Skip to main content
search

Υποτροπή καρκίνου θυρεοειδούς: πόσο συχνή είναι και πώς εκδηλώνεται?

Ο θηλώδης καρκίνος θυρεοειδούς είναι η συνηθέστερη μορφή καρκίνου του θυρεοειδούς (αντιστοιχεί στο 80 – 85 % του συνόλου των καρκίνων θυρεοειδούς). Αυτή η μορφή καρκίνου θυρεοειδούς έχει γενικά ‘καλοήθη’ βιολογική συμπεριφορά. Παρά ταύτα, η υποτροπή (επανεμφάνιση) της νόσου δεν είναι σπάνια και παρατηρείται σε ποσοστό που φθάνει έως 20 – 30 %. Οι υποτροπές αυτές συνήθως παρατηρούνται μέσα στην πρώτη δεκαετία μετά την αρχική θεραπευτική αντιμετώπιση.

H πιθανότητα υποτροπής είναι ακόμη μεγαλύτερη για το σπανιότερο μυελοειδές καρκίνωμα θυρεοειδούς. Τέλος, τα ποσοστά υποτροπής (τόσο στον τράχηλο όσο και σε μακρινά όργανα) είναι εξαιρετικά υψηλά (~ 95 – 99 %) στο -ευτυχώς- πολύ σπανιότερο αναπλαστικό (αδιαφοροποίητο) καρκίνωμα θυρεοειδούς.

Η υποτροπή του καρκίνου του θυρεοειδούς μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους.

Διακρίνουμε έτσι κατ’ αρχάς την «βιοχημική υποτροπή» και την «ανατομική υποτροπή».

Ο όρος «ανατομική υποτροπή» αναφέρεται στην υποτροπή υποτροπή που είναι ανιχνεύσιμη κλινικά (π.χ. με την ψηλάφηση) ή -συνηθέστερα σήμερα – με τη βοήθεια της σύγχρονης απεικόνισης (π.χ. υπερηχογράφημα, αξονική ή μαγνητική τομογραφία, τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων).

Ο όρος ‘βιοχημική’ υποτροπή” περιγράφει την σταθερή ή σταδιακά αυξανόμενη αύξηση ενός νεοπλασματικού (καρκινικού) δείκτη που χρησιμοποιείται για την μετεγχειρητική παρακολούθηση των ασθενών με καρκίνο θυρεοειδούς, χωρίς εντούτοις να υπάρχει «ανατομική υποτροπή». Δύο παραδείγματα τέτοιων νεοπλασματικών δεικτών είναι η θυρεοσφαιρίνη (για το θηλώδες καρκίνωμα θυρεοειδούς) και η καλσιτονίνη (για το μυελοειδές καρκίνωμα θυρεοειδούς).

Η ανατομική υποτροπή μπορεί να αφορά είτε τον τράχηλο είτε μακρινά όργανα (συνηθέστερα πνεύμονες και σπανιότερα οστά, εγκέφαλο, ήπαρ κλπ.)

Σε περίπτωση υποτροπής του καρκίνου θυρεοειδούς μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα, ανάλογα με την εντόπιση της υποτροπής, όπως για παράδειγμα οστικοί πόνοι (σε οστικές μεταστάσεις) ή ακόμη και παθολογικά κατάγματα (σε παραμελημένες περιπτώσεις ή εκτεταμένες οστικές βλάβες). Μπορεί επίσης ο ασθενής να αισθάνεται βάρος ή πίεση στον τράχηλο, δυσκολία στην αναπνοή ή στην κατάποση, αίσθημα ξένου σώματος, βράγχος φωνής κλπ., ιδιαίτερα όταν η υποτροπή στον τράχηλο εξελίσσεται γρήγορα.

 

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ- Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/6/24

3497

Θυρεοειδεκτομές

746

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

456

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ