Skip to main content
search

Χειρουργός θυρεοειδούς – Τι είναι? Πώς προσδιορίζεται? Σε τι διαφέρει?

Εισαγωγή

Χειρουργός θυρεοειδούς -. Εδώ και λίγες δεκαετίες η Ιατρική, όπως και όλες οι θετικές επιστήμες, γνώρισαν τεράστια ανάπτυξη. Είναι τόση η πρόοδος σε όλους τους τομείς της Ιατρικής, που είναι αδύνατο ένας γιατρός να είναι πλήρως ενημερωμένος για όλες τις εξελίξεις σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα της σύγχρονης ιατρικής. Αυτό ισχύει όχι μόνο για την Ιατρική γενικά, αλλά και για τις επιμέρους ειδικότητες. Δηλαδή δεν είναι ρεαλιστικό κάποιος χειρουργός να εμβαθύνει και να θεωρείται έμπειρος (‘expert’) σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα της χειρουργικής.

Υπό τον όρο ‘παθήσεις γενικής χειρουργικής’ περιλαμβάνεται ένα ευρύ φάσμα επιμέρους παθήσεων. Για την βέλτιστη αντιμετώπιση κάθε μιας από τις παθήσεις αυτές απαιτείται συνεχής ενημέρωση, καθημερινή ενασχόληση με το συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο, συνεχής εμπλουτισμός της θεωρητικής κατάρτισης και σταθερή βελτίωση της πρακτικής εμπειρίας. Και ο χειρουργός θυρεοειδούς είναι μία εξέλιξη των τελευταίων χρόνων, όπως θα δούμε στη συνέχεια.

Πώς και γιατί από τον κορμό της παλιάς «γενικής χειρουργικής» έχει αρχίσει να αναδύονται οι επιμέρους υποειδικότητες (και ο χειρουργός θυρεοειδούς).

Βασική αιτία για την εμφάνιση των υποειδικοτήτων της γενικής χειρουργικής είναι η ανάγκη για σταθερή βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Σήμερα η ποιότητα στις υπηρεσίες υγείας (ειδικά στον τομέα της χειρουργικής) δεν κρίνεται από την απάντηση στο ερώτημα «μπορώ να κάνω τη συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση?» αλλά από την απάντηση στο ερώτημα «πόσο καλά μπορώ να κάνω τη συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση?».

Είναι προφανές ότι – με δεδομένη την έκταση και την ταχύτητα των εξελίξεων στη γενική χειρουργική – είναι πρακτικά αδύνατον να είναι κανείς ‘πρώτος σε όλα’. Κάτι τέτοιο σήμερα απλά ξεπερνά τις πεπερασμένες ανθρώπινες δυνατότητες ακόμη και του πλέον ικανού χειρουργού.

Για το λόγο αυτό υπάρχει εμφανής η τάση εξειδίκευσης σε κάποιον επιμέρους τομέα της γενικής χειρουργικής. Συνήθως η εξειδίκευση αυτή γίνεται με βάση κάποιο όργανο ή οργανικό σύστημα, όπως:

  • Μαστός
  • Πάγκρεας –  ήπαρ – χοληφόρα
  • Θυρεοειδής-παραθυρεοειδείς (ενδοκρινείς αδένες)
  • Ανώτερο πεπτικό κλπ.
  • Παχύ έντερο κλπ.

Έτσι όλο και πιο συχνά συναντάμε σήμερα προσδιοριστικούς όρους στην ειδικότητα του χειρουργού, όπως:

  • Χειρουργός θυρεοειδούς & παραθυρεοειδών
  • Χειρουργός μαστού
  • Χειρουργός ήπατος-χοληφόρων-παγκρέατος
  • Χειρουργός ανώτερου πεπτικού
  • Χειρουργός πρωκτού κλπ.

Χειρουργός θυρεοειδούς – ιδιαιτερότητες

Ο όρος (εξειδίκευση) ‘ χειρουργός θυρεοειδούς ‘ περιλαμβάνει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να διαθέτει ο εν λόγω χειρουργός. Ενδεικτικά αναφέρονται τα ακόλουθα:

Συνεχής, συστηματική και σε βάθος ενασχόληση με τις παθήσεις του θυρεοειδούς

Αποτελεί το πρώτο βασικό συστατικό που προσδιορίζει τον όρο ‘ χειρουργός θυρεοειδούς ‘. Δεν αρκεί κάποιος να έχει ασχοληθεί με τις παθήσεις του θυρεοειδούς μόνο και μόνο επειδή συγκυριακά του παρουσιάσθηκαν κάποια περιστατικά αυτού του είδους. Ο χειρουργός θυρεοειδούς παρακολουθεί με σύστημα τις εξελίξεις στη διεθνή βιβλιογραφία που αφορούν τις χειρουργικές παθήσεις του θυρεοειδούς και τις βελτιώσεις που αφορούν τις τεχνικές των επεμβάσεων θυρεοειδούς. Εμπλουτίζει έτσι τις γνώσεις του και εμβαθύνει στο γνωστικό αντικείμενο που τον αφορά (χειρουργική θυρεοειδούς).

Πρακτική εμπειρία

Η θεωρητική ενημέρωση δεν αρκεί. Το ίδιο και η θητεία σε μία κλινική ενδοκρινικής χειρουργικής για κάποιο χρονικό διάστημα (όπως στη διάρκεια της ειδικότητας ή σε ένα διάστημα μετεκπαίδευσης). Θα πρέπει ο χειρουργός θυρεοειδούς – πέραν της εμπειρίας που έχει αποκτήσει αρχικά (στην ειδικότητα ή στην μετεκπαίδευση) – όχι μόνο να διατηρήσει την εμπειρία αυτή, αλλά και να την αυξήσει. Αυτό ο χειρουργός θυρεοειδούς μπορεί να το πετύχει με την εκτέλεση μεγάλου αριθμού επεμβάσεων θυρεοειδούς σε σταθερή (καθημερινή) βάση. Μόνο τότε η εμπειρία όχι απλά διατηρείται αλλά αυξάνεται εκθετικά.

Ακαδημαϊκή ενασχόληση

Είναι επιθυμητή, αν και όχι απαραίτητη, για να θεωρείται έμπειρος ένας χειρουργός θυρεοειδούς. Η ακαδημαϊκή ενασχόληση αποδεικνύεται και τεκμηριώνεται με τα άρθρα και τις επιστομονικές δημοσιεύσεις σε θέματα χειρουργικής θυρεοειδούς και όχι με την απλή συμμετοχή σε συνέδρια.

Χειρουργός θυρεοειδούς – τι παραπάνω μπορεί να προσφέρει?

Ο έμπειρος χειρουργός θυρεοειδούς, που διαθέτει ικανή και σταθερά αυξανόμενη πρακτική εμπειρία καθώς επίσης και ένα συνεχές, σταθερό και σε βάθος ενδιαφέρον για την χειρουργική του θυρεοειδούς, μπορεί να προσφέρει στον ασθενή με χειρουργική πάθηση θυρεοειδούς τις βέλτιστες υπηρεσίες υγείας. Αναλυτικά αναφέρονται τα πλεονεκτήματα της εξειδίκευσης που διαθέτει ο έμπειρος χειρουργός θυρεοειδούς:

Χειρουργός θυρεοειδούς και προεγχειρητικός έλεγχος

Ο εξειδικευμένος και έμπειρος χειρουργός θυρεοειδούς μπορεί να υποβάλλει στον ασθενή με πάθηση θυρεοειδούς στον πλέον κατάλληλο και στοχευμένο προεγχειρητικό έλεγχο. Ο έλεγχος αυτός περιλαμβάνει:

  • Λήψη ατομικού και οικογενειακού ιστορικού
  • Εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις. Σήμερα δεν θεωρείται καλός γιατρός αυτός που «γράφει πολλές εξετάσεις». Αντίθετα, ο γιατρός αυτός – όταν παραγγέλλει άσχετες ή άχρηστες εξετάσεις – αποδεικνύει την ανεπάρκειά του. Ο έμπειρος χειρουργός θυρεοειδούς θα ζητήσει να γίνουν στοχευμένα μόνο οι εξετάσεις που πρέπει και που έχουν σημασία για τη σωστή αντιμετώπιση της πάθησης του ασθενούς.
  • Σε επιλεγμένες περιπτώσεις (π.χ. παθήσεις με γενετικό υπόβαθρο) μπορεί να χρειαστεί να γίνουν και πλέον εξειδικευμένες εξετάσεις (π.χ. μοριακός έλεγχος)
  • Παράλληλα, ο χειρουργός θυρεοειδούς θα προετοιμάσει τον ασθενή για την επέμβαση έτσι ώστε η επέμβαση αυτή να γίνει με τις βέλτιστες συνθήκες για τον ασθενή (π.χ. σε ασθενείς με νόσο Graves).

Χειρουργός θυρεοειδούς και χειρουργική επέμβαση – εξατομίκευση θεραπευτικής αντιμετώπισης

Ο χειρουργός θυρεοειδούς δεν έχει στη θεραπευτική του φαρέτρα μόνο την θυρεοειδεκτομή (αφαίρεση του θυρεοειδούς).

Αντίθετα, επιλέγει το είδος της επέμβασης ανάλογα με τα ιδιαίτερα δεδομένα του κάθε ασθενούς, βάσει των ευρημάτων του προεγχειρητικού ελέγχου (εξατομίκευση θεραπευτικής αντιμετώπισης). Για παράδειγμα, στους ασθενείς με διάγνωση ‘ καρκίνος θυρεοειδούς ‘ μπορεί να χρειαστεί να γίνει:

  • ολική θυρεοειδεκτομή
  • ολική θυρεοειδεκτομή με προφυλακτικό κεντρικό λεμφαδενικό καθαρισμό
  • ολική θυρεοειδεκτομή με θεραπευτικό κεντρικό λεμφαδενικό καθαρισμό
  • ολική θυρεοειδεκτομή με κεντρικό και πλάγιο λεμφαδενικό καθαρισμό (ομόπλευρο ή αμφοτερόπλευρο)

Η έκταση του λεμφαδενικού καθαρισμού επίσης εξατομικεύεται στον κάθε ασθενή

Η επέμβαση θα πρέπει να είναι ριζική και θεραπευτική ώστε να προσφέρει το βέλτιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα στον ασθενή.

Παράλληλα θα πρέπει να γίνει με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια για τον ασθενή και με τον ελάχιστο δυνατό χρόνο νοσηλείας (λίγες ώρες)

Χειρουργός θυρεοειδούς και μετεγχειρητική αγωγή

Ο εξειδικευμένος χειρουργός θυρεοειδούς είναι σε θέση να προτείνει στον ασθενή του την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή μετά την χειρουργική αντιμετώπιση.

Αν και συνήθως η χορήγηση θυρεοειδικών ορμονών μετεγχειρητικά και η παρακολούθηση του ασθενούς γίνεται από ενδοκρινολόγο, ο χειρουργός θυρεοειδούς – εφόσον διαθέτει την απαραίτητη γνώση και εμπειρία – μπορεί να προτείνει ανά περίπτωση κάποιες ιδιαίτερες θεραπευτικές παρεμβάσεις.

Ενδεικτικά αναφέρεται σε επιλεγμένους ασθενείς με καρκίνο θυρεοειδούς η επικουρική χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου, η εξωτερική ακτινοθεραπεία, ο γενετικός έλεγχος του ίδιου του ασθενούς και των μελών της οικογένειάς του κλπ.

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)

Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)

 

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ- Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/12/2024

3810

Θυρεοειδεκτομές

854

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

512

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ