Skip to main content
search

Καταδυόμενη βρογχοκήλη – ιδιαιτερότητες στη διάγνωση και στη θεραπεία

Ο θυρεοειδής είναι ένας σημαντικός αδένας που παράγει τις θυρεοειδικές ορμόνες, οι οποίες ελέγχουν τον κυτταρικό μεταβολισμό σε όλα τα όργανα του ανθρωπίνου σώματος. Έχει σχήμα πεταλούδας και βρίσκεται στη πρόσθια επιφάνεια του τραχήλου.

Ο όρος βρογχοκήλη περιγράφει την αύξηση των διαστάσεων του θυρεοειδούς αδένα. Μπορεί να οφείλεται σε μία ποικιλία παθήσεων, όπως π.χ. σε όζους θυρεοειδούς, θυρεοειδίτιδα, υπερθυρεοειδισμό, νεοπλάσματα – καρκίνο κλπ.

Όταν η αύξηση των διαστάσεων του θυρεοειδούς είναι σχετικά μικρού βαθμού, ο θυρεοειδής αδένας συνεχίζει να βρίσκεται την φυσιολογική του θέση, δηλαδή στον τράχηλο. Σε περιπτώσεις όμως που οι διαστάσεις του συνεχίζουν να αυξάνονται σημαντικά, ο τράχηλος δεν «χωρά» πλέον τον θυρεοειδή αδένα, που αρχίζει να επεκτείνεται προς τα κάτω, καταδυόμενος πίσω από την μία ή και τις δύο κλείδες και το στέρνο, φθάνοντας πλέον μέσα στην θωρακική κοιλότητα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις πρόκειται για την λεγόμενη καταδυόμενη βρογχοκήλη.

 

Καταδυόμενη Βρογχοκήλη (Εικόνα Από Ασθενή Μας)

Καταδυόμενη βρογχοκήλη (εικόνα από ασθενή μας). Ο διογκωμένος θυρεοειδής (κόκκινο βέλος) κατέρχεται σε βάθος στο μεσοθωράκιο, φθάνοντας το άνω όριο του αορτικού τόξου (κίτρινο βέλος). Το μαύρο βέλος δείχνει το λεπτό όριο ανάμεσα στο άνω όριο του αορτικού τόξου και στον καταδυόμενο θυρεοειδή αδένα. Εμφανής η απώθηση της τραχείας προς τα δεξιά από τον λίαν διογκωμένο αριστερό λοβό (μπλε βέλος).

 

Είναι προφανές από τα παραπάνω, ότι – για να αρχίσει να κατέρχεται στο θώρακα ένας διογκωμένος θυρεοειδής – η διόγκωσή του είναι αρκετά μεγάλου βαθμού. Πρόκειται δηλαδή στις περιπτώσεις αυτές για μεγάλες («γιγάντιες») βρογχοκήλες. Αντίθετα, μία μικρού ή μέτριου βαθμού διόγκωση του θυρεοειδούς μπορεί να συνεχίσει να «χωρά» στον ανατομικό χώρο του τραχήλου, χωρίς κατάδυση.

Καταδυόμενη βρογχοκήλη – ιδιαιτερότητες

Κλινική εικόνα

Η πρώτη ιδιαιτερότητα αφορά την κλινική εικόνα. Είναι εντυπωσιακό ότι συχνά οι καταδυόμενες βρογχοκήλες δεν είναι εμφανείς οπτικά (επισκοπικά), ενώ αντίθετα οι βρογχοκήλες γενικά είναι ορατές τόσο από τον ασθενή και τους οικείους του όσο και κατά την εξέταση από τον γιατρό (και ψηλαφητές). Και αυτό παρά την μεγάλου βαθμού αύξηση των διαστάσεων του θυρεοειδούς που χαρακτηρίζει τις καταδυόμενες βρογχοκήλες. Η εξήγηση είναι προφανής: ο καταδυόμενος θυρεοειδής βρίσκεται μέσα στο θώρακα, πίσω από το στέρνο, τις κλείδες και τις πλευρές και έτσι καλύπτεται παραμένοντας μη ανιχνεύσιμος τόσο οπτικά όσο και ψηλαφητικά.

Καθώς εξ ορισμού οι καταδυόμενες βρογχοκήλες χαρακτηρίζονται από μεγάλου βαθμού διόγκωση του θυρεοειδούς («γιγάντιες» βρογχοκήλες), συχνά συνοδεύονται από τα λεγόμενα «πιεστικά φαινόμενα». Με τον όρο αυτό περιγράφονται τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν λόγω της πίεσης των παρακειμένων ανατομικών στοιχείων / οργάνων από τον διογκωμένο θυρεοειδή.

Καθώς ο θυρεοειδής «κάθεται» πάνω στην τραχεία, το όργανο που πιέζεται συχνότερα από έναν διογκωμένο θυρεοειδή είναι η τραχεία και έτσι μπορεί να παρατηρηθεί δυσκολία στην αναπνοή (δύσπνοια) ή ακόμη και εισπνευστικός συριγμός (δηλαδή ένα σφύριγμα στην εισπνευστική φάση της αναπνοής).

Το δεύτερο όργανο που μπορεί να πιεστεί από τον διογκωμένο θυρεοειδή είναι ο οισοφάγος και σε αυτή την περίπτωση εμφανίζεται δυσκολία στην κατάποση (δυσκαταποσία). Μπορεί επίσης να πιεστούν και άλλα ανατομικά στοιχεία, όπως αγγεία, νεύρα κλπ.

 

Διαγνωστική διερεύνηση

Η δεύτερη ιδιαιτερότητα αφορά τη διαγνωστική διερεύνηση των ασθενών με καταδυόμενη βρογχοκήλη. Όπως είναι γνωστό, η βασική απεικονιστική μέθοδος για την προεγχειρητική διαγνωστική διερεύνηση των ασθενών με παθήσεις θυρεοειδούς (συμπεριλαμβανομένης και της βρογχοκήλης) είναι το υπερηχογράφημα (που μάλιστα έχει εκτοπίσει σε μεγάλο βαθμό το σπινθηρογράφημα θυρεοειδούς). Εντούτοις, στην καταδυόμενη βρογχοκήλη, το υπερηχογράφημα έχει έναν πολύ σημαντικό περιορισμό: η δέσμη των υπερήχων δεν μπορεί να «περάσει» το θωρακικό τοίχωμα, λόγω της παρεμβολής του οστέινου θωρακικού κλωβού (πλευρές, στέρνο, κλείδες).

Σαν αποτέλεσμα, με το υπερηχογράφημα δεν είναι δυνατή η ακριβής αξιολόγηση του ακριβούς μεγέθους του διογκωμένου θυρεοειδούς. Στις περιπτώσεις των ασθενών με καταδυόμενη βρογχοκήλη έχει μεγάλη σημασία η αξιολόγηση του βαθμού κατάδυσης του διογκωμένου θυρεοειδούς, πόσο δηλαδή βαθιά στο θώρακα «φθάνει» το κάτω όριο του αδένα. Η πληροφορία αυτή έχει ζωτική σημασία για το χειρουργό (βλ. παρακάτω). Και η πληροφορία αυτή μπορεί να δοθεί με ακρίβεια μόνο με την αξονική τομογραφία θώρακα, όπου επιπλέον απεικονίζεται η σχέση του καταδυόμενου μέρους του θυρεοειδούς με τα ζωτικά ανατομικά στοιχεία του θώρακα (μεγάλα αγγεία, τραχεία, οισοφάγος κλπ.).

 

Χειρουργική επέμβαση

Η τρίτη ιδιαιτερότητα αφορά την χειρουργική επέμβαση, η οποία ενδείκνυται – λόγω μεγέθους του διογκωμένου θυρεοειδούς – σε κάθε ασθενή με καταδυόμενη βρογχοκήλη. Στη συντριπτική πλειονότητα των ασθενών με καταδυόμενη βρογχοκήλη, ο εξειδικευμένος και έμπειρος χειρουργός θυρεοειδούς μπορεί να αφαιρέσει την ενδοθωρακική (καταδυόμενη) μοίρα του θυρεοειδούς μέσω της τραχηλικής τομής.

Σε κάποιες (σπανιότατες) εντούτοις περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να γίνει στερνοτομή, διάνοιξη δηλαδή του στέρνου. Στερνοτομή μπορεί να χρειαστεί στις σπάνιες περιπτώσεις πολύ βαθιάς κατάδυσης του θυρεοειδούς σε πολύ χαμηλό επίπεδο μέσα στο θώρακα. Η στερνοτομή στους ασθενείς αυτούς προσφέρει τη δυνατότητα να γίνει η επέμβαση υπό άμεση όραση και με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Το αν θα γίνει ή όχι στερνοτομή καθορίζεται από δύο βασικές παραμέτρους: τον βαθμό κατάδυσης (ελέγχεται με την αξονική τομογραφία) και την εμπειρία του χειρουργού. ¨

Τονίζεται ότι η αφαίρεση θυρεοειδούς στους ασθενείς με καταδυόμενη βρογχοκήλη είναι τεχνικά δύσκολες και απαιτητικές και θα πρέπει να γίνονται από έμπειρο χειρουργό θυρεοειδούς ώστε να ολοκληρωθούν με τεχνικά άρτιο τρόπο, με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, διασφαλίζοντας την ελάχιστη νοσηλεία του ασθενούς και την ταχύτατη αποκατάσταση της υγείας του.

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)

Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)

 

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ- Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/6/24

3497

Θυρεοειδεκτομές

746

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

456

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ