Skip to main content
search

Θυρεοειδής-βασικά συμπτώματα: 15 κύριες κλινικές εκδηλώσεις

Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός σε μέγεθος αλλά μεγάλης σημασίας ενδοκρινής αδένας. Παράγει τις θυρεοειδικές ορμόνες, οι οποίες ελέγχουν και ρυθμίζουν πολλές λειτουργίες του ανθρωπίνου σώματος. Οι ορμόνες αυτές είναι σημαντικές για τον κυτταρικό μεταβολισμό και την ανάπτυξη του ανθρωπίνου σώματος. Όταν η παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών διαταράσσεται, τότε μπορεί να προκύψει είτε υπερθυρεοειδισμός (αυξημένη παραγωγή) είτε υποθυρεοειδισμός (μειωμένη παραγωγή), που μπορεί να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την υγεία του ασθενούς και την ποιότητα της ζωής του.

Καθώς οι θυρεοειδικές ορμόνες ελέγχουν βασικές λειτουργίες του οργανισμού (μέσω της ρύθμιστης του κυτταρικού μεταβολισμού), οι παθήσεις θυρεοειδούς μπορεί να προκαλέσουν μια μεγάλη ποικιλία κλινικών εκδηλώσεων. Κάποιες από τις πιο βασικές αυτές κλινικές εκδηλώσεις αναφέρονται εν συντομία στη συνέχεια.

 

1.Μεταβολές του σωματικού βάρους

Μεταβολές Σωματικού Βάρους Στις Παθήσεις Θυρεοειδούς

Μεταβολές σωματικού βάρους στις παθήσεις θυρεοειδούς

Ο ρυθμός του μεταβολισμού σχετίζεται συχνά με την λειτουργία του θυρεοειδούς. Αυτό σημαίνει ότι μία ανεξήγητη μεταβολή του σωματικού βάρους μπορεί να αποτελεί ένδειξη πάθησης του θυρεοειδούς αδένα. Η αύξηση του σωματικού βάρους, χωρίς μεταβολή στην όρεξη ή στα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας είναι κλασική κλινική εκδήλωση του υποθυρεοειδισμού. Αντίθετα, στον υπερθυρεοειδισμό παρατηρείται μείωση του σωματικού βάρους, έστω και αν ο ασθενής παρουσιάζει παραδόξως αυξημένη όρεξη. Από τις δύο αυτές παθήσεις του θυρεοειδούς, ο υποθυρεοειδισμός είναι πολύ πιο συνηθισμένος και ειδικά στις γυναίκες.

 

2.Μεταβολές της διάθεσης

Μεταβολές Της Διάθεσης Στις Παθήσεις Θυρεοειδούς

Μεταβολές της διάθεσης στις παθήσεις θυρεοειδούς

Οι ασθενείς με παθήσεις του θυρεοειδούς μπορεί να εμφανίσουν σημαντικές μεταβολές στην ψυχική τους διάθεση. Στον υποθυρεοειδισμό παρατηρείται συχνά βραδυψυχισμός, απάθεια, διαταραχές της γνωσιακής λειτουργίας και έκπτωση του ψυχοκινητικού επιπέδου. Αντίθετα, στον υπερθυρεοειδισμό παρατηρείται άγχος, ευερεθιστότητα και ανησυχία. Συχνά τα άτομα με υπερθυρεοειδισμό λόγω της έντονης διέγερσης που αισθάνονται δεν μπορούν να χαλαρώσουν.

 

3.Διαταραχές της περιόδου

Διαταραχές Της Περιόδου Στις Παθήσεις Θυρεοειδούς

Διαταραχές της περιόδου στις παθήσεις θυρεοειδούς

Συχνά οι παθήσεις του θυρεοειδούς επηρεάζουν τον κύκλο των προεμμηνοπαυσιακών γυναικών (δηλαδή των γυναικών πριν την εμμηνόπαυση). Στον υποθυρεοειδισμό παρατηρείται διαταραχή του κύκλου. Η απώλεια αίματος στην περίοδο μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη ή να διαρκεί περισσότερο από το συνηθισμένο. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί η απώλεια αίματος να είναι μικρότερη και να παρατηρείται ανά μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Στον υπερθυρεοειδισμό επίσης η απώλεια αίματος μπορεί να είναι μικρότερη από το συνηθισμένο και να μην διαρκεί όσο παλαιότερα, ενώ μπορεί η περίοδος να εμφανίζεται ακανόνιστα. Εντούτοις, διαταραχές της περιόδου μπορεί να μην παρατηρηθούν σε όλες τις γυναίκες με παθήσεις του θυρεοειδούς. Επίσης, οι διαταραχές της περιόδου μπορεί φυσικά να οφείλονται και σε άλλα αίτια, πέραν των παθήσεων του θυρεοειδούς.

 

4.Διόγκωση του θυρεοειδούς (βρογχοκήλη)

Διόγκωση Θυρεοειδούς (Βρογχοκήλη)

Διόγκωση θυρεοειδούς (βρογχοκήλη)

Η διόγκωση του θυρεοειδούς είναι μία από τις πλέον εμφανείς εκδηλώσεις των παθήσεων του θυρεοειδούς και αυτό γιατί ο θυρεοειδής βρίσκεται σε ένα εμφανές σημείο του ανθρωπίνου σώματος, τον τράχηλο. Η διόγκωση του θυρεοειδούς μπορεί να οφείλεται σε διάφορες παθήσεις αυτού, τόσο καλοήθεις (όζοι θυρεοειδούς, υποθυρεοειδισμός, υπερθυρεοειδισμός, θυρεοειδίτιδες κλπ.) όσο και κακοήθεις (καρκίνος θυρεοειδούς, λέμφωμα θυρεοειδούς κλπ.). Σε κάθε περίπτωση, αν παρατηρηθεί διόγκωση του θυρεοειδούς θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

 

5.Διαταραχές νοητικής λειτουργίας

Διαταραχές Της Νοητικής Λειτουργίας Στις Παθήσεις Του Θυρεοειδούς

Διαταραχές της νοητικής λειτουργίας στις παθήσεις του θυρεοειδούς

Στις παθήσεις του θυρεοειδούς μπορεί να παρατηρηθούν διαταραχές της νοητικής λειτουργίας. Στον υπερθυρεοειδισμό μπορεί να παρατηρηθεί αδυναμία συγκέντρωσης και εύκολη απόσπαση της προσοχής (σαν αποτέλεσμα της υπερδιέγερσης, βλ. παραπάνω). Στον υποθυρεοειδισμό μπορεί να παρατηρηθεί επιβράδυνση της νοητικής λειτουργίας και θόλωση της σκέψης, όπως επίσης και διαταραχές της μνήμης. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι εκδηλώσεις αυτές μπορεί να διαφύγουν αρχικά της προσοχής, ακόμη και όταν είναι οι πρώτες εκδηλώσεις των παθήσεων του θυρεοειδούς. Η θεραπεία των παθήσεων του θυρεοειδούς συνοδεύεται από εξαφάνιση των εκδηλώσεων αυτών, εφόσον βέβαια δεν οφείλονται σε άλλη αιτία.

 

6.Μειωμένη libido (σεξουαλική επιθυμία)

 

Διαταραχή Της Libido Στις Παθήσεις Θυρεοειδούς

Διαταραχή της libido στις παθήσεις θυρεοειδούς

Υπάρχουν πολλά δεδομένα που συνδέουν την λειτουργία του θυρεοειδούς με την σεξουαλική επιθυμία (libido), ιδιαίτερα στις γυναίκες. Ειδικά ο υποθυρεοειδισμός συνοδεύεται συχνά από μειωμένη σεξουαλική επιθυμία και υπογονιμότητα. Και αυτό μπορεί να εξηγηθεί από την μειωμένη παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών στον υποθυρεοειδισμό, που έχει σαν αποτέλεσμα την επιβράδυνση όλων των λειτουργιών του ανθρωπίνου σώματος, που μπορεί να εξηγήσει την μειωμένη libido. Όταν αντιμετωπισθεί ο υποθυρεοειδισμός με την κατάλληλη θεραπεία (χορήγηση θυροξίνης από το στόμα), τα προβλήματα αυτά αποκαθίστανται. Αντίθετα, στον υπερθυρεοειδισμό σπάνια παρατηρείται μείωση της libido. Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθεί αυξημένη libido.

 

7.Τριχόπτωση

Διαταραχές Τριχοφυίας Και Διαταραχές Της Ανάπτυξης Των Τριχών Στις Παθήσεις Θυρεοειδούς

Διαταραχές τριχοφυίας και διαταραχές της ανάπτυξης των τριχών στις παθήσεις θυρεοειδούς

Τόσο στον υπερθυρεοειδισμό όσο και στον υποθυρεοειδισμό μπορεί να παρατηρηθούν διαταραχές όσον αφορά την τριχοφυΐα και την ανάπτυξη των τριχών. Στο υποθυρεοειδισμό, που χαρακτηρίζεται από μειωμένη παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, οι θύλακοι των τριχών εισέρχονται σε μία περίοδο αδράνειας, με αποτέλεσμα την τριχόπτωση και το ξηρό δέρμα. Η τριχόπτωση αυτή δεν αφορά μόνο το τριχωτό της κεφαλής, αλλά και άλλα μέρη του σώματος, ακόμη και τα φρύδια. Ο υπερθυρεοειδισμός επηρεάζει κυρίως το τριχωτό της κεφαλής όπου η τριχόπτωση είναι πιο σοβαρή από αυτή που παρατηρείται στον υποθυρεοειδισμό. Ευτυχώς, οι διαταραχές αυτές αποκαθίστανται σχεδόν πάντα με την κατάλληλη θεραπεία της πάθησης του θυρεοειδούς.

 

8.Διαταραχές της λειτουργίας του εντέρου

Διαταραχές Της Λειτουργίας Του Εντέρου Στις Παθήσεις Θυρεοειδούς

Διαταραχές της λειτουργίας του εντέρου στις παθήσεις θυρεοειδούς

Πολλοί ασθενείς με παθήσεις θυρεοειδούς αναφέρουν διαταραχές της λειτουργίας του εντέρου. Ο υποθυρεοειδισμός συνηθέστερα προκαλεί δυσκοιλιότητα καθώς η επιβράδυνση των κυτταρικών λειτουργιών (λόγω επιβράδυνσης του κυτταρικού μεταβολισμού) επηρεάζει την προώθηση του εντερικού περιεχομένου στον εντερικό αυλό. Αντίθετα, στον υπερθυρεοειδισμό επιταχύνεται η προώθηση του εντερικού περιεχομένου, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η απορρόφηση του νερού και έτσι εμφανίζεται διάρροια. Η διάρροια αυτή παρατηρείται συχνά σύντομα μετά τα γεύματα. Η χρήση φαρμάκων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών (υπακτικά/καθαρτικά ή αντιδιαρροϊκά) μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τα συμπτώματα αυτά, που συνηθέστατα υποχωρούν με τη σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση της πάθησης του θυρεοειδούς.

 

9.Υπέρταση

Μεταβολές Της Αρτηριακής Πίεσης Και Παθήσεις Του Εντέρου

Μεταβολές της αρτηριακής πίεσης και παθήσεις του εντέρου

Τόσο στον υπερθυρεοειδισμό όσο  και στον υποθυρεοειδισμό μπορεί να παρατηρηθεί αρτηριακή υπέρταση. Στον υποθυρεοειδισμό παρατηρείται επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμού μειώνοντας έτσι την δυνατότητα εξώθησης αίματος από την καρδιά, ενώ παράλληλα μειώνεται η ελαστικότητα του τοιχώματος των αγγείων που καθίστανται πιο σκληρά παρεμποδίζοντας έτσι την ροή αίματος μέσω αυτών. Σαν αποτέλεσμα παρατηρείται αύξηση της αρτηριακής πίεσης (υπέρταση). Αντίθετα στον υπερθυρεοειδισμό παρατηρείται αύξηση του καρδιακού ρυθμού (ταχυκαρδία), που μπορεί να συνοδεύεται και από αύξηση της αρτηριακής πίεσης, ενώ συχνά ο ασθενής παρουσιάζει αίσθημα παλμών και διαταραχές του καρδιακού ρυθμού (κολπική μαρμαρυγή).

 

10.Διαταραχές του ύπνου

Διταραχές Του Ύπνου Στις Παθήσεις Θυρεοειδούς

Διταραχές του ύπνου στις παθήσεις θυρεοειδούς

Οι ασθενείς με παθήσεις θυρεοειδούς συχνά εμφανίζουν διαταραχές του ύπνου. Έτσι μπορεί να εμφανίσουν είτε αϋπνία είτε υπνηλία. Στον υπερθυρεοειδισμό, ο αυξημένος κυτταρικός μεταβολισμός, λόγω της αυξημένης παραγωγής θυρεοειδικών ορμονών, συνοδεύεται από νευρικότητα, άγχος, διεγερσιμότητα και αϋπνία, ακόμη και αν υπάρχει έντονη κούραση. Αντίθετα, στον υποθυρεοειδισμό, η επιβράδυνση των κυτταρικών λειτουργιών προκαλεί νωθρότητα και σε προχωρημένες καταστάσεις ληθαργική κατάσταση, όπου ο ασθενής επιθυμεί να κοιμηθεί ακόμη και στη διάρκεια της ημέρας. Οι διαταραχές του ύπνου στις παθήσεις του θυρεοειδούς είναι χαρακτηριστικές και μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών.

 

11.Εκδηλώσεις από τα νύχια και το δέρμα

Κλινικές Εκδηλώσεις Από Τα Νύχια Και Το Δέρμα Στις Παθήσεις Θυρεοειδούς

Κλινικές εκδηλώσεις από τα νύχια και το δέρμα στις παθήσεις θυρεοειδούς

Οι παθήσεις του θυρεοειδούς μπορεί να επηρεάσουν το δέρμα και τα νύχια. Στον υποθυρεοειδισμό παρατηρείται συχνά ξηροδερμία και ευθραυστότητα των νυχιών. Αντίθετα, στον υπερθυρεοειδισμό παρατηρούνται συχνά εφιδρώσεις. Η διατήρηση της υγείας του δέρματος και των νυχιών μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά είναι σημαντική για την ποιότητα της ζωής των ασθενών με παθήσεις θυρεοειδούς. Συνηθέστατα τα προβλήματα αυτά αντιμετωπίζονται με επιτυχία όταν γίνει η κατάλληλη θεραπεία της πάθησης του θυρεοειδούς που ευθύνεται για αυτά.

 

12.Δυσανεξία στις μεταβολές της θερμοκρασίας

Δυσανεξία Στις Μεταβολές Της Θερμοκρασίας Και Παθήσεις Θυρεοειδούς

Δυσανεξία στις μεταβολές της θερμοκρασίας και παθήσεις θυρεοειδούς

Οι παθήσεις του θυρεοειδούς μπορεί να συνοδεύονται από δυσανεξία στις μεταβολές της θερμοκρασίας. Οι ασθενείς με υποθυρεοειδισμό παρουσιάζουν δυσανεξία στις χαμηλές θερμοκρασίας (στον ψυχρό καιρό) και συχνά εμφανίζουν ρίγος ακόμη και σε ελαφρύ ψύχος. Αντίθετα, οι ασθενείς με υπερθυρεοειδισμό παρουσιάζουν δυσανεξία και δυσφορία στη ζέστη, παρουσιάζοντας συχνά και έντονες εφιδρώσεις. Η ρύθμιση της θερμοκρασίας σε εσωτερικούς χώρους και ο σωστός ιματισμός μπορεί να βοηθήσουν σε αυτές της περιπτώσεις, πέραν βέβαια της θεραπείας της πάθησης του θυρεοειδούς.

 

13.Πόνοι στους μυς και στις αρθρώσεις

Μυαλγίες Και Αρθραλγίες Στις Παθήσεις Θυρεοειδούς

Μυαλγίες και αρθραλγίες στις παθήσεις θυρεοειδούς

Στον υποθυρεοειδισμό παρατηρείται μυϊκή αδυναμία και μυαλγίες όπως επίσης και μυϊκή δυσκαμψία, δυσκολεύοντας με τον τρόπο αυτό τη σωματική δραστηριότητα. Στον υπερθυρεοειδισμό παρατηρούνται μυαλγίες και μυϊκός τρόμος. Στις παθήσεις του θυρεοειδούς μπορεί επίσης να παρατηρηθούν αρθραλγίες και οίδημα των αρθρώσεων, επηρεάζοντας επίσης την κινητικότητα του ασθενούς. Η άσκηση και η φυσιοθεραπεία, σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση της υποκείμενης πάθησης του θυρεοειδούς, μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών.

 

14.Διαταραχές της όρασης

Διαταραχές Της Όρασης Στις Παθήσεις Θυρεοειδούς

Διαταραχές της όρασης στις παθήσεις θυρεοειδούς

Στον υποθυρεοειδισμό μπορεί να παρατηρηθεί ξηροφθαλμία και θόλωση της όρασης. Στον υπερθυρεοειδισμό μπορεί να εμφανιστεί η λεγόμενη θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια (παλαιότερα γνωστή και ως εξόφθαλμος). Οι διαταραχές της όρασης στις παθήσεις θυρεοειδούς μπορεί να δημιουργήσουν σημαντικό άγχος στον ασθενή, εντούτοις όμως στις περισσότερες περιπτώσεις οι διαταραχές αυτές αποκαθίστανται με την σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση.

 

15.Διαταραχές της φωνής

Αλλαγές Της Φωνής Στις Παθήσεις Θυρεοειδούς

Αλλαγές της φωνής στις παθήσεις θυρεοειδούς

Οι παθήσεις του θυρεοειδούς μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές της φωνητικής λειτουργίας (φωνής). Στον υποθυρεοειδισμό μπορεί να παρατηρηθεί βραχνάδα και η φωνή να γίνει κάπως πιο βαθιά από ό,τι συνήθως, ενώ αντίθετα στον υπερθυρεοειδισμό ο ασθενής γίνεται κάπως πιο υψίφωνος. Οι μεταβολές αυτές της φωνής μερικές φορές μπορεί να προκαλέσουν αμηχανία στον ασθενή, εντούτοις όμως συνήθως υποχωρούν με τη σωστή αντιμετώπιση της πάθησης του θυρεοειδούς.

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)

Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)

 

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ- Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

Θυρεοειδής-βασικά συμπτώματα: 15 κύριες κλινικές εκδηλώσεις Θυρεοειδής-βασικά συμπτώματα: 15 κύριες κλινικές εκδηλώσεις Θυρεοειδής-βασικά συμπτώματα: 15 κύριες κλινικές εκδηλώσεις Θυρεοειδής-βασικά συμπτώματα: 15 κύριες κλινικές εκδηλώσεις Θυρεοειδής-βασικά συμπτώματα: 15 κύριες κλινικές εκδηλώσεις Θυρεοειδής-βασικά συμπτώματα: 15 κύριες κλινικές εκδηλώσεις

Θυρεοειδής-βασικά συμπτώματα: 15 κύριες κλινικές εκδηλώσεις Θυρεοειδής-βασικά συμπτώματα: 15 κύριες κλινικές εκδηλώσεις Θυρεοειδής-βασικά συμπτώματα: 15 κύριες κλινικές εκδηλώσεις Θυρεοειδής-βασικά συμπτώματα: 15 κύριες κλινικές εκδηλώσεις Θυρεοειδής-βασικά συμπτώματα: 15 κύριες κλινικές εκδηλώσεις

Θυρεοειδής-βασικά συμπτώματα: 15 κύριες κλινικές εκδηλώσεις Θυρεοειδής-βασικά συμπτώματα: 15 κύριες κλινικές εκδηλώσεις Θυρεοειδής-βασικά συμπτώματα: 15 κύριες κλινικές εκδηλώσεις Θυρεοειδής-βασικά συμπτώματα: 15 κύριες κλινικές εκδηλώσεις Θυρεοειδής-βασικά συμπτώματα: 15 κύριες κλινικές εκδηλώσεις Θυρεοειδής-βασικά συμπτώματα: 15 κύριες κλινικές εκδηλώσεις

Θυρεοειδής-βασικά συμπτώματα: 15 κύριες κλινικές εκδηλώσεις Θυρεοειδής-βασικά συμπτώματα: 15 κύριες κλινικές εκδηλώσεις Θυρεοειδής-βασικά συμπτώματα: 15 κύριες κλινικές εκδηλώσεις Θυρεοειδής-βασικά συμπτώματα: 15 κύριες κλινικές εκδηλώσεις Θυρεοειδής-βασικά συμπτώματα: 15 κύριες κλινικές εκδηλώσεις Θυρεοειδής-βασικά συμπτώματα: 15 κύριες κλινικές εκδηλώσεις

Θυρεοειδής-βασικά συμπτώματα: 15 κύριες κλινικές εκδηλώσεις Θυρεοειδής-βασικά συμπτώματα: 15 κύριες κλινικές εκδηλώσεις Θυρεοειδής-βασικά συμπτώματα: 15 κύριες κλινικές εκδηλώσεις Θυρεοειδής-βασικά συμπτώματα: 15 κύριες κλινικές εκδηλώσεις Θυρεοειδής-βασικά συμπτώματα: 15 κύριες κλινικές εκδηλώσεις Θυρεοειδής-βασικά συμπτώματα: 15 κύριες κλινικές εκδηλώσεις

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/6/24

3497

Θυρεοειδεκτομές

746

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

456

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ