Skip to main content
search

Αδένωμα παραθυρεοειδούς – ασθενής με ευμέγεθες αδένωμα παραθυρεοειδούς σε εν τω βάθει θέση (προσπονδυλικά)

 

Παρουσίαση ασθενούς

Αιτία εισόδου

Η ασθενής, ετών 54, προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού.

 

Προεγχειρητικός εντοπιστικός έλεγχος

Στο σπινθηρογράφημα παρατηρήθηκε αυξημένη πρόσληψη και κατακράτηση του ραδιοφαρμάκου στην ανατομική θέση του δεξιού κάτω παραθυρεοειδούς, εύρημα ενδεικτικό παρουσίας υπερλειτουργικού παραθυρεοειδικού ιστού στην εν λόγω θέση.

 

Απεικόνιση του αδενώματος στο σπινθηρογράφημα παραθυρεοειδών με Tc99m sestamibi (βέλος)

Απεικόνιση του αδενώματος στο σπινθηρογράφημα παραθυρεοειδών με Tc99m sestamibi (βέλος)

 

Στο υπερηχογράφημα απεικονίστηκε σε βαθιά θέση στην δεξιά τραχειοοισοφαγική αύλακα, στην οπισθοπλάγια επιφάνεια της τραχείας (7η προς 8η ώρα), επί τα εντός και πίσω από την δεξιά κοινή καρωτίδα, σε επαφή με την προσπονδυλική περιτονία, μόρφωμα με διαστάσεις 23×10 χιλ. με ηχομορφολογία συμβατή με αδένωμα παραθυρεοειδούς. Χωρίς ουσιώδη ευρήματα από τον θυρεοειδή.

 

Το αδένωμα παραθυρεοειδούς - Απεικόνιση στο υπερηχογράφημα. TR = τραχεία, κίτρινο βέλος = αδένωμα παραθυρεοειδούς, κόκκινο βέλος = κοινή καρωτίδα, μπλε βέλος = έσω σφαγίτιδα φλέβα. Εμφανής η εν τω βάθει θέση του αδενώματος που εκτείνεται στην οπισθοπλάγια επιφάνεια της τραχείας, στην 7η με 8η ώρα αυτής, πίσω από την κοινή καρωτίδα αρτηρία και επί τα εντός αυτής και σε επαφή με την προσπονδυλική περιτονία.

Το αδένωμα παραθυρεοειδούς – Απεικόνιση στο υπερηχογράφημα. TR = τραχεία, κίτρινο βέλος = αδένωμα παραθυρεοειδούς, κόκκινο βέλος = κοινή καρωτίδα, μπλε βέλος = έσω σφαγίτιδα φλέβα. Εμφανής η εν τω βάθει θέση του αδενώματος που εκτείνεται στην οπισθοπλάγια επιφάνεια της τραχείας, στην 7η με 8η ώρα αυτής, πίσω από την κοινή καρωτίδα αρτηρία και επί τα εντός αυτής και σε επαφή με την προσπονδυλική περιτονία.

 

Χειρουργική επέμβαση

Υποβλήθηκε σε δεξιά κάτω παραθυρεοειδεκτομή, υπό γενική αναισθησία μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής. Κατά την επέμβαση επιβεβαιώθηκαν τα ευρήματα του προεγχειρητικού ελέγχου. Το αδένωμα παραθυρεοειδούς ανευρίσκεται σε αρκετά βαθιά θέση στην δεξιά τραχειοοισοφαγική αύλακα, πίσω από την δεξιά κοινή καρωτίδα και στην οπισθοπλάγια επιφάνεια της τραχείας, σε επαφή με την προσπονδυλική περιτονία, με τυπικούς μακροσκοπικούς χαρακτήρες.

Η αρκετά εν τω βάθει θέση του καθιστά δυσχερή την κινητοποίηση και εκτομή του.

 

Εικόνα από την εξέλιξη της επέμβασης. Πάνω αριστερά, το αδένωμα παραθυρεοειδούς στην αρχική φάση της κινητοποιήσής του (βέλος). Κάτω δεξιά, το αδένωμα παραθυρεοειδούς στην τελική φάση της επέμβασης, μετά την πλήρη κινητοποίησή του και λίγο πριν την αφαίρεσή του.

Εικόνα από την εξέλιξη της επέμβασης. Πάνω αριστερά, το αδένωμα παραθυρεοειδούς στην αρχική φάση της κινητοποιήσής του (βέλος). Κάτω δεξιά, το αδένωμα παραθυρεοειδούς στην τελική φάση της επέμβασης, μετά την πλήρη κινητοποίησή του και λίγο πριν την αφαίρεσή του.

 

Αποστέλλεται για ταχεία βιοψία που επιβεβαιώνει τη διάγνωση (αδένωμα παραθυρεοειδούς).

Διεγχειρητική μέτρηση παραθορμόνης PTH = 245 pg/ml πριν και PTH = 22 pg/ml μετά την εκτομή του αδενώματος.

Σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης οπτική αναγνώριση και προστασία του δεξιού παλίνδρομου λαρυγγικού νεύρου.

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά, με τη δυσκολία εντούτοις που αναφέρθηκε παραπάνω.

 

Μετεγχειρητική πορεία

Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές – ανάνηψη ομαλή. Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα.

Απόγευμα ημέρας επέμβασης PTH = 22 pg/ml Ca = 10 mg/dl

 

Σχόλιο

Η ιδιαιτερότητα στις επεμβάσεις παραθυρεοειδών είναι η πιθανότητα ο παθολογικός παραθυρεοειδικός ιστός (συνηθέστατα αδένωμα) να βρίσκεται σε έκτοπη θέση.

Ακόμη και σήμερα, με την διαθεσιμότητα των σύγχρονων μεθόδων απεικόνισης, μπορεί ο εντοπισμός του αδενώματος να είναι δύσκολος στην επέμβαση, καθώς μπορεί να βρίσκεται σε (περισσότερο ή λιγότερο) ‘δύσκολες’ θέσεις.

Επίσης, ενίοτε – αν και η θέση του αδενώματος μπορεί να είναι γνωστή πριν την επέμβαση με τον απεικονιστικό έλεγχο – η ανεύρεσή του στην διάρκεια της επέμβασης μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο δυσχερής.

Η εμπειρία του χειρουργού και εδώ αναδεικνύεται σε μία παράμετρο σημαντική για την επιτυχή και ασφαλή εκτέλεση της επέμβασης.

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)

Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)

 

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ- Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

Διαδικασία επεμβάσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών

 

  • Ο ασθενής προσέρχεται νηστικός το πρωί της ημέρας της επέμβασης και σύντομα στη συνέχεια ακολουθεί η χειρουργική επέμβαση.
  • Δεν υπάρχει χρόνος αναμονής (καθυστέρηση) για την επέμβαση.
  • Η τομή είναι η μικρότερη δυνατή για την σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος του ασθενούς (ανάλογα με την φύση του προβλήματος).
  • Στην επέμβαση χρησιμοποιούνται – ανάλογα με τις ενδείξεις και σύμφωνα με τις οδηγίες των μεγάλων διεθνών επιστημονικών εταιρειών (Αμερικανικών και Ευρωπαϊκών) – όλα τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα [κατά περίπτωση], όπως διεγχειρητική νευροπαρακολούθηση (intraoperative neuromonitoring) και οι προηγμένες συσκευές σύγχρονης αιμόστασης (με ραδιοσυχνότητες [radiofrequency] ή υπερήχους) για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια κατά τη διενέργεια της επέμβασης. Η περίπτωση του κάθε ασθενούς εξετάζεται με ιδιαίτερη προσοχή και η επέμβαση που θα ακολουθήσει επιλέγεται με βάση τόσο τα σύγχρονα βιβλιογραφικά δεδομένα όσο και την μεγάλη εμπειρία που έχει συσσωρευτεί όλα αυτά τα χρόνια στη χειρουργική θυρεοειδούς-παραθυρεοειδών.
  • Για τη διασφάλιση του βέλτιστου αισθητικού αποτελέσματος εφαρμόζεται τεχνική πλαστικής αποκατάστασης της χειρουργικής τομής, με χρήση πολύ λεπτού απορροφήσιμου ράμματος και ενδοδερμική ραφή, ενώ επιλέγεται κάποια δερματική πτυχή του τραχήλου για την τομή ώστε αυτή να μην είναι ορατή μετεγχειρητικά.
  • Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος και ελέγχεται εύκολα με τα συνήθη απλά αναλγητικά.
  • Η επέμβαση ολοκληρώνεται σε διάστημα περίπου 1 – 1.5 ώρας (στις συνήθεις περιπτώσεις) και στη συνέχεια γίνεται η αφύπνιση του ασθενούς που μπορεί να παραμείνει για μικρό διάστημα στην ανάνηψη στο χώρο των χειρουργείων.
  • Στη συνέχεια διακομίζεται στο θάλαμο, όπου κινητοποιείται πολύ σύντομα (μετά από 1-2 ώρες).
  • Το απόγευμα της ημέρας της επέμβασης γίνεται διακοπή της ενδοφλέβιας χορήγησης ορών και το βράδυ της ημέρας της επέμβασης αρχίζει η χορήγηση υγρών και ελαφράς τροφής από το στόμα.
  • Την επομένη της επέμβασης ο ασθενής εξέρχεται της κλινικής και επιστρέφει στις συνήθεις του καθημερινές δραστηριότητες.
  • Είναι σε θέση να επανέλθει στα επαγγελματικά του καθήκοντα μετά από 3-4 ημέρες (δικαιούται πάντως αναρρωτικής άδειας μετεγχειρητικά, αν το επιθυμεί).
  • Με το εξιτήριο ο ασθενής λαμβάνει τις απαραίτητες οδηγίες και την αγωγή που ενδείκνυται, η οποία μπορεί να τροποποιηθεί όταν είναι διαθέσιμη η ιστολογική εξέταση. Χορηγείται επίσης ένα λεπτομερές αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα, στο οποίο περιγράφονται τα δεδομένα του προεγχειρητικού ελέγχου, τα διεγχειρητικά ευρήματα και η χειρουργική επέμβαση (πρακτικό επέμβασης).
  • Η ιστολογική εξέταση (από έμπειρους επιλεγμένους παθολογοανατόμους) είναι διαθέσιμη σε πολύ μικρό χρόνο μετά την επέμβαση, αποφεύγοντας έτσι άσκοπες καθυστερήσεις και την αγωνία της αναμονής. Με την γρήγορη διαθεσιμότητα της ιστολογικής δεν καθυστερεί η περαιτέρω εφαρμογή αγωγής μετά την επέμβαση
  • Καθώς για τη συρραφή του χειρουργικού τραύματος γίνεται πλαστική με χρήση απορροφήσιμου ράμματος, δεν χρειάζεται να επανέλθει ο ασθενής για κοπή .ραμμάτων.
  • Η νοσηλεία γίνεται στα επιλεγμένα νοσοκομεία με τα οποία υπάρχει συνεργασία, με στόχο τη διασφάλιση των καλύτερων συνθηκών νοσηλείας και της αξιοπρέπειας του ασθενούς. Η νοσηλεία γίνεται σε προσεγμένους θαλάμους, σε ευχάριστο και φιλικό προς τον ασθενή και τους συνοδούς του περιβάλλον, διασφαλίζοντας με μεγάλη προσοχή και ευαισθησία την ικανοποίηση του ασθενούς σε όλη την πορεία, από τη διάγνωση της νόσου μέχρι την οριστική και βέλτιστη αντιμετώπισή της. Καταβάλλουμε ιδιαίτερη μέριμνα ώστε η νοσηλεία του ασθενούς να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο ποιοτική και να καλύπτει πλήρως κάθε ανάγκη του.
  • Για οποιαδήποτε πληροφορία ή ενημέρωση απαιτηθεί μετά την επέμβαση υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας ανά πάσα στιγμή στο τηλέφωνο 6977068223 και στο email: georgesakorafas@yahoo.com

αδένωμα παραθυρεοειδούς  αδένωμα παραθυρεοειδούς  αδένωμα παραθυρεοειδούς  αδένωμα παραθυρεοειδούς

αδένωμα παραθυρεοειδούς  αδένωμα παραθυρεοειδούς  αδένωμα παραθυρεοειδούς  αδένωμα παραθυρεοειδούς

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/12/2024

3810

Θυρεοειδεκτομές

854

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

512

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ