Skip to main content
search

Υπερπαραθυρεοειδισμός-παραθορμόνη

Εισαγωγή

Πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός-παραθορμόνη ορού.- Ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός είναι η συνηθέστερη πάθηση των παραθυρεοειδών αδένων. Συνηθέστατα οφείλεται σε μονήρες αδένωμα (85 %). Σπανιότερα οφείλεται σε διάχυτη υπερπλασία των παραθυρεοειδών (10-12 %). Ακόμη σπανιότερα μπορεί να υποκρύπτεται διπλό αδένωμα και εξαιρετικά σπάνια καρκίνος παραθυρεοειδών. Η διάγνωση του πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού είναι βιοχημική. Βασίζεται κατ’ αρχήν στην μέτρηση των επιπέδων ασβεστίου και παραθορμόνης ορού.

 

‘Νορμο-ορμονικός’ πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός

Η τυπική μορφή πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού χαρακτηρίζεται από αύξηση των επιπέδων παραθορμόνης και ασβεστίου ορού. Σε κάποιες εντούτοις περιπτώσεις τα επίπεδα παραθορμόνης μπορεί να κυμαίνονται στα ανώτερα φυσιολογικά επίπεδα.

Με δεδομένη εντούτοις την υπερασβεστιαιμία, αναμενόμενη θα ήταν η καταστολή των επιπέδων παραθορμόνης ορού. Επομένως – ακόμη και οι περί τα ανώτερα φυσιολογικά επίπεδα τιμές παραθορμόνης – δεν αντιπροσωπεύουν τη φυσιολογική απάντηση του οργανισμού εφόσον συνυπάρχει υπερασβεστιαιμία. Για το λόγο αυτό και στο συγκεκριμένο σενάριο θεωρούνται παθολογικά.

Σπάνια, σε κάποιους ασθενείς με πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό, τα επίπεδα παραθορμόνης μπορεί να κυμαίνονται και σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, σε διάφορο βαθμό κάτωθεν του ανώτερου φυσιολογικού ορίου. Η ερμηνεία των ευρημάτων στην περίπτωση αυτή απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Είναι πιθανό σε αυτή την περίπτωση τα χαμηλά επίπεδα παραθορμόνης να οφείλονται στην αδυναμία μέτρησης κλασμάτων της ορμόνης με τις τρέχουσες εργαστηριακές μεθόδους.

Αυτή η μορφή υπερπαραθυρεοειδισμού (‘νορμο-ορμονικός’ υπερπαραθυρεοειδισμός) θεωρείται σαν μία πρώιμη μορφή της νόσου. Θεωρείται πιθανόν η μοφή αυτή σταδιακά να εξελιχθεί στην κλασική μορφή που χαρακτηρίζεται από υπερασβεστιαιμία + υπερπαραθορμοναιμία.

 

Παραθορμόνη και φάρμακα

Κάποια φάρμακα είναι γνωστό ότι μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα ασβεστίου και παραθορμόνης ορού. Στην κατηγορία των φαρμάκων αυτού ανήκουν τα θειαζιδικά διουρητικά και το λίθιο. Σε περίπτωση επομένως που ο ασθενής λαμβάνει κάποιο από τα φάρμακα αυτά, προτείνεται η διακοπή της χορήγησής τους (εφόσον αυτό επιτρέπεται από την υποκείμενη νόσο για την οποία χορηγούνται). Στη συνέχεια γίνεται επανάληψη της μέτρησης ασβεστίου και παραθορμόνης ορού μετά από περίπου 1-3 μήνες. Αν και πάλι διαπιστωθούν αυξημένα επίπεδα ασβεστίου και παραθορμόνης τότε είναι απίθανο να ευθύνονται τα φάρμακα αυτά και προτείνεται η συνέχιση της χορήγησής τους.

Άλλες παθήσεις

Εκτός του πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού υπάρχουν και κάποιες άλλες παθολογικές καταστάσεις που μπορεί να συνοδεύονται από αύξηση των επιπέδων παραθορμόνης ορού, όπως:

  • Χρόνια νεφροπάθεια (κυρίως όταν κάθαρση κρεατινίνης < 60 ml/min)
  • Σύνδρομα δυσαπορρόφησης (κοιλιοκάκη, φλεγμονώδης νόσος εντέρου, επεμβάσεις γαστρικού bypass, κυστική ίνωση)
  • Έλλειμμα/ανεπάρκεια βιταμίνης D

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)

Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)

 

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ- Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

  • Γιατί διαθέτουμε πολύ μεγάλη και μακρόχρονη εμπειρία στη χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) λόγω μακράς και συστηματικής ενασχόλησης με τις χειρουργικές παθήσεις θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών.
  • Γιατί είμαστε σε θέση να εκτελέσουμε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα κάθε είδους χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών, ακόμη και σε επιπλεγμένα (δύσκολα) περιστατικά, όπως εκτεταμένοι λεμφαδενικοί καθαρισμοί σε καρκίνο θυρεοειδούς, επεμβάσεις σε λίαν ευμεγέθεις καταδυόμενες στο μεσοθωράκιο βρογχοκήλες, υποτροπές παθήσεων θυρεοειδούς (συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου θυρεοειδούς), υποτροπές υπερπαραθυρεοειδισμού, αδενώματα παραθυρεοειδών σε έκτοπη θέση ή λόγω υπεράριθμων παραθυρεοειδών, διάχυτη υπερπλασία παραθυρεοειδών κλπ.
  • Γιατί έχουμε να δείξουμε σταθερή και μακρόχρονη επιστημονική παρουσία, με αρκετές δημοσιεύσεις στη διεθνή βιβλιογραφία πάνω σε θέματα χειρουργικής ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών)
  • Γιατί έχουν πλέον δημιουργηθεί οι πλέον καλές και αξιόπιστες συνεργασίες με εξειδικευμένους και έμπειρους συναδέλφους άλλων εμπλεκομένων ειδικοτήτων (ενδοκρινολόγους, ακτινολόγους, κυτταρολόγους, αναισθησιολόγους, παθολογοανατόμους, πυρηνικούς γιατρούς). Με τις συνεργασίες αυτές επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα, με στόχο πάντα το καλό του ασθενούς που μας εμπιστεύεται. Με την παροχή πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με τα τρέχοντα διεθνή δεδομένα (standards), το πρόβλημα του ασθενούς επιλύεται άμεσα, οριστικά, αποτελεσματικά και με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια.
  • Γιατί έχουμε συνεργασία με επιλεγμένα νοσοκομεία που προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας, σε ευχάριστο περιβάλλον, έτσι ώστε το πρόβλημα της υγείας να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σε ένα όσο το δυνατόν πιο φιλικό περιβάλλον.
  • Γιατί ο προγραμματισμός της επέμβασης μπορεί να γίνει άμεσα, χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις.
  • Γιατί κατανοούμε τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που βιώνει τα τελευταία χρόνια η κοινωνία μας και βοηθούμε έμπρακτα όποιον/όποια ασθενή χρειάζεται βοήθεια από την πλευρά μας.

υπερπαραθυρεοειδισμός-παραθορμόνη υπερπαραθυρεοειδισμός-παραθορμόνη υπερπαραθυρεοειδισμός-παραθορμόνη υπερπαραθυρεοειδισμός-παραθορμόνη υπερπαραθυρεοειδισμός-παραθορμόνη υπερπαραθυρεοειδισμός-παραθορμόνη υπερπαραθυρεοειδισμός-παραθορμόνη υπερπαραθυρεοειδισμός-παραθορμόνη υπερπαραθυρεοειδισμός-παραθορμόνη

 

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/12/2024

3810

Θυρεοειδεκτομές

854

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

512

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ