μπορεί να είναι και ακριβή) αλλά επιλογή των εξετάσεων εκείνων που είναι χρήσιμες στην πράξη για την σωστή αντιμετώπιση του ασθενούς.

Μετά τον σωστό, λεπτομερή και αξιόπιστο προεγχειρητικό έλεγχο, ο χειρουργός θα πρέπει να είναι σε θέση να επιλέξει την σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση. Η επιλογή του είδους της επέμβασης εξατομικεύεται ανάλογα με τα ιδιαίτερα δεδομένα του κάθε ασθενούς. Δεν είναι η απλή θυρεοειδεκτομή η σωστή επέμβαση για όλους τους ασθενείς με καρκίνο θυρεοειδούς. Συχνά μπορεί να χρειαστεί να γίνει και ταυτόχρονος λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου. Αυτό προϋποθέτει εμπειρία και εξειδίκευση από την πλευρά του χειρουργού.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η αντιμετώπιση του ασθενούς με καρκίνο θυρεοειδούς θα πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο και έμπειρο χειρουργό θυρεοειδούς. Ο χειρουργός αυτός είναι σε θέση να υποβάλλει τον ασθενή στη σωστή προεγχειρητική διερεύνηση, να επιλέξει την σωστή χειρουργική επέμβαση και να την εκτελέσει με ασφάλεια.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η βέλτιστη θεραπευτική αντιμετώπιση του ασθενούς και το μέγιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα. Αποφεύγεται έτσι η πιθανότητα μελλοντικής επέμβασης (ή επεμβάσεων), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ασθενή από ψυχολογικής, επαγγελματικής και οικονομικής απόψεως.

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

 

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/12/2024

3810

Θυρεοειδεκτομές

854

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

512

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ