Skip to main content
search

Χασιμότο σε παιδιά: Τι πρέπει να προσέξετε ως γονείς;

 

Εισαγωγή

H Χασιμότο είναι η συνηθέστερη αιτία υποθυρεοειδισμού στα παιδιά. Συνήθως παρατηρείται λίγα χρόνια μετά την γέννηση του παιδιού (αν εμφανιστεί).

Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο είναι μία αυτοάνοση πάθηση (από όπου και ο όρος αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα), που αναπτύσσεται σαν αποτέλεσμα λανθασμένης απάντησης του ανοσοποιητικού συστήματος, που στοχοποιεί τον θυρεοειδή αδένα, οδηγώντας στην εμφάνιση φλεγμονής.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα της φλεγμονής του θυρεοειδούς αδένα στη θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι η παρουσία μεγάλου αριθμού λεμφοκυττάρων στον θυρεοειδικό ιστό (διήθηση από λεμφοκύτταρα). Για το λόγο αυτό η χασιμότο είναι επίσης γνωστή και σαν χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα.

Η προοδευτικά επιδεινούμενη διήθηση του θυρεοειδούς αδένα από τα λεμφοκύτταρα οδηγεί σταδιακά σε βλάβη των κυττάρων του θυρεοειδούς που παράγουν τις θυρεοειδικές ορμόνης. Σαν αποτέλεσμα, παρατηρείται μείωση της παραγωγής των θυρεοειδικών ορμονών, οπότε εμφανίζεται υποθυρεοειδισμός.

 

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto σε παιδιά: Τι πρέπει να προσέξετε ως γονείς;

Θυρεοειδίτιδα χασιμότο σε παιδιά: Τι πρέπει να προσέξετε ως γονείς;

 

Θυρεοειδίτιδα χασιμότο σε παιδιά: τι πρέπει να προσέξετε ως γονείς

 

Υποθυρεοειδισμός

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η θυρεοειδίτιδα χασιμότο (Hashimoto) είναι η συχνότερη αιτία υποθυρεοειδισμού. Αυτό ισχύει και για τα παιδιά.

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην καθημερινότητα της ζωής των ασθενών και να επηρεάσει την ποιότητα της ζωής τους, λόγω των συμπτωμάτων και των κλινικών εκδηλώσεων της νόσου.

Εντούτοις όμως ο υποθυρεοειδισμός -ειδικά στα παιδιά- μπορεί να έχει ακόμη πιο σοβαρές συνέπειες, οι οποίες μάλιστα μπορεί να είναι ακόμη και μη αναστρέψιμες (μόνιμες).

Έτσι για παράδειγμα, μπορεί να παρατηρηθεί επιβράδυνση τόσο της σωματικής (π.χ. μειωμένο ύψος) όσο και της πνευματικής ανάπτυξης του παιδιού. Η καθυστέρηση αυτή της ανάπτυξης μπορεί να καταδικάσει το παιδί σε όλη του τη ζωή να παρουσιάζει αυτή την υστέρηση.

Σε βαριές περιπτώσεις υποθυρεοειδισμού, ειδικά όταν εμφανιστεί σε πρώιμη φάση της παιδικής ηλικίας, μπορεί να εμφανιστεί ο λεγόμενος κρετινισμός, που συνοδεύεται από μόνιμες βλάβες της ανάπτυξης (σωματικής και ψυχοπνευματικής).

Οι κλινικές εκδηλώσεις του υποθυρεοειδισμού στα παιδιά (όταν υπάρχουν) είναι ανάλογες με αυτές που παρατηρούνται και στους ενήλικες. Ενδεικτικά αναφέρονται κάποιες από αυτές:

  • Εύκολη κόπωση
  • Αδυναμία
  • Υποτονία
  • Μειωμένες αντιδράσεις, νωχελικότητα
  • Μειωμένη επίδοση στο σχολείο
  • Δυσανεξία στο κρύο
  • Ξηροδερμία
  • Λέπτυνση των τριχών που γίνονται εύθραυστες όπως και τα νύχια
  • Δυσκοιλιότητα
  • Αύξηση σωματικού βάρους
  • Μειωμένη σωματική ανάπτυξη (π.χ. μειωμένο ύψος)
  • Διόγκωση του θυρεοειδούς (ορατή ή ψηλαφητή, βρογχοκήλη)
  • Διαταραχές των επιδόσεων στο σχολείο κλπ.
  • Τονίζεται εντούτοις ότι οι εκδηλώσεις του υποθυρεοειδισμού μπορεί να είναι πιο ήπιες σε σχέση με τους ενήλικες και για τον λόγο αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από την πλευρά των γονέων για την αξιολόγηση ακόμη και των πλέον ήπιων εκδηλώσεων του υποθυρεοειδισμού.

Για παράδειγμα, η επιδείνωση των σχολικών επιδόσεων του παιδιού μπορεί να είναι μία εκδήλωση υποθυρεοειδισμού, όπως επίσης και η καθυστέρηση της σωματικής ανάπτυξης (π.χ. μειωμένο ύψος για την ηλικία του).

Η διάγνωση του υποθυρεοειδισμού μπορεί να τεθεί εύκολα στα παιδιά με μέτρηση των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα.

Η θεραπεία του υποθυρεοειδισμού – αν υπάρχει – θα πρέπει να αρχίζει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, αποφεύγοντας αδικαιολόγητες καθυστερήσεις. Με την έγκαιρη έναρξη της θεραπείας μπορεί να προληφθεί η εμφάνιση μονίμων βλαβών του υποθυρεοειδισμού στα παιδιά.

Η θεραπεία περιλαμβάνει την χορήγηση θυροξίνης από το στόμα και θα πρέπει να συνεχίζεται για όσο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο. Προϋπόθεση για την σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση είναι η συνεπής επικοινωνία με τον/την παιδο-ενδοκρινολόγο και η προσεκτική τήρηση των οδηγιών του.

 

παιδιά και χασιμότο

Όζοι θυρεοειδούς και καρκίνος θυρεοειδούς

Σε κάποιους ασθενείς με θυρεοειδίτιδα χασιμότο μπορεί να εμφανιστούν όζοι θυρεοειδούς. Οι όζοι θυρεοειδούς στα παιδιά έχουν μία βασική ιδιαιτερότητα: αν και είναι σπανιότεροι σε σχέση με τους ενήλικες, εντούτοις η πιθανότητα να υποκρύπτουν κακοήθεια (καρκίνο θυρεοειδούς) είναι περίπου 4 φορές μεγαλύτερη σε σύγκριση με τους ενήλικες.

Για τον λόγο αυτό κάθε όζος θυρεοειδούς που διαγιγνώσκεται σε ένα παιδί με θυρεοειδίτιδα χασιμότο θα πρέπει να υποβάλλεται στον κατάλληλο διαγνωστικό έλεγχο.

Ο έλεγχος αυτός γίνεται σήμερα με συγκεκριμένη διαγνωστική μεθοδολογία, που περιλαμβάνει δύο βασικά διαγνωστικά εργαλεία:

Το υπερηχογράφημα, στο οποίο ελέγχεται τόσο ο θυρεοειδής αδένας όσο και οι λεμφαδένες του τραχήλου

Την παρακέντηση με λεπτή βελόνη (Fine-Needle Aspiration) του όζου σε συνδυασμό με την κυτταρολογική εξέταση του υλικού που λαμβάνεται με την παρακέντηση

Με τον τρόπο αυτό μπορεί να τεθεί η διάγνωση (ή η υποψία) καρκίνου θυρεοειδούς.

 

Σχόλιο

Από τα παραπάνω καθίσταται σαφής η ανάγκη προσεκτικής παρακολούθησης των παιδιών με θυρεοειδίτιδα Hashimoto από εξειδικευμένο παιδο-ενδοκρινολόγο. Στην θεραπευτική αντιμετώπιση των όζων θυρεοειδούς στα παιδιά με θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι πιθανόν να χρειαστεί και η συμμετοχή του εξειδικευμένου χειρουργού θυρεοειδούς, καθώς – με βάση συγκεκριμένα κριτήρια – είναι πιθανόν να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ- Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/6/24

3497

Θυρεοειδεκτομές

746

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

456

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ