Skip to main content
search

Υποθυρεοειδισμός και διατροφή

Υποθυρεοειδισμός και διατροφή. Σε γενικές γραμμές δεν υπάρχει κάποια ειδική δίαιτα που θα πρέπει να ακολουθείται στον υποθυρεοειδισμό. Παρά το ότι γίνεται μεγάλη συζήτηση και υπάρχουν διάφορες διαιτολογικές προτάσεις για τους ασθενείς με υποθυρεοειδισμό, δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι η πρόσληψη ή η αποφυγή της πρόσληψης κάποιων τροφών μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με υποθυρεοειδισμό.

Θα πρέπει εντούτοις να τονιστεί ότι η επαρκής πρόσληψη ιωδίου είναι απαραίτητη για την διασφάλιση της καλής λειτουργίας του θυρεοειδούς. Στις περισσότερες δυτικές χώρες, το πρόβλημα της έλλειψης ιωδίου (ιωδοπενία) έχει πρακτικά λυθεί καθώς το ιώδιο προστίθεται στο αλάτι και σε αρκετές τροφές. Η ισορροπημένη δίαιτα καθιστά περιττή την λήψη συμπληρώματος ιωδίου. Μάλιστα, η αυξημένη πρόσληψη ιωδίου μπορεί να προκαλέσει υπερθυρεοειδισμό σε κάποια άτομα.

H πρόσληψη σόγιας σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών από τον θυρεοειδή αδένα. Εντούτοις όμως δεν προκαλεί υποθυρεοειδισμό σε άτομα που προσλαμβάνουν επαρκείς ποσότητες ιωδίου.

Η αποφυγή ακραίων διαιτολογίων διασφαλίζει την υγιή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Αν υπάρχουν από την πλευρά σας ερωτηματικά μπορείτε να τα συζητήσετε με το γιατρό σας, με τον οποίο μπορείτε επίσης να συζητήσετε το ενδεχόμενο λήψης συμπληρώματος βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Αν πάσχετε από υποθυρεοειδισμό θα πρέπει να λαμβάνετε θεραπεία υποκατάστασης (θυροξίνη) σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας, κατά προτίμηση με άδειο στομάχι.

Είναι σημαντικό να αποφεύγετε την λήψη μεγάλης ποσότητας φυτικών ινών με τη διατροφή σας καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση της θυροξίνης. Την ίδια επίδραση μπορεί επίσης να έχουν και κάποιες άλλες τροφές, συμπληρώματα διατροφής και φάρμακα.

Θα πρέπει να αποφεύγεται η λήψη θυροξίνης ταυτόχρονα με:

• Καρύδια

• Σόγια – αλεύρι σόγιας

• Βαμβακέλαιο

• Σκευάσματα σιδήρου ή πολυβιταμινούχα σκευάσματα που περιέχουν σίδηρο

• Σκευάσματα ασβεστίου

• Αντιόξινα που περιέχουν μαγνήσιο, ασβέστιο ή αλουμίνιο

• Κάποια φάρμακα κατά του πεπτικού έλκους (όπως η σουκραλφάτη)

• Κάποια φάρμακα για την μείωση των επιπέδων χοληστερίνης στο αίμα (π.χ. χολεστυραμίνη)

Προκειμένου να αποφευχθούν οι αλληλεπιδράσεις των φαρμάκων αυτών με την θυροξίνη καλό θα είναι μεταξύ της λήψης των φαρμάκων αυτών να παρεμβάλλεται ένα χρονικό διάστημα αρκετών ωρών.

Επισημαίνεται τέλος ότι κάποια σκευάσματα που περιέχουν βιοτίνη μπορεί να επηρεάσουν τις μετρήσεις των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα. Η βιοτίνη δεν επηρεάζει την σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών από τον θυρεοειδή αδένα, μπορεί όμως να αλλοιώσει τις μετρήσεις των ορμονών του θυρεοειδούς. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να σταματά η χρήση σκευασμάτων που περιέχουν βιοτίνη για τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν την μέτρηση, έτσι ώστε οι εξετάσεις αίματος να αντανακλούν την πραγματική λειτουργική κατάσταση του θυρεοειδούς.

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

 

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ?

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Υποθυρεοειδισμός και διατροφή

Υποθυρεοειδισμός

 

 

ΚΟΣΤΟΣ

Θεωρούμε την άσκηση της χειρουργικής όχι μέσο πλουτισμού (κάτι που δεν είναι επιθυμητό για κανένα μέλος της ομάδας μας) αλλά τρόπο παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας και ανταπόδοσης στην κοινωνία μας όλων των γνώσεων και της εμπειρίας που με πολύ κόπο αποκτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, με τη συστηματική (κλινική και ακαδημαϊκή) ενασχόλησή μας με την χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) αλλά και την γενική χειρουργική, μέσα από τη θητεία μας σε θέσεις ευθύνης σε μεγάλα νοσοκομεία και το Πανεπιστήμιο των Αθηνών.

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει ο τόπος μας είναι ένας παράγοντας που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Η ομάδα μας – σεβόμενη τις οικονομικές δυσκολίες της κοινωνίας μας – διατηρεί τις τιμές των επεμβάσεων σε πολύ προσιτά επίπεδα, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να τύχουν αντιμετώπισης του προβλήματός τους από έναν πολύ εξειδικευμένο και ιδιαίτερα έμπειρο χειρουργό, χωρίς να αποκλείεται κανείς από την φροντίδα του για οικονομικούς λόγους. Είναι αδιανόητο για την ομάδα μας να υπάρξει οικονομική εκμετάλλευση του ασθενούς στην ανάγκη του.

 

Υποθυρεοειδισμός και διατροφή[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”8398″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ