Skip to main content
search

Υπερθυρεοειδισμός και θυρεοτοξική κρίση – με αφορμή ασθενή μας

Εισαγωγή

Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να συνοδεύεται από διάφορες επιπλοκές, που μειώνουν την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Μία εντούτοις από τις επιπλοκές αυτές είναι δυνητικά απειλητική για τη ζωή του. Η επιπλοκή αυτή είναι η λεγόμενη θυρεοτοξική κρίση (αλλιώς γνωστή και σαν ‘θυρεοτοξική καταιγίδα’).

 

Υπερθυρεοειδισμός και θυρεοτοξική κρίση – με αφορμή ασθενή μας

Υπερθυρεοειδισμός και θυρεοτοξική κρίση – με αφορμή ασθενή μας

 

Τι είναι η θυρεοτοξική κρίση?

Η θυρεοτοξική κρίση είναι αποτέλεσμα έκκρισης υπερβολικά μεγάλων ποσοτήτων θυρεοειδικών ορμονών από τον θυρεοειδή αδένα στον ασθενή με υπερθυρεοειδισμό. Μπορεί να παρατηρηθεί σε ασθενείς με αρρύθμιστο υπερθυρεοειδισμό, συχνά μετά από την επίδραση ενός ερεθίσματος που πυροδοτεί τον εμφάνιση της σπάνιας, αλλά επικίνδυνης αυτής επιπλοκής.

Υπάρχουν διάφορα τέτοια ερεθίσματα που μπορεί να πυροδοτήσουν την εμφάνιση θυρεοτοξικής κρίσης, όπως:

  • Τραύμα
  • Σήψη
  • Χειρουργική επέμβαση κλπ.

Ειδικά οι επεμβάσεις θυρεοειδούς, σε ασθενείς με αρρύθμιστο υπερθυρεοειδισμό, θεωρούνται ιδιαίτερα αυξημένου κινδύνου για την εμφάνιση της επιπλοκής αυτής, καθώς στη διάρκεια των χειρουργικών χειρισμών ασκείται πίεση επί του θυρεοειδούς που υπερλειτουργεί, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αποδέσμευση θυρεοειδικών ορμονών από τον θυρεοειδή αδένα στην κυκλοφορία.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις κλινικές εκδηλώσεις και την αντιμετώπιση της θυρεοτοξικής κρίσης, βλ. προηγούμενο άρθρο μας στο blog της ιστοσελίδας μας.

 

Παρουσίαση ασθενούς – ιστορικό

Ο ασθενής έπασχε από γνωστό υπερθυρεοειδισμό, χωρίς εντούτοις να ακολουθεί την αγωγή που του είχε συστηθεί.

Έξι μήνες πριν την εισαγωγή του στην κλινική μας, ο ασθενής διακομίσθηκε στο Τμήμα Επειγόντων Επαρχιακού Νοσοκομείου με ταχύπνοια, δύσπνοια, μη ψηλαφητές σφύξεις και ψυχρά άκρα. Αντιμετωπίσθηκε με ινότροπα, αγγειοσυσπαστικά, οξυγονοθεραπεία και ενδοφλέβια χορήγηση calorose λόγω υπογλυκαιμίας.

Έγινε επείγουσα αξονική τομογραφία θώρακα με πρωτόκολλο πνευμονικής εμβολής που ήταν χωρίς παθολογικά ευρήματα.

Στο υπερηχογράφημα καρδίας διαπιστώθηκε σοβαρού βαθμού δυσλειτουργία αριστερής και δεξιάς κοιλίας και ο ασθενής οδηγήθηκε στην μονάδα εμφραγμάτων στα πλαίσια καρδιογενούς καταπληξίας σε έδαφος θυρεοτοξίκωσης.

Παρουσίασε υπό αγωγή σταθερή βελτίωση και παραπέμφθηκε για χειρουργική αντιμετώπιση της τοξικής βρογχοκήλης.

 

Στην ακτινογραφία θώρακος παρατηρείται απώθηση της τραχείας προς τα αριστερά από τον ευμεγέθη δεξιό λοβό του θυρεοειδούς (βέλος).

Στην ακτινογραφία θώρακος παρατηρείται απώθηση της τραχείας προς τα αριστερά από τον ευμεγέθη δεξιό λοβό του θυρεοειδούς (βέλος).

 

Στο υπερηχογράφημα θυρεοειδούς που έγινε πριν την επέμβαση απεικονίστηκε σημαντικού βαθμού αύξηση των διαστάσεων του θυρεοειδούς με αυξημένη αγγείωση (ενδεικτικά αναφέρεται η κεφαλοουραία διάμετρος του δεξιού λοβού 90 mm και του αριστερού λοβού 80 mm).

 

Υπερηχογραφικά ευρήματα - εμφανής η μεγάλου βαθμού διόγκωση του θυρεοειδούς και ιδίως του δεξιού λοβού (κίτρινο βέλος)

Υπερηχογραφικά ευρήματα – εμφανής η μεγάλου βαθμού διόγκωση του θυρεοειδούς και ιδίως του δεξιού λοβού (κίτρινο βέλος)

 

Δεν παρατηρήθηκαν παθολογικοί τραχηλικοί λεμφαδένες.

Ασθενής ευθυρεοειδικός στην φάση της εισαγωγής του.

 

Xειρουργική επέμβαση

Υποβλήθηκε σε ολική θυρεοειδεκτομή, υπό γενική αναισθησία μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής. Κατά την επέμβαση επιβεβαιώθηκαν τα ευρήματα του προεγχειρητικού ελέγχου. Ο θυρεοειδής αδένας, και ιδιαίτερα ο δεξιός λοβός, παρουσιάζουν μεγάλου βαθμού αύξηση των διαστάσεών τους και αυξημένη αγγείωση, με παρουσία πολλαπλών λίαν ευμεγέθων αγγειακών κλάδων (αναμενόμενο εύρημα λόγω υπερθυρεοειδισμού).

Για τους λόγους αυτούς, αλλά και λόγω δυσχερούς αποκόλλησης από την τραχεία (συνυπάρχουσα θυρεοειδίτιδα, αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα) η επέμβαση εξελίχθηκε με μεγάλου βαθμού δυσκολία.

 

Χειρουργικό παρασκεύασμα ολικής θυρεοειδεκτομής. Μεγάλου βαθμού διόγκωση και των δύο λοβών και κυρίως του δεξιού λοβού. Για λόγους σύγκρισης, με το πράσινο περίγραμμα απεικονίζεται το φυσιολογικό μέγεθος του θυρεοειδούς αδένα.

Χειρουργικό παρασκεύασμα ολικής θυρεοειδεκτομής. Μεγάλου βαθμού διόγκωση και των δύο λοβών και κυρίως του δεξιού λοβού. Για λόγους σύγκρισης, με το πράσινο περίγραμμα απεικονίζεται το φυσιολογικό μέγεθος του θυρεοειδούς αδένα.

 

Δεν παρατηρήθηκαν μακροσκοπικά ύποπτοι λεμφαδένες του κεντρικό διαμέρισμα του τραχήλου.

Σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης οπτική αναγνώριση και προστασία των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων άμφω.

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά, με τις σημαντικές εντούτοις δυσκολίες που περιγράφηκαν παραπάνω.

 

Μετεγχειρητική πορεία

Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές – ανάνηψη ομαλή.

Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα.

 

Σχόλιο

Η περίπτωση του ασθενούς που παρουσιάσθηκε παραπάνω υπογραμμίζει την ανάγκη πλήρους συμμόρφωσης του ασθενούς με υπερθυρεοειδισμό στις συστάσεις του θεράποντος γιατρού. Διαφορετικά, ο υπερθυρεοειδισμός παραμένει αρρύθμιστος και εκθέτει τον ασθενή σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών, από διάφορα οργανικά συστήματα, αλλά και σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αυτής της σπάνιας και δυνητικά θανατηφόρας επιπλοκής, της θυρεοτοξικής κρίσης.

Οι επεμβάσεις σε ασθενείς με τοξική βρογχοκήλη δεν είναι πάντα εύκολες, ιδιαίτερα όταν ο θυρεοειδής παρουσιάζει μεγάλου βαθμού αύξηση των διαστάσεών του και κατάδυση στο μεσοθωράκιο. Και αυτό οφείλεται τόσο στις αυξημένες διαστάσεις του αδένα, όσο και στην παρουσία ευμεγέθων και πολλαπλών αγγειακών κλάδων και αυξημένης αγγείωσης που καθιστούν την επέμβαση δυνητικά αιμορραγική, ενώ συχνά είναι δυσχερής και η αποκόλληση του αδένα από την τραχεία (καθώς συνυπάρχει θυρεοειδίτιδα αυτοάνοσης αιτιολογίας).

Πριν την θυρεοειδεκτομή θα πρέπει να καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την όσο το δυνατόν καλύτερη ρύθμιση της λειτουργίας του θυρεοειδούς, έτσι ώστε η επέμβαση να εξελιχθεί με τον μικρότερο δυνατό κίνδυνο για τον ασθενή.

Στην επέμβαση θα πρέπει να αποφεύγονται αδικαιολόγητες καθυστερήσεις που μπορεί να παρατείνουν την διάρκεια του χειρουργείου.

Η αντιμετώπιση των ασθενών από εξειδικευμένο χειρουργό θυρεοειδούς είναι σημαντική έτσι ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών, χάρη τόσο στην σωστή προεγχειρητική προετοιμασία όσο και στην τεχνικά άρτια εκτέλεση της επέμβασης.

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)

Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)

 

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

Υπερθυρεοειδισμός  Υπερθυρεοειδισμός Υπερθυρεοειδισμός Υπερθυρεοειδισμός Υπερθυρεοειδισμός Υπερθυρεοειδισμός Υπερθυρεοειδισμός Υπερθυρεοειδισμός Υπερθυρεοειδισμός Υπερθυρεοειδισμός

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/6/24

3497

Θυρεοειδεκτομές

746

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

456

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ