Skip to main content
search

Μυελοειδές καρκίνωμα θυρεοειδούς – Έκταση θυρεοειδεκτομής

Εισαγωγή

Το Μυελοειδές καρκίνωμα θυρεοειδούς είναι μια σπανιότερη μορφή καρκίνου σε σχέση με το πολύ πιο συνηθισμένο διαφοροποιημένο καρκίνωμα θυρεοειδούς (θηλώδες και θυλακιώδες). Η βιολογική του συμπεριφορά είναι περισσότερο επιθετική και χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη πιθανότητα λεμφαδενικής διασποράς και μακρινών μεταστάσεων. Το γεγονός αυτό εξηγεί το ότι – αν και αντιστοιχεί στο 7 % περίπου των κακοήθων όγκων του θυρεοειδούς – εντούτοις ευθύνεται για το 15 % των θανάτων ασθενών με καρκίνο θυρεοειδούς.

Θεραπευτική αντιμετώπιση

Το Μυελοειδές καρκίνωμα θυρεοειδούς αντιμετωπίζεται κατά βάση χειρουργικά. Στόχος της χειρουργικής επέμβασης είναι η ριζική (πλήρης, θεραπευτική) εκτομή του καρκίνου. Για το σκοπό αυτό, το ένα μέρος της χειρουργικής επέμβασης περιλαμβάνει την θυρεοειδεκτομή και το άλλο την αφαίρεση των λεμφαδένων (λεμφαδενικός καθαρισμός). Το θέμα του λεμφαδενικού καθαρισμού στο μυελοειδές καρκίνωμα θυρεοειδούς αναλύεται σε διαφορετική ανάρτηση. Στην παρούσα ανάρτηση το ενδιαφέρον εστιάζεται στην επιλογή του είδους (έκταση) της θυρεοειδεκτομής.

Είδος (έκταση) θυρεοειδεκτομής

Τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται στην βιβλιογραφία μία περισσότερο συντηρητική επιλογή -όσον αφορά την έκταση της θυρεοειδεκτομής – για τον διαφοροποιημένο καρκίνωμα θυρεοειδούς.

Συγκεκριμένα, αντί της ολικής θυρεοειδεκτομής, προτείνεται – σε επιλεγμένους ασθενείς – η λοβεκτομή με ισθμεκτομή, δηλαδή η αφαίρεση μόνο του ενός λοβού του θυρεοειδούς (με τον ισθμό), στον οποίο εντοπίζεται το καρκίνωμα του θυρεοειδούς.

Παρά τις προσωπικές ενστάσεις (βάσει της βιβλιογραφίας αλλά και της προσωπικής εμπειρίας) για την επέμβαση αυτή, η λοβεκτομή υπάρχει σαν επιλογή στην βιβλιογραφία.

Τι ισχύει όμως για το Μυελοειδές καρκίνωμα του θυρεοειδούς?

Στο Μυελοειδές καρκίνωμα θυρεοειδούς η ολική θυρεοειδεκτομή είναι η επέμβαση που ενδείκνυται και όχι κάποια άλλη -μικρότερης έκτασης- θυρεοειδεκτομή. Και αυτό γιατί:

  • Το Μυελοειδές καρκίνωμα του θυρεοειδούς είναι πολυεστιακό/αμφοτερόπλευρο πρακτικά σε όλους τους ασθενείς με κληρονομικό μυελοειδές καρκίνωμα και σε ένα σημαντικό ποσοστό (περίπου 10 %) των ασθενών με σποραδικό μυελοειδές καρκίνωμα θυρεοειδούς
  • Στους ασθενείς με κληρονομικό μυελοειδές καρκίνωμα θυρεοειδούς υπάρχει πάντα διάχυτη υπερπλασία των C-κυττάρων. Η παθολογική κατάσταση σε αυτή την ομάδα των ασθενών θεωρείται προκαρκινωματώδης κατάσταση.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ – ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ– Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ– Άντερσεν 1 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

Τηλ 6977068223 & 210-7487318

Email: georgesakorafas@yahoo.com

 

VIDEOS

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

 

Ιατρικό Ψυχικού[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”6251″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ