Νορμοορμονικός υπερπαραθυρεοειδισμός – παραθυρεοειδεκτομή σε νεαρή ασθενή μας
Παρουσίαση
Η ασθενής, ετών 28, προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση νορμοορμονικού πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού. Σε διαδοχικές μετρήσεις παρατηρήθηκαν τιμές παραθορμόνης ορού εντός των φυσιολογικών ορίων, ενώ σε κάποιες από τις μετρήσεις αυτές παρατηρήθηκαν οριακά αυξημένα επίπεδα ασβεστίου αίματος (μέγιστη τιμή 10.8 mg/dl).
Απεικονιστικός έλεγχος
Ο απεικονιστικός εντοπιστικός έλεγχος περιλάμβανε υπερηχογράφημα και σπινθηρογράφημα παραθυρεοειδών με Tc99m sestamibi.
Στο υπερηχογράφημα απεικονίστηκε στην οπίσθια επιφάνεια του δεξιού λοβού μόρφωμα με διαστάσεις 29 χ 8,7 χιλ., με ηχομορφολογία συμβατή με αδένωμα παραθυρεοειδούς.
Το σπινθηρογράφημα παραθυρεοειδών με Τc 99mc sestamibi ανέδειξε την παρουσία υπερλειτουργικού παραθυρεοειδικού ιστού στην περιοχή του κάτω πόλου του δεξιού λοβού (αυξημένη πρόσληψη και κατακράτηση του ραδιοφαρμάκου στην εν λόγω θέση). Χωρίς ουσιώδη ευρήματα από τον θυρεοειδή.
Χειρουργική επέμβαση
Υποβλήθηκε σε δεξιά κάτω παραθυρεοειδεκτομή, υπό γενική αναισθησία μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής. Κατά την επέμβαση επιβεβαιώθηκαν τα ευρήματα του προεγχειρητικού ελέγχου.
Μετά από κινητοποίηση και ανάσπαση του δεξιού λοβού προς τη μέση γραμμή ανευρέθη σε αρκετά εν τω βάθει θέση, πίσω από την δεξιά κοινή καρωτίδα, στην ώρα 8:00 της τραχείας, σε επαφή με τον οισοφάγο και την προσπονδυλική περιτονία ευμέγεθες αδένωμα παραθυρεοειδούς.
Η κινητοποίηση και η εκτομή του γίνονται με δυσκολία λόγω της αρκετά εν τω βάθει θέσης του. Επί του αδενώματος πορεύεται το δεξιό παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο που αποκολλάται με προσοχή από το αδένωμα.
Το αδένωμα αφαιρείται ακέραιο και αποστέλλεται για ταχεία βιοψία που επιβεβαιώνει τη διάγνωση.
Ακολούθησε διεγχειρητική μέτρηση παραθορμόνης: PTH = 60 pg/ml πριν και PTH = 27 pg/ml μετά την εκτομή του αδενώματος (πτώση > 50 %).
Με βάση τα δεδομένα αυτά η επέμβαση θεωρήθηκε επιτυχής όσον αφορά την αντιμετώπιση του υπερπαραθυρεοειδισμού και ολοκληρώθηκε σε αυτή τη φάση.
Σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης οπτική αναγνώριση και προστασία του δεξιού παλίνδρομου λαρυγγικού νεύρου (βλ. παραπάνω).
Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά, με τη δυσκολία εντούτοις που περιγράφηκε παραπάνω.
Μετεγχειρητική πορεία
Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές – ανάνηψη ομαλή.
Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα.
Απόγευμα ημέρας επέμβασης PTH = 17 pg/ml & Ca = 9.7 mg/dl (από 10.5 mg/dl)
Σχόλιο
Η διάγνωση του πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού τίθεται κλασικά από το συνδυασμό υπερασβεστιαιμίας (αυξημένα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα) και υπερπαραθορμοναιμίας (αυξημένα επίπεδα παραθορμόνης στο αίμα). Πρόκειται για την πλέον κλασική παρουσίαση του πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού.
Υπάρχουν εντούτοις δύο επιμέρους παραλλαγές του πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού:
- νορμοασβεστιαιμικός υπερπαραθυρεοειδισμός και
- Ο νορμοορμονικός υπερπαραθυρεοειδισμός
Η νορμοασβεστιαιμικός υπερπαραθυρεοειδισμός χαρακτηρίζεται από φυσιολογικά επίπεδα ασβεστίου, σε συνδυασμό με αυξημένα επίπεδα παραθορμόνης στο αίμα. Δεν είναι σπάνιος, σε αντίθεση με τον νορμοορμονικό υπερπαραθυρεοειδισμό, ο οποίος χαρακτηρίζεται από φυσιολογικά επίπεδα παραθορμόνης στο αίμα, με φυσιολογικά (στα ανώτερα φυσιολογικά όρια) ή αυξημένα επίπεδα ασβεστίου.
Η αντιμετώπιση των ασθενών με νορμοορμονικό υπερπαραθυρεοειδισμό θα πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένη ομάδα γιατρών, με εμπειρία στις παθήσεις των παραθυρεοειδών αδένων. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για την σωστή αξιολόγηση όλων των παραμέτρων του ασθενούς.
Κεντρικό ρόλο στην διαχείριση των ασθενών αυτών έχει ο ενδοκρινολόγος και ο χειρουργός θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών, που καλούνται να πάρουν τις σωστές θεραπευτικές αποφάσεις για τον κάθε συγκεκριμένο ασθενή. Πολύ σημαντικό ρόλο έχει επίσης και ο απεικονιστικός έλεγχος που επίσης θα πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή και οπωσδήποτε από έμπειρους γιατρούς των αντιστοίχων ειδικοτήτων (ακτινολόγο και πυρηνικό γιατρό).
Η χειρουργική επέμβαση -όταν πληρούνται τα κριτήρια και υπάρχουν οι ενδείξεις για αυτή- προσφέρει άμεση και οριστική λύση στο πρόβλημα του ασθενούς, με συντομότατη νοσηλεία διάρκειας λίγων ωρών και με ελάχιστο πόνο μετεγχειρητικά. Με την άμεση λύση του προβλήματός του ο ασθενής αποφεύγει την πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών της νόσου.
Η χειρουργική αντιμετώπιση των ασθενών με πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό (και με την ιδιαίτερή του αυτή μορφή, τον νορμοορμονικό υπερπαραθυρεοειδισμό) θα πρέπει να επιχειρείται από εξειδικευμένο χειρουργό θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών, που είναι σε θέση να εκτελέσει την επέμβαση με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.
ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)
Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)
Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:
- Για τις παθήσεις θυρεοειδούς
- Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών
- Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?
- Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?
- Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?
ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ
ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)
ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)
ΜΗΤΕΡΑ- Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)
ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223
email: georgesakorafas@yahoo.com
Νορμοορμονικός υπερπαραθυρεοειδισμός Νορμοορμονικός υπερπαραθυρεοειδισμός Νορμοορμονικός υπερπαραθυρεοειδισμός Νορμοορμονικός υπερπαραθυρεοειδισμός Νορμοορμονικός υπερπαραθυρεοειδισμός Νορμοορμονικός υπερπαραθυρεοειδισμός