Skip to main content
search

Έκτοπο αδένωμα παραθυρεοειδούς (οπισθοκαρωτιδικό, προσπονδυλικό)

Παρουσίαση ασθενούς

Η ασθενής ετών 37 προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού.

Στο υπερηχογράφημα απεικονίσθηκε αδένωμα παραθυρεοειδούς (δεξιά κάτω) με διαστάσεις 23 x 15 x 10 χιλ., πίσω και κάτω από τον κάτω πόλο του δεξιού λοβού.

 

Έκτοπο Αδένωμα Παραθυρεοειδούς (Οπισθοκαρωτιδικό, Προσπονδυλικό)

Έκτοπο αδένωμα παραθυρεοειδούς (οπισθοκαρωτιδικό, προσπονδυλικό). Σχηματική αναπαράσταση των υπερηχογραφικών ευρημάτων.

 

Ευρήματα Στη Διάρκεια Της Επέμβασης (Διεγχειρητικά Ευρήματα) Όσο Εξελίσσεται Η Επέμβαση (Από Α Προς Γ). Α. Αρχική Φάση, Μόλις Έχει Γίνει Η Αναγνώριση Του Έκτοπου Αδενώματος. Β Το Αδένωμα Έχει Αρχίσει Να Κινητοποιείται Από Την Εν Τω Βάθει Θέση Του. Γ Η Κινητοποίηση Του Αδενώματος Έχει Προχωρήσει Και Θα Ακολουθήσει Η Πλήρης Παρασκευή Και Κινητοποίησή Του Και Στη Συνέχεια Η Εκτομή Αυτού. Ca Κοινή Καρωτίδα, 1 Το Αδένωμα 2 Ο Λοβός Του Θυρεοειδούς

Ευρήματα στη διάρκεια της επέμβασης (διεγχειρητικά ευρήματα) όσο εξελίσσεται η επέμβαση (από Α προς Γ). Α. Αρχική φάση, μόλις έχει γίνει η αναγνώριση του έκτοπου αδενώματος. Β το αδένωμα έχει αρχίσει να κινητοποιείται από την εν τω βάθει θέση του. Γ Η κινητοποίηση του αδενώματος έχει προχωρήσει και θα ακολουθήσει η πλήρης παρασκευή και κινητοποίησή του και στη συνέχεια η εκτομή αυτού. CA κοινή καρωτίδα, 1 το αδένωμα 2 ο λοβός του θυρεοειδούς

 

Υποβλήθηκε σε παραθυρεοειδεκτομή (αφαίρεση δεξιού κάτω παραθυρεοειδούς όπου αναπτύχθηκε το αδένωμα παραθυρεοειδούς) μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής υπό γενική αναισθησία.

Κατά την επέμβαση το αδένωμα ανευρίσκεται σε αρκετά εν τω βάθει θέση (κατά την προσθιοπίσθια διάσταση) στον τράχηλο, πίσω από την δεξιά κοινή καρωτίδα και σε επαφή με την προσπονδυλική περιτονία της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

Πάνω στο αδένωμα πορεύεται το δεξιό παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο, που αποκολλάται από το αδένωμα με ιδιαίτερη προσοχή και με λεπτούς χειρισμούς διατηρώντας την ανατομική του ακεραιότητα.

Λόγω της θέσης αυτής, η ανεύρεση και κινητοποίηση του αδενώματος γίνεται με ιδιαίτερη δυσκολία. Παρουσιάζει τους τυπικούς μακροσκοπικούς χαρακτήρες αδενώματος παραθυρεοειδών.

Η ταχεία βιοψία επιβεβαιώνει τη διάγνωση.

Διεγχειρητική μέτρηση παραθορμόνης PTH =  197 pg/ml πριν και PTH = 29 pg/ml μετά την αφαίρεση του αδενώματος.

Με βάση τα δεδομένα αυτά η επέμβαση θεωρείται επιτυχής όσον αφορά την αντιμετώπιση του πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού και ολοκληρώνεται σε αυτή τη φάση.

Σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης οπτική αναγνώριση και διατήρηση / προστασία του δεξιού παλίνδρομου λαρυγγικού νεύρου.

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά.

Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές.

Η μετεγχειρητική πορεία ήταν ομαλή.

Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα σε καλή γενική κατάσταση.

 

Έκτοπο αδένωμα παραθυρεοειδούς – Σχόλιο

Τα αδενώματα παραθυρεοειδών, και ιδίως αυτά που αναπτύσσονται από τους κάτω παραθυρεοειδείς, δεν έχουν σταθερή θέση στον τράχηλο. Όχι σπάνια μπορεί να βρίσκονται οπουδήποτε στον τράχηλο (από την γνάθο μέχρι τις κλείδες και το στέρνο) και ακόμη σε ενδοθωρακική θέση.

Για τη σωστή αντιμετώπιση έχει σημασία ο ακριβής προεγχειρητικός εντοπισμός. Ιδανικά ο χειρουργός θα πρέπει να γνωρίζει πριν την επέμβαση:

  • την ακριβή θέση του έκτοπου αδενώματος
  • τις τρεις του διαστάσεις
  • την ανατομική του σχέση με τα παρακείμενα ανατομικά στοιχεία

Ο λεπτομερής και ακριβής προεγχειρητικός εντοπισμός διευκολύνει σημαντικά τον χειρουργό στην ανεύρεση και αναγνώριση του έκτοπου αδενώματος στη διάρκεια της επέμβασης.

Παράλληλα, πέραν του προεγχειρητικού εντοπισμού, ο χειρουργός θα πρέπει να διαθέτει επαρκή κλινική εμπειρία στις επεμβάσεις παραθυρεοειδών, καθώς αρκετές φορές – ακόμη και όταν είναι γνωστή η θέση του έκτοπου αδενώματος βάσει των ευρημάτων του προεγχειρητικού εντοπισμού – η ανεύρεσή του στη διάρκεια της επέμβασης μπορεί να είναι δύσκολη.

Αυτό μπορεί να συμβεί όταν η θέση του είναι αρκετά βαθιά στον τράχηλο, πίσω από σημαντικά ανατομικά στοιχεία όπως στην περίπτωση της ασθενούς που παρουσιάσθηκε παραπάνω.

Μία άλλη περίπτωση είναι ο ασθενής με έκτοπο αδένωμα παραθυρεοειδούς και ιστορικό προηγούμενης επέμβασης ή ακτινοβολίας στον τράχηλο. Στη δεύτερη αυτή περίπτωση η αναμενόμενη παρουσία ουλώδους ιστού αναμένεται να δημιουργήσει δυσκολίες στην αναγνώριση και στην παρασκευή – εκτομή του έκτοπου αδενώματος παραθυρεοειδούς.

Για τους παραπάνω λόγους οι επεμβάσεις παραθυρεοειδών (παραθυρεοειδεκτομή) θα πρέπει να αναλαμβάνονται κατά προτίμηση από εξειδικευμένο χειρουργό θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών.

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)

Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)

 

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ- Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

 

 

Η άσκηση της χειρουργικής από την ομάδα μας

Θεωρούμε την άσκηση της χειρουργικής όχι μέσο πλουτισμού (κάτι που δεν είναι επιθυμητό για κανένα μέλος της ομάδας μας) αλλά τρόπο παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας και ανταπόδοσης στην κοινωνία μας όλων των γνώσεων και της εμπειρίας που με πολύ κόπο αποκτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, με τη συστηματική (κλινική και ακαδημαϊκή) ενασχόλησή μας με την χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) αλλά και την γενική χειρουργική, μέσα από τη θητεία μας σε θέσεις ευθύνης σε μεγάλα νοσοκομεία και το Πανεπιστήμιο των Αθηνών.

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει ο τόπος μας είναι ένας παράγοντας που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

 

Η ομάδα μας – σεβόμενη τις οικονομικές δυσκολίες της κοινωνίας μας – διατηρεί τις τιμές των επεμβάσεων σε πολύ προσιτά επίπεδα, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να τύχουν αντιμετώπισης του προβλήματός τους από έναν πολύ εξειδικευμένο και ιδιαίτερα έμπειρο χειρουργό, χωρίς να αποκλείεται κανείς από την φροντίδα του για οικονομικούς λόγους. Είναι αδιανόητο για την ομάδα μας να υπάρξει οικονομική εκμετάλλευση του ασθενούς στην ανάγκη του.

 

Έκτοπο αδένωμα παραθυρεοειδούς  Έκτοπο αδένωμα παραθυρεοειδούς  Έκτοπο αδένωμα παραθυρεοειδούς  Έκτοπο αδένωμα παραθυρεοειδούς  Έκτοπο αδένωμα παραθυρεοειδούς  Έκτοπο αδένωμα παραθυρεοειδούς  Έκτοπο αδένωμα παραθυρεοειδούς  Έκτοπο αδένωμα παραθυρεοειδούς  Έκτοπο αδένωμα παραθυρεοειδούς

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/6/24

3497

Θυρεοειδεκτομές

746

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

456

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ