Skip to main content
search

Εισαγωγή

Πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός (ΡΗΡΤ) και μετεγχειρητική υποασβεστιαιμία (υπο-Ca) μετά επιτυχή παραθυρεοειδεκτομή. – Ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός διαγιγνώσκεται με αυξανόμενη συχνότητα, κυρίως χάρη στη βελτίωση των διαγνωστικών μεθόδων αλλά και στην ευαισθητοποίηση της ιατρικής κοινότητας για το πρόβλημα.

Η χειρουργική παραμένει η πιο αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας του πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού. Παλαιότερα, η χειρουργική επέμβαση προτείνονταν στον υπερπαραθυρεοειδισμό που συνοδεύεται από συμπτώματα (συμπτωματικός υπερπαραθυρεοειδισμός). Τα τελευταία εντούτοις χρόνια υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις για την αξία της παραθυρεοειδεκτομής και σε ασθενείς με ασυμπτωματικό υπερπαραθυρεοειδισμό.

 

Υποασβεστιαιμία μετά παραθυρεοειδεκτομή- πόσο συχνή είναι

Είναι γνωστό ότι ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός χαρακτηρίζεται από το συνδυασμό υπερασβεστιαιμίας και υπερπαραθορμοναιμίας. Η πτώση των επιπέδων ασβεστίου μετά  παραθυρεοειδεκτομή (αφαίρεση παραθυρεοειδούς) στον πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό είναι όχι απλώς επιθυμητή αλλά αποτελεί και μέτρο της επιτυχίας της επέμβασης.

Εντούτοις, μετά από παραθυρεοειδεκτομή (αφαίρεση παραθυρεοειδούς) είναι πιθανόν να εμφανιστεί μετεγχειρητική υπο-Ca. Η υπο-Ca αυτή μπορεί να είναι είτε βιοχημική είτε κλινική. Στην πρώτη περίπτωση (βιοχημική), η υπο-Ca είναι ήπια, δεν συνοδεύεται από συμπτώματα και γίνεται αντιληπτή μόνο μετά από μέτρηση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα. Στη δεύτερη περίπτωση (συμπτωματική) υπάρχουν συμπτώματα, τα οποία ενίοτε μπορεί να είναι έντονα και να δημιουργήσουν μεγάλη ανησυχία και δυσφορία στον ασθενή. Η βιοχημική υπο-Ca δεν αποτελεί πρόβλημα για τον ασθενή.

Μετεγχειρητική υπο-Ca  παρατηρείται μετά από παραθυρεοειδεκτομή για ΡΗΡΤ σε ποσοστό 15 – 30 % των ασθενών. Το ποσοστό αυτό είναι ακόμη υψηλότερο (> 30 %) όταν ο ασθενής υποβάλλεται σε νέα επέμβαση (επανεπέμβαση) για ΡΗΡΤ. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η μετεγχειρητική υποασβεστιαιμία είναι παροδική. Μόνιμη υποασβεστιαιμία παρατηρείται σε ποσοστό 0.5 – 3.5 % των ασθενών.

 

Υποασβεστιαιμία μετά παραθυρεοειδεκτομή – πώς εκδηλώνεται;

Η μετεγχειρητική υπο-Ca μπορεί να εμφανιστεί μερικές ημέρες μετά την παραθυρεοειδεκτομή (ακόμη και μετά την 3η – 4η μετεγχειρητική ημέρα).

Τυπικές κλινικές εκδηλώσεις της υποασβεστιαιμίας είναι:

  • Παραισθησίες (μουδιάσματα γύρω από το στόμα και στις άκρες των δακτύλων)
  • Σημείο Chvostek (μετά από πλήξη του προσωπικού νεύρου βλέπουμε σύσπαση των μυών του προσώπου και της γωνίας του στόματος)
  • Σημείο Trousseau (καρπικός σπασμός – χέρι μαιευτήρα μετά από διόγκωση της περιχειρίδας πάνω από τη συστολική πίεση)
  • Βαρύτερες κλινικές εκδηλώσεις, όπως τετανία (‘χείρα μαιευτήρα’) και καρδιακές αρρυθμίες (αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και σωστά η συμπτωματική υποασβεστιαιμία)

 

Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση μετεγχειρητικής υποασβεστιαιμίας

Η αναγνώριση παραγόντων κινδύνου για την εμφάνιση υπο-Ca μετά παραθυρεοειδεκτομή έχει πρακτική σημασία για την μετεγχειρητική αγωγή των ασθενών. Η επισήμανση αυτών των παραγόντων κινδύνου αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία σήμερα όπου εφαρμόζεται η τακτική της παραθυρεοειδεκτομής με εξιτήριο του ασθενούς την ίδια ημέρα της επέμβασης. Παρά την ύπαρξη κάποιας διχογνωμίας, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι παρακάτω παράγοντες μπορεί να σχετίζονται με αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης μετεγχειρητικής υποασβεστιαιμίας:

  • Αμφοτερόπλευρη διερεύνηση τραχήλου (έλεγχος και των 4 παραθυρεοειδών)
  • Μέγεθος (βάρος) του αφαιρεθέντος παραθυρεοειδικού παρεγχύματος (συνήθως αδενώματος)
  • Σημαντική (> 80 %) πτώση της παραθορμόνης στη διεγχειρητική μέτρηση αυτής

Στην πράξη ενημερώνονται οι ασθενείς για την πιθανότητα εμφάνισης υποασβεστιαιμίας μετά την παραθυρεοειδεκτομή και για τις πιθανές κλινικές εκδηλώσεις. Με τον τρόπο αυτό υπάρχει από την πλευρά τους η ετοιμότητα για την άμεση αντιμετώπιση, βάσει συγκεκριμένων οδηγιών και σε επαφή με τον χειρουργό ενδοκρινών αδένων.

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ- Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

Η άσκηση της χειρουργικής από την ομάδα μας

Θεωρούμε την άσκηση της χειρουργικής όχι μέσο πλουτισμού (κάτι που δεν είναι επιθυμητό για κανένα μέλος της ομάδας μας) αλλά τρόπο παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας και ανταπόδοσης στην κοινωνία μας όλων των γνώσεων και της εμπειρίας που με πολύ κόπο αποκτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, με τη συστηματική (κλινική και ακαδημαϊκή) ενασχόλησή μας με την χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) αλλά και την γενική χειρουργική, μέσα από τη θητεία μας σε θέσεις ευθύνης σε μεγάλα νοσοκομεία και το Πανεπιστήμιο των Αθηνών.

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει ο τόπος μας είναι ένας παράγοντας που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Η ομάδα μας – σεβόμενη τις οικονομικές δυσκολίες της κοινωνίας μας – διατηρεί τις τιμές των επεμβάσεων σε πολύ προσιτά επίπεδα, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να τύχουν αντιμετώπισης του προβλήματός τους από έναν πολύ εξειδικευμένο και ιδιαίτερα έμπειρο χειρουργό, χωρίς να αποκλείεται κανείς από την φροντίδα του για οικονομικούς λόγους. Είναι αδιανόητο για την ομάδα μας να υπάρξει οικονομική εκμετάλλευση του ασθενούς στην ανάγκη του.

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/6/24

3497

Θυρεοειδεκτομές

746

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

456

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ