Skip to main content
search

ΑΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΘΗΣ ΥΠΕΡΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ – πότε έχει θέση η χειρουργική επέμβαση?

Εισαγωγή

Ασυμπτωματικός πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός και παραθυρεοειδεκτομή-ποιά η θέση της χειρουργικής επέμβασης? τι πλεονεκτήματα προσφέρει στον ασθενή? Ο συμπτωματικός πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός (ΡΗΡΤ)- δηλαδή ο ΡΗΡΤ που συνοδεύεται από κλινική συμπτωματολογία – αποτελεί απόλυτη ένδειξη χειρουργικής επέμβασης.

Στον ασυμπτωματικό εντούτοις ΡΗΡΤ – δηλαδή στον ΡΗΡΤ που δεν συνοδεύεται από κλινική συμπτωματολογία – υπάρχουν κάποιες περισσότερο συγκεκριμένες ενδείξεις χειρουργικής επέμβασης.

 

Ασυμπτωματικός πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός – Πότε επιλέγεται η παραθυρεοειδεκτομή?

1.Ηλικία κάτω των 50 ετών. Οι νεότεροι ασθενείς – λόγω μακρύτερου προσδόκιμου επιβίωσης – διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών του ΡΗΡΤ λόγω μακρύτερης έκθεσης των οργανικών συστημάτων στις δράσεις των αυξημένων επιπέδων παραθορμόνης ορού (ΡΤΗ)

2.Επίπεδα ασβεστίου ορού > 1 mg/dL σε σχέση με τα ανώτερα φυσιολογικά όρια

3.Ασυμπτωματική νεφρολιθίαση ή νεφρασβέστωση (εναπόθεση ασβεστίου στο νεφρικό παρέγχυμα)

4.Ασθενείς που δεν συμμορφώνονται ή δεν είναι αξιόπιστοι όσον αφορά την τήρηση του πρωτοκόλλου περιοδικής παρακολούθησης

5.Ασθενείς με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών από το καρδιαγγειακό. Η χειρουργική αντιμετώπιση του ΡΗΡΤ αναστέλλει την επιβάρυνση του καρδιαγγειακού συστήματος λόγω της υπερπαραθορμοναιμίας, ενώ μπορεί να αναστρέψει σε κάποιο βαθμό κάποιες από τις ήδη προκληθείσες βλάβες.

6.Ασθενείς με κάποια μη ειδικά συμπτώματα, όπως μυική αδυναμία, διαταραχές του ύπνου, αδυναμία συγκέντρωσης, κατάθλιψη, μυαλγίες/αρθραλγίες χωρίς άλλη αιτιολογία κλπ. Οι εκδηλώσεις αυτές – αν και δεν μπορούν να αποδοθούν αποκλειστικά στον ΡΗΡΤ – συχνά συνδυάζονται με αυτόν. Πολύ συχνά μετά επιτυχή αντιμετώπιση του ΡΗΡΤ οι μη ειδικές αυτές εκδηλώσεις υποχωρούν, πράγμα που σημαίνει ότι οφείλονταν στην πάθηση αυτή.

 

Σχόλια – συμπεράσματα

Σήμερα η αντιμετώπιση του ΡΗΡΤ μπορεί να γίνει εύκολα και με ασφάλεια από τον εξειδικευμένο και έμπειρο χειρουργό θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών. Η επέμβαση μπορεί να γίνει με την ελάχιστα επεμβατική προσπέλαση (εστιασμένη [εκλεκτική] ή ελάχιστα επεμβατική παραθυρεοειδεκτομή). Η ίαση είναι άμεση και οριστική. Η νοσηλεία είναι σύντομη (διάρκειας μόλις λίγων ωρών). Η ανάρρωση και η επάνοδος στις συνήθεις δραστηριότητες είναι άμεση. Το κόστος της επέμβασης είναι μικρότερο από το κόστος της επί μακρόν παρακολούθησης/συντηρητικής αγωγής.

Για τους λόγους αυτούς σήμερα όλο και περισσότεροι ασθενείς με ασυμπτωματικό ΡΗΡΤ επιλέγουν την χειρουργική αντιμετώπιση, προλαμβάνοντας έτσι την εξέλιξη της νόσου και την εμφάνιση επιπλοκών.

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)

Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)

 

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ- Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

Διαδικασία επεμβάσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών

 

  • Ο ασθενής προσέρχεται νηστικός το πρωί της ημέρας της επέμβασης και σύντομα στη συνέχεια ακολουθεί η χειρουργική επέμβαση.
  • Δεν υπάρχει χρόνος αναμονής (καθυστέρηση) για την επέμβαση.
  • Η τομή είναι η μικρότερη δυνατή για την σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος του ασθενούς (ανάλογα με την φύση του προβλήματος).
  • Στην επέμβαση χρησιμοποιούνται – ανάλογα με τις ενδείξεις και σύμφωνα με τις οδηγίες των μεγάλων διεθνών επιστημονικών εταιρειών (Αμερικανικών και Ευρωπαϊκών) – όλα τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα [κατά περίπτωση], όπως διεγχειρητική νευροπαρακολούθηση (intraoperative neuromonitoring) και οι προηγμένες συσκευές σύγχρονης αιμόστασης (με ραδιοσυχνότητες [radiofrequency] ή υπερήχους) για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια κατά τη διενέργεια της επέμβασης. Η περίπτωση του κάθε ασθενούς εξετάζεται με ιδιαίτερη προσοχή και η επέμβαση που θα ακολουθήσει επιλέγεται με βάση τόσο τα σύγχρονα βιβλιογραφικά δεδομένα όσο και την μεγάλη εμπειρία που έχει συσσωρευτεί όλα αυτά τα χρόνια στη χειρουργική θυρεοειδούς-παραθυρεοειδών.
  • Για τη διασφάλιση του βέλτιστου αισθητικού αποτελέσματος εφαρμόζεται τεχνική πλαστικής αποκατάστασης της χειρουργικής τομής, με χρήση πολύ λεπτού απορροφήσιμου ράμματος και ενδοδερμική ραφή, ενώ επιλέγεται κάποια δερματική πτυχή του τραχήλου για την τομή ώστε αυτή να μην είναι ορατή μετεγχειρητικά.
  • Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος και ελέγχεται εύκολα με τα συνήθη απλά αναλγητικά.
  • Η επέμβαση ολοκληρώνεται σε διάστημα περίπου 1 – 1.5 ώρας (στις συνήθεις περιπτώσεις) και στη συνέχεια γίνεται η αφύπνιση του ασθενούς που μπορεί να παραμείνει για μικρό διάστημα στην ανάνηψη στο χώρο των χειρουργείων.
  • Στη συνέχεια διακομίζεται στο θάλαμο, όπου κινητοποιείται πολύ σύντομα (μετά από 1-2 ώρες).
  • Το απόγευμα της ημέρας της επέμβασης γίνεται διακοπή της ενδοφλέβιας χορήγησης ορών και το βράδυ της ημέρας της επέμβασης αρχίζει η χορήγηση υγρών και ελαφράς τροφής από το στόμα.
  • Την επομένη της επέμβασης ο ασθενής εξέρχεται της κλινικής και επιστρέφει στις συνήθεις του καθημερινές δραστηριότητες.
  • Είναι σε θέση να επανέλθει στα επαγγελματικά του καθήκοντα μετά από 3-4 ημέρες (δικαιούται πάντως αναρρωτικής άδειας μετεγχειρητικά, αν το επιθυμεί).
  • Με το εξιτήριο ο ασθενής λαμβάνει τις απαραίτητες οδηγίες και την αγωγή που ενδείκνυται, η οποία μπορεί να τροποποιηθεί όταν είναι διαθέσιμη η ιστολογική εξέταση. Χορηγείται επίσης ένα λεπτομερές αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα, στο οποίο περιγράφονται τα δεδομένα του προεγχειρητικού ελέγχου, τα διεγχειρητικά ευρήματα και η χειρουργική επέμβαση (πρακτικό επέμβασης).
  • Η ιστολογική εξέταση (από έμπειρους επιλεγμένους παθολογοανατόμους) είναι διαθέσιμη σε πολύ μικρό χρόνο μετά την επέμβαση, αποφεύγοντας έτσι άσκοπες καθυστερήσεις και την αγωνία της αναμονής. Με την γρήγορη διαθεσιμότητα της ιστολογικής δεν καθυστερεί η περαιτέρω εφαρμογή αγωγής μετά την επέμβαση
  • Καθώς για τη συρραφή του χειρουργικού τραύματος γίνεται πλαστική με χρήση απορροφήσιμου ράμματος, δεν χρειάζεται να επανέλθει ο ασθενής για κοπή .ραμμάτων.
  • Η νοσηλεία γίνεται στα επιλεγμένα νοσοκομεία με τα οποία υπάρχει συνεργασία, με στόχο τη διασφάλιση των καλύτερων συνθηκών νοσηλείας και της αξιοπρέπειας του ασθενούς. Η νοσηλεία γίνεται σε προσεγμένους θαλάμους, σε ευχάριστο και φιλικό προς τον ασθενή και τους συνοδούς του περιβάλλον, διασφαλίζοντας με μεγάλη προσοχή και ευαισθησία την ικανοποίηση του ασθενούς σε όλη την πορεία, από τη διάγνωση της νόσου μέχρι την οριστική και βέλτιστη αντιμετώπισή της. Καταβάλλουμε ιδιαίτερη μέριμνα ώστε η νοσηλεία του ασθενούς να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο ποιοτική και να καλύπτει πλήρως κάθε ανάγκη του.
  • Για οποιαδήποτε πληροφορία ή ενημέρωση απαιτηθεί μετά την επέμβαση υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας ανά πάσα στιγμή στο τηλέφωνο6977068223 και στο email: georgesakorafas@yahoo.com

υπερπαραθυρεοειδισμός  υπερπαραθυρεοειδισμός  υπερπαραθυρεοειδισμός  υπερπαραθυρεοειδισμός  υπερπαραθυρεοειδισμός  υπερπαραθυρεοειδισμός  υπερπαραθυρεοειδισμός  υπερπαραθυρεοειδισμός  υπερπαραθυρεοειδισμός

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/6/24

3497

Θυρεοειδεκτομές

746

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

456

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ