Skip to main content
search

Ραδιενεργό ιώδιο και λευχαιμία – με αφορμή ασθενή μας

 

Παρουσίαση ασθενούς

Αιτία εισόδου

Η ασθενής, ετών 53, προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση όζου θυρεοειδούς.

 

Προεγχειρητικός έλεγχος

Στο υπερηχογράφημα εμφανίστηκε οζίδιο, μεγίστης διαμέτρου 4.5 mm στον δεξιό λοβό του θυρεοειδούς, ύποπτης ηχομορφολογίας (TIRADS 5), που ταυτοποιήθηκε ως Bethesda II στην FNA, με συνυπάρχουσα χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα. Στο λοιπό θυρεοειδικό παρέγχυμα συνυπάρχουν διάσπαρτοι όζοι. Ενδεικτικά αναφέρονται τρεις, διαμέτρου 9,5 mm στο αριστερό πλάγιο  στον ισθμό 9,5 mm και 13,5 στα όρια κάτω πόλου αριστερού λοβού και ισθμού, όλοι καλοήθους ηχομορφολογίας (TIRADS 3), που ταυτοποιήθηκαν όλοι επίσης ως Bethesda II με συνυπάρχουσα χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα Hashimoto.

Σε επανειλημμένα υπερηχογραφήματα τραχήλου δεν απεικονίστηκαν παθολογικοί τραχηλικοί λεμφαδένες, εύρημα που επιβεβαιώθηκε και σε εξειδικευμένο εργαστήριο υπερήχων όπου έγινε η FNA του περιγραφέντος οζιδίου του δεξιού λοβού.

Ασθενής ευθυρεοειδική.

Μετά από ενημέρωση της ασθενούς για τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλέχθηκε από κοινού η χειρουργική αντιμετώπιση, δεδομένης της πιθανότητας να υποκρύπτεται καρκίνος θυρεοειδούς.

 

Χειρουργική επέμβαση

Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, υπό γενική αναισθησία μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής. Κατά την επέμβαση επιβεβαιώθηκαν τα ευρήματα του προεγχειρητικού ελέγχου. Έγινε ολική θυρεοειδεκτομή με συναφαίρεση πυραμοειδούς λοβού και του παρακείμενου ινολιπώδους ιστού από το κεντρικό διαμέρισμα χωρίς εντούτοις να παρατηρηθούν μακροσκοπικά ύποπτοι ή παθολογικοί λεμφαδένες. Δυσχερής η φάση της αποκόλλησης από την τραχεία, προφανώς λόγω της συνυπάρχουσας θυρεοειδίτιδας.

Σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης αναγνώριση (οπτική και με νευροδιεγέρτη) και προστασία των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων άμφω.

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά.

Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές – ανάνηψη ομαλή.

Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα.

 

Ιστολογική εξέταση

Αμφοτερόπλευρο θηλώδες καρκίνωμα θυρεοειδούς με διάσπαση της κάψας αριστερά.

 

Θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο

Μετεγχειρητικά ακολούθησε θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο (100 mCi).

 

Πορεία μετά τη θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο

Ένα μήνα μετά την θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο η ασθενής διαγνώσθηκε με χρόνια μυελογενή λευχαιμία. Τέθηκε σε αγωγή και ανταποκρίθηκε στη θεραπεία.

 

Ραδιενεργό ιώδιο και λευχαιμία – με αφορμή ασθενή μας

Ραδιενεργό ιώδιο και λευχαιμία – με αφορμή ασθενή μας

 

Σχόλιο

Η λευχαιμία μετά από επικουρική (συμπληρωματική, adjuvant) θεραπεία με ραδιενεργό είναι μία σπάνια αλλά δυνητική επιπλοκή. Συνηθέστατα πρόκειται για οξεία μυελογενή λευχαιμία ή μυελοδυσπλαστικό σύνδρομο. Εμφανίζεται συνήθως 2 – 10 χρόνια μετά τη θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο. Οι περισσότερες περιπτώσεις έχουν περιγραφεί σε διάστημα από 3 έως 5 έτη μετά την έκθεση στη θεραπεία.

Η εμφάνιση της λευχαιμίας σχετίζεται με διάφορους παράγοντες όπως:

  • Συνολική αθροιστική δόση του Ι-131 (ιδιαίτερα αυξημένος κίνδυνος όταν η αθροιστική δόση είναι > 600 mCi).
  • Η ηλικία του ασθενούς
  • Τυχόν προϋπάρχουσα ευαισθησία (όσον αφορά αιματολογικές παθήσεις)
  • Ταυτόχρονη χορήγηση ακτινοθεραπείας ή χημειοθεραπείας κλπ.

Η περίπτωση της ασθενούς μας -λόγω της πολύ ταχείας εμφάνισης της λευχαιμίας και της σχετικά μικρής δόσης [100 mCi] – δεν θεωρείται πιθανό να σχετίζεται με την χορήγηση της θεραπείας με ραδιενεργό ιώδιο. Επίσης επρόκειτο για χρόνια μυελογενή λευχαιμία, ενώ συνηθέστερα με την θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο σχετίζεται η οξεία μυελογενής λευχαιμία.

Υπογραμμίζει εντούτοις την πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών σε κάθε ιατρική πράξη.

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)

Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)

 

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ- Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

Διαδικασία επεμβάσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών

 

  • Ο ασθενής προσέρχεται νηστικός το πρωί της ημέρας της επέμβασης και σύντομα στη συνέχεια ακολουθεί η χειρουργική επέμβαση.
  • Δεν υπάρχει χρόνος αναμονής (καθυστέρηση) για την επέμβαση.
  • Η τομή είναι η μικρότερη δυνατή για την σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος του ασθενούς (ανάλογα με την φύση του προβλήματος).
  • Στην επέμβαση χρησιμοποιούνται – ανάλογα με τις ενδείξεις και σύμφωνα με τις οδηγίες των μεγάλων διεθνών επιστημονικών εταιρειών (Αμερικανικών και Ευρωπαϊκών) – όλα τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα [κατά περίπτωση], όπως διεγχειρητική νευροπαρακολούθηση (intraoperative neuromonitoring) και οι προηγμένες συσκευές σύγχρονης αιμόστασης (με ραδιοσυχνότητες [radiofrequency] ή υπερήχους) για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια κατά τη διενέργεια της επέμβασης. Η περίπτωση του κάθε ασθενούς εξετάζεται με ιδιαίτερη προσοχή και η επέμβαση που θα ακολουθήσει επιλέγεται με βάση τόσο τα σύγχρονα βιβλιογραφικά δεδομένα όσο και την μεγάλη εμπειρία που έχει συσσωρευτεί όλα αυτά τα χρόνια στη χειρουργική θυρεοειδούς-παραθυρεοειδών.
  • Για τη διασφάλιση του βέλτιστου αισθητικού αποτελέσματος εφαρμόζεται τεχνική πλαστικής αποκατάστασης της χειρουργικής τομής, με χρήση πολύ λεπτού απορροφήσιμου ράμματος και ενδοδερμική ραφή, ενώ επιλέγεται κάποια δερματική πτυχή του τραχήλου για την τομή ώστε αυτή να μην είναι ορατή μετεγχειρητικά.
  • Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος και ελέγχεται εύκολα με τα συνήθη απλά αναλγητικά.
  • Η επέμβαση ολοκληρώνεται σε διάστημα περίπου 1 – 1.5 ώρας (στις συνήθεις περιπτώσεις) και στη συνέχεια γίνεται η αφύπνιση του ασθενούς που μπορεί να παραμείνει για μικρό διάστημα στην ανάνηψη στο χώρο των χειρουργείων.
  • Στη συνέχεια διακομίζεται στο θάλαμο, όπου κινητοποιείται πολύ σύντομα (μετά από 1-2 ώρες).
  • Το απόγευμα της ημέρας της επέμβασης γίνεται διακοπή της ενδοφλέβιας χορήγησης ορών και το βράδυ της ημέρας της επέμβασης αρχίζει η χορήγηση υγρών και ελαφράς τροφής από το στόμα.
  • Την επομένη της επέμβασης ο ασθενής εξέρχεται της κλινικής και επιστρέφει στις συνήθεις του καθημερινές δραστηριότητες.
  • Είναι σε θέση να επανέλθει στα επαγγελματικά του καθήκοντα μετά από 3-4 ημέρες (δικαιούται πάντως αναρρωτικής άδειας μετεγχειρητικά, αν το επιθυμεί).
  • Με το εξιτήριο ο ασθενής λαμβάνει τις απαραίτητες οδηγίες και την αγωγή που ενδείκνυται, η οποία μπορεί να τροποποιηθεί όταν είναι διαθέσιμη η ιστολογική εξέταση. Χορηγείται επίσης ένα λεπτομερές αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα, στο οποίο περιγράφονται τα δεδομένα του προεγχειρητικού ελέγχου, τα διεγχειρητικά ευρήματα και η χειρουργική επέμβαση (πρακτικό επέμβασης).
  • Η ιστολογική εξέταση (από έμπειρους επιλεγμένους παθολογοανατόμους) είναι διαθέσιμη σε πολύ μικρό χρόνο μετά την επέμβαση, αποφεύγοντας έτσι άσκοπες καθυστερήσεις και την αγωνία της αναμονής. Με την γρήγορη διαθεσιμότητα της ιστολογικής δεν καθυστερεί η περαιτέρω εφαρμογή αγωγής μετά την επέμβαση
  • Καθώς για τη συρραφή του χειρουργικού τραύματος γίνεται πλαστική με χρήση απορροφήσιμου ράμματος, δεν χρειάζεται να επανέλθει ο ασθενής για κοπή .ραμμάτων.
  • Η νοσηλεία γίνεται στα επιλεγμένα νοσοκομεία με τα οποία υπάρχει συνεργασία, με στόχο τη διασφάλιση των καλύτερων συνθηκών νοσηλείας και της αξιοπρέπειας του ασθενούς. Η νοσηλεία γίνεται σε προσεγμένους θαλάμους, σε ευχάριστο και φιλικό προς τον ασθενή και τους συνοδούς του περιβάλλον, διασφαλίζοντας με μεγάλη προσοχή και ευαισθησία την ικανοποίηση του ασθενούς σε όλη την πορεία, από τη διάγνωση της νόσου μέχρι την οριστική και βέλτιστη αντιμετώπισή της. Καταβάλλουμε ιδιαίτερη μέριμνα ώστε η νοσηλεία του ασθενούς να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο ποιοτική και να καλύπτει πλήρως κάθε ανάγκη του.
  • Για οποιαδήποτε πληροφορία ή ενημέρωση απαιτηθεί μετά την επέμβαση υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας ανά πάσα στιγμή στο τηλέφωνο 6977068223 και στο email: georgesakorafas@yahoo.com

ραδιενεργό ιώδιο και λευχαιμία  ραδιενεργό ιώδιο και λευχαιμία  ραδιενεργό ιώδιο και λευχαιμία  ραδιενεργό ιώδιο και λευχαιμία

ραδιενεργό ιώδιο και λευχαιμία  ραδιενεργό ιώδιο και λευχαιμία  ραδιενεργό ιώδιο και λευχαιμία  ραδιενεργό ιώδιο και λευχαιμία

ραδιενεργό ιώδιο και λευχαιμία  ραδιενεργό ιώδιο και λευχαιμία  ραδιενεργό ιώδιο και λευχαιμία  ραδιενεργό ιώδιο και λευχαιμία

ραδιενεργό ιώδιο και λευχαιμία  ραδιενεργό ιώδιο και λευχαιμία  ραδιενεργό ιώδιο και λευχαιμία  ραδιενεργό ιώδιο και λευχαιμία

ραδιενεργό ιώδιο και λευχαιμία  ραδιενεργό ιώδιο και λευχαιμία  ραδιενεργό ιώδιο και λευχαιμία  ραδιενεργό ιώδιο και λευχαιμία

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/12/2024

3810

Θυρεοειδεκτομές

854

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

512

Παραθυρεοειδεκτομές
Send Message
Instagram