Skip to main content
search

Ψυχρός όζος θυρεοειδούς – μία όλο και πιο σπάνια σήμερα εικόνα (με αφορμή ασθενή μας)

Η διερεύνηση των όζων του θυρεοειδούς γίνεται σήμερα με δύο βασικά διαγνωστικά «εργαλεία»: το υπερηχογράφημα και (όπου και όταν χρειάζεται) με την παρακέντηση με λεπτή βελόνη.

Το υπερηχογράφημα αποτελεί την αρχική διαγνωστική μέθοδο. Με τη βοήθειά του μπορεί – στα χέρια ενός έμπειρου ακτινολόγου – να χαρακτηριστούν οι όζοι ως καλοήθεις, πιθανόν καλοήθεις, ύποπτοι  ή εξαιρετικά ύποπτοι για καρκίνο θυρεοειδούς. ΄

Όταν υπάρχει υποψία καρκίνου θυροειδούς σε έναν όζο θυρεοειδούς, το επόμενο διαγνωστικό βήμα είναι η παρακέντηση του όζου με λεπτή βελόνη (Fine-Needle Aspiration) και η κυτταρολογική εξέταση του υλικού που λαμβάνεται με την παρακέντηση.

Με τον τρόπο αυτό τίθεται σήμερα η διάγνωση του καρκίνου θυρεοειδούς.

Το σπινθηρογράφημα θυρεοειδούς είναι μία απεικονιστική εξέταση η οποία σήμερα χρησιμοποιείται πολύ λιγότερο σε σχέση με το παρελθόν. Ιδιαίτερα, όσον αφορά τους όζους του θυρεοειδούς, με το σπινθηρογράφημα γίνονταν η διάκριση των όζων σε δύο βασικές κατηγορίες: σε θερμούς και σε ψυχρούς.

  • Σαν θερμός χαρακτηρίζεται ένας όζος όταν προσλαμβάνει το ραδιοϊσότοπο περισσότερο σε σχέση με τον παρακείμενο θυρεοειδικό ιστό.
  • Σαν ψυχρός χαρακτηρίζεται ένας όζος όταν προσλαμβάνει το ραδιοϊσότοπο σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με τον παρακείμενο θυρεοειδικό ιστό.

Η ταξινόμηση αυτή εθεωρείτο ότι είχε κάποια αξία στην αναγνώριση των όζων εκείνων που είναι πιθανό να υποκρύπτουν καρκίνο θυρεοειδούς.

Η πιθανότητα να υποκρύπτεται καρκίνος θυρεοειδούς σε έναν θερμό όζο εθεωρείτo ιδιαίτερα μικρή (~ 3 %). Αντίθετα, η πιθανότητα αυτή ήταν μεγαλύτερη όταν ένας όζος χαρακτηρίζονταν σαν ψυχρός στο σπινθηρογράφημα (~ 15 – 20 %).

Εντούτοις, η απεικόνιση ενός όζου στο σπινθηρογράφημα ως ψυχρού μπορεί να οφείλεται σε πολλές άλλες παθολογικές καταστάσεις και όχι μόνο στον καρκίνο του θυρεοειδούς. Η πιο χαρακτηριστική είναι η κυστική εκφύλιση του όζου (ποικίλου βαθμού).

Η μικρή διαγνωστική ακρίβεια του σπινθηρογραφήματος, ιδιαίτερα όσον αφορά την διάγνωση του καρκίνου θυρεοειδούς, σε συνδυασμό με την ευρεία χρήση και την διαγνωστική ακρίβεια του υπερηχογραφήματος και της FNA, είχαν σαν αποτέλεσμα τον περιορισμό της χρήσης του σπινθηρογραφήματος στη διαγνωστική διερεύνηση των ασθενών με όζους θυρεοειδούς.

Σήμερα, η χρήση του σπινθηρογραφήματος προτείνεται για τους ασθενείς με όζο θυρεοειδούς και χαμηλά επίπεδα TSH (υπερθυρεοειδισμό) (ΑΤΑ, American Thyroid Association). H απεικόνιση του όζου στο σπινθηρογράφημα ως «θερμού» χαρακτηρίζει τον όζο σαν τοξικό αδένωμα.

Παρουσιάζεται στη συνέχεια ασθενής μας με σπινθηρογραφική εικόνα ψυχρού όζου (με αφορμή την οποία έγινε η ανάρτηση του παρόντος άρθρου).

 

Παρουσίαση ασθενούς

Η ασθενής, ετών 22, προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση όζου θυρεοειδούς. Στο υπερηχογράφημα απεικονίστηκε στον κάτω πόλο του αριστερού λοβού, με επέκταση προς τον ισθμό, ευμεγέθης όζος, μεγίστης διαμέτρου 36 mm, καλοήθους ηχομορφολογίας, με μερική κυστική εκφύλιση. Συνυπάρχουν δύο μικρά οζίδια διαμέτρου 3 και 4 mm στο δεξιό λοβό του θυρεοειδούς. Χωρίς παθολογικούς τραχηλικούς λεμφαδένες.

Η ασθενής προσκομίζει σπινθηρογράφημα θυρεοειδούς στο οποίο ο θυρεοειδής αδένας απεικονίζεται σε φυσιολογική θέση με φυσιολογικό μέγεθος, με αυξημένη πρόσληψη ραδιοφαρμάκου, ενώ παρατηρείται ευμεγέθης ψυχρός όζος στον κάτω πόλο του αριστερού λοβού (Εικόνα).

 

Ψυχρός όζος θυρεοειδούς – μία όλο και πιο σπάνια σήμερα εικόνα (με αφορμή ασθενή μας)

Ψυχρός όζος θυρεοειδούς – μία όλο και πιο σπάνια σήμερα εικόνα (με αφορμή ασθενή μας)

 

Yποβλήθηκε σε ολική θυρεοειδεκτομή, υπό γενική αναισθησία μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής. Κατά την επέμβαση επιβεβαιώθηκαν τα ευρήματα του προεγχειρητικού ελέγχου. Δυσχερής η φάση της αποκόλλησης κυρίως από την τραχεία αλλά και από τους παρακείμενους μύες (στερνοθυρεοειδής) προφανώς λόγω συνυπάρχουσας θυρεοειδίτιδας.

Δεν παρατηρήθηκαν μακροσκοπικά ύποπτοι ή  παθολογικοί λεμφαδένες στο κεντρικό διαμέρισμα του τραχήλου.

Σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης οπτική αναγνώριση και προστασία των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων άμφω.

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά.

Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές – ανάνηψη ομαλή.

Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα.

H ιστολογική εξέταση έδειξε ότι ο ψυχρός όζος ήταν ένας αδενωματώδης υπερπλαστικός όζος.

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)

Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)

 

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

Ψυχρός όζος θυρεοειδούς Ψυχρός όζος θυρεοειδούς  Ψυχρός όζος θυρεοειδούς Ψυχρός όζος θυρεοειδούς

Ψυχρός όζος θυρεοειδούς Ψυχρός όζος θυρεοειδούς Ψυχρός όζος θυρεοειδούς Ψυχρός όζος θυρεοειδούς  Ψυχρός όζος θυρεοειδούς Ψυχρός όζος θυρεοειδούς Ψυχρός όζος θυρεοειδούς Ψυχρός όζος θυρεοειδούς

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/6/24

3497

Θυρεοειδεκτομές

746

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

456

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ