Skip to main content
search

Παραθυρεοειδείς και βιταμίνη D – τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει η έλλειψη βιταμίνης D (υποβιταμίνωση)?

Οι παραθυρεοειδείς – μαζί με την βιταμίνη D – συμμετέχουν στον μηχανισμό ομοιόστασης του ασβεστίου. Το έλλειμμα βιταμίνης D συνδέεται με αύξηση των επιπέδων παραθορμόνης στο αίμα (υπερπαραθορμοναιμία). Η βιταμίνη D είναι βασική για την φυσιολογική ανάπτυξη των οστών και την διατήρησή της υγείας τους. Και αυτό γιατί η βιταμίνη D έχει βασικό ρόλο για την σωστή χρήση του ασβεστίου και του φωσφόρου από τα οστά για την υγιή ανάπτυξή τους. Τα προβλήματα που δημιουργούνται από το έλλειμα βιταμίνης D αφορούν κυρίως τα οστά και τους μυς, αλλά και το νευρικό σύστημα όπως επισης και το ανοσοποιητικό.

Παραθυρεοειδείς Και Βιταμίνη D – Τι Προβλήματα Μπορεί Να Προκαλέσει Η Έλλειψη Βιταμίνης D (Υποβιταμίνωση)?

Παραθυρεοειδείς και βιταμίνη D – τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει η έλλειψη βιταμίνης D (υποβιταμίνωση)?

Το έλλειμμα βιταμίνης D είναι ένα αρκετά συνηθισμόενο πρόβλημα σε παγκόσμια κλίμακα. Εκτιμάται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο περίπου 1 δισεκατομμύριο άτομα παρουσιάζουν έλλειμμα βιταμίνης D. Στις ΗΠΑ, το 35 % περίπου των ενηλίκων παρουσιάζουν έλλειμμα βιταμίνης D.

Το έλλειμμα βιταμίνης D αν παραταθεί χρονικά έχει σαν αποτέλεσμα την μειωμένη απορρόφηση ασβεστίου και φωσφόρου από τον πεπτικό σωλήνα, με αποτέλεσμα την εμφάνιση υποασβεστιαιμίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε δευτεροπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό, σαν μία απάντηση του οργανισμού στην προσπάθειά του να διατηρήσει στα φυσιολογικά επίπεδα το ασβέστιο αίματος.

Στη συνέχεια επισημαίνονται κάποια πρακτικά ζητήματα που σχετίζονται με την βιταμίνη D και το έλλειμμα βιταμίνης D.

  • Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει ραχιτισμό στα παιδιά (διαταραχή της ανάπτυξης των οστών και παραμόρφωσή τους, όπως επίσης και παραμόρφωση των αρθρώσεων) και οστικό πόνο (λόγω οστεομαλακίας) στους ενήλικες. Συχνές είναι επίσης και οι μυαλγίες / μυικές κράμπες, όπως επίσης και οι αλλαγές της διάθεσης (συνήθως κατάθλιψη). Συχνά, εντούτοις, το έλλειμμα βιταμίνης D δεν συνοδεύεται από συμπτώματα.
  • Συνιστάται η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D στη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα, όταν δεν υπάρχει επαρκής έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.
  • Κίνδυνο εμφάνισης ελλείμματος βιταμίνης D διατρέχουν όλα τα παιδιά ηλικίας 1 – 4 ετών και όλα τα βρέφη (εκτός και αν λαμβάνουν πάνω από 500 ml φόρμουλας γάλακτος την ημέρα). Για το λόγο αυτό συνιστάται η χορήγηση συμπληρώματος βιταμίνης D σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες (1 φορά την ημέρα, όλο το χρόνο).
  • Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η βιταμίνη D μπορεί να έχει ωφέλιμη δράση στην λοίμωξη από κορονοϊό (COVID-19). Εντούτοις δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα ικανά να στηρίξουν την χορήγηση συμπληρώματος βιταμίνης D για την πρόληψη ή τη θεραπεία της λοίμωξης από COVID-19.
  • Από την άνοιξη μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνη D συνθέτοντάς την οι ίδιοι μέσω της έκθεσής τους στην ηλιακή ακτινοβολία. Η σύνθεση αυτή γίνεται αυτόματα κάθε φορά που κάποιος βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο εκτεθειμένος στην ηλιακή ακτινοβολία.
  • Στην περίοδο όμως του φθινόπωρου και του χειμώνα η σύνθεση της βιταμίνης D μέσω της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία μειώνεται δραματικά.
  • Η βιταμίνη D βρίσκεται επίσης σε διάφορες τροφές όπως
  1. Ιχθυέλαια (π.χ. μουρουνέλαιο)
  2. Ψάρια (π.χ. σολομός, σαρδέλες κλπ.)
  3. Κόκκινο κρέας
  4. Συκώτι
  5. Αυγό
  6. Εμπλουτισμένες τροφές (π.χ. δημητριακά) κλπ.

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)

Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)

Παραθυρεοειδείς και βιταμίνη D

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

Παραθυρεοειδείς και βιταμίνη D

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Παραθυρεοειδείς και βιταμίνη D – 1

Παραθυρεοειδείς και βιταμίνη D – 2

Παραθυρεοειδείς και βιταμίνη D -3

Παραθυρεοειδείς και βιταμίνη D -4

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 31/12/23

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ