Skip to main content
search

Υπερασβεστιαιμική κρίση και υπερπαραθυρεοειδισμός (εξαιρετικά βαριά υπερασβεστιαιμία) σε ασθενή μας: μία δυνητικά θανατηφόρα επιπλοκή του υπερπαραθυρεοειδισμού

Ο ασθενής, ετών 33, προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού.

Προ 3μήνου είχε διακομιστεί στα ΤΕΠ γενικού επαρχιακού νοσοκομείου λόγω έντονης κεφαλαλγίας, πολλαπλών επεισοδίων τροφώδους εμέτου και οπισθοστερνικού άλγους από 3ημέρου (οξεία παραθυρεοειδική υπερασβεστιαιμική κρίση).

Υπερασβεστιαιμική Κρίση Και Υπερπαραθυρεοειδισμός (Εξαιρετικά Βαριά Υπερασβεστιαιμία) Σε Ασθενή Μας: Μία Δυνητικά Θανατηφόρα Επιπλοκή Του Υπερπαραθυρεοειδισμού

Υπερασβεστιαιμική κρίση και υπερπαραθυρεοειδισμός (εξαιρετικά βαριά υπερασβεστιαιμία) σε ασθενή μας: μία δυνητικά θανατηφόρα επιπλοκή του υπερπαραθυρεοειδισμού

ΕΙΚΟΝΑ 1. Πάνω αριστερά παρουσιάζονται τα υπερηχογραφικά ευρήματα. Το αδένωμα παραθυρεοειδούς (κίτρινο βέλος) εκτείνεται στην 8η με 9η ώρα της τραχείας δεξιά, επί τα εντός και προς τα πίσω σε σχέση με την δεξιά κοινή καρωτίδα (κόκκινο βέλος). Η τραχεία αντιστοιχεί στον αστερίσκο. Κάτω αριστερά εικονίζεται ευμεγέθης λίθος στον αριστερό νεφρό, επιπλοκή του υπερπαραθυρεοειδισμού. Πάνω δεξιά αναγράφονται τα επίπεδα ασβεστίου όταν ο ασθενής διακομίσθηκε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών επαρχιακού νοσοκομείου με έντονη συμπτωματολογία λόγω της βαριάς υπερασβεστιαιμίας (οξεία υπερασβεστιαιμική παραθυρεοειδική κρίση, Ca – 16.5 mg/dl)

Η διάγνωση του πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού είχε τεθεί τρεις περίπου μήνες πριν το ως άνω επεισόδιο υπερασβεστιαιμικής κρίσης (δεν είχε προσκομίσει τις εξετάσεις του στα ΤΕΠ). Ο ασθενής, μετά την αρχική διάγνωση του υπερπαραθυρεοειδισμού, δεν είχε συμμορφωθεί με τις ιατρικές οδηγίες που του είχαν δοθεί και είχε διακόψει επί τρίμηνο την αγωγή που του είχε συστηθεί. Στον έλεγχο που έγινε επειγόντως στα ΤΕΠ βρέθηκαν επίπεδα ασβεστίου 16.5 mg/dl, ενώ στην ακτινογραφία κοιλίας βρέθηκε ευμεγέθης κοραλλιοειδής λίθος στον αριστερό νεφρό. Τέθηκε σε αγωγή με κινακαλσέτη και διουρητικά (με σταδιακή μείωση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα, που πάντως παρέμειναν αυξημένα). Eξετάσθηκε περίπου δέκα ημέρες πριν την επέμβαση προκειμένου να προγραμματιστεί για χειρουργική αντιμετώπιση του πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού.

Στο υπερηχογράφημα θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών απεικονίσθηκε πίσω από τον κάτω πόλο του δεξιού λοβού μόρφωμα με χαρακτήρες συμβατούς με αδένωμα δεξιού κάτω παραθυρεοειδούς μεγίστης διαμέτρου 17 χιλ. Χωρίς παθολογικά ευρήματα από τον θυρεοειδή και τον τράχηλο.

 

Ευρήματα Στη Διάρκεια Της Επέμβασης

Ευρήματα στη διάρκεια της επέμβασης

EIKONA 2. Πάνω αιρστερά, το αδένωμα παραθυρεοειδούς μόλις έχει ανευρεθεί βαθιά στην δεξιά τραχειοοισοφαγική αύλακα και έχει αρχίσει η κινητοποίησή του. Στη μέση το αδένωμα έχει κινητοποιηθεί επαρκώς και σε λίγο ολοκληρώνεται η παραθυρεοειδεκτομή. Δεξιά πάνω το χειρουργικό παρασκεύασμα (αδένωμα παραθυρεοειδούς).

Υποβλήθηκε σε δεξιά κάτω παραθυρεοειδεκτομή υπό γενική αναισθησία μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής. Κατά την επέμβαση επιβεβαιώνονται τα ευρήματα του προεγχειρητικού ελέγχου. Το αδένωμα ανευρίσκεται βαθιά στην δεξιά τραχειοοισοφαγική αύλακα, στην έσω και οπίσθια επιφάνεια της δεξιάς κοινής καρωτίδας, περί την 8η ΄με 9η ώρα της τραχείας. Λόγω της αρκετά εν τω βάθει θέσης του, η κινητοποίησή του γίνεται με μεγάλου βαθμού δυσκολία. Σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης οπτική αναγνώριση και προστασία του δεξιού παλίνδρομου λαρυγγικού νεύρου.

Διεγχειρητική μέτρηση παραθορμόνης PTH = 991 pg/ml  πριν και PTH = 35 pg/ml μετά την εκτομή του αδενώματος.

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά.

Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές – ανάνηψη ομαλή.

Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα.

Απόγευμα ημέρας επέμβασης Ca = 13.6 mg/dl (από 14.4 προεγχειρητικά).

Πρώτη μετεγχειρητική ημέρα PTH = 6 pg/ml & Ca = 12.4 mg/dl

O ασθενής μετεγχειρητικά δεν εμφάνισε κλινική υποασβεστιαιμία.

 

Σχόλιο

Η οξεία υπερασβεστιαιμική (παραθυρεοειδική) κρίση είναι μία εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή του πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού. Είναι δυνητικά  επικίνδυνη ακόμη και για τη ζωή του ασθενούς. Η αρχική αντιμετώπιση περιλαμβάνει την προσπάθεια μείωσης των λίαν αυξημένων επιπέδων ασβεστίου ορού, με συντηρητικά μέσα. Αφού μειωθούν με τον τρόπο αυτό τα επίπεδα ασβεστίου ακολουθεί η χειρουργική επέμβαση.

Στην περίπτωση του ασθενούς μας είναι ενδιαφέρον το ότι το μέγεθος του αδενώματος δεν σχετίζονταν με την βαρύτητα της υπερασβεστιαιμίας και τον βαθμό της υπερπαραθορμοναιμίας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εν λόγω σπάνια επιπλοκή του πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (άρθρο 1 και άρθρο 2)

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/6/24

3497

Θυρεοειδεκτομές

746

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

456

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ