Skip to main content
search

Λίαν ευμεγέθης (γιγάντια) βρογχοκήλη σε ασθενή με ‘δύσκολο’ τράχηλο

H ασθενής ετών 58 προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση λίαν ευμεγέθους (γιγάντιας) βρογχοκήλης.

Στο υπερηχογράφημα απεικονίσθηκε σημαντική αύξηση των διαστάσεων του θυρεοειδούς, του οποίου ο δεξιός λοβός καταδύεται στο ανώτερο πρόσθιο μεσοθωράκιο. Ο δεξιός λοβός καταλαμβάνεται κατά το μεγαλύτερό του μέρος από ευμεγέθη οζώδη σχηματισμό μεγίστης διαμέτρου 82.5 mm που αποτελείται από αρκετούς συρρέοντες επιμέρους όζους.

Και ο αριστερός λοβός παρουσιάζει αύξηση των διαστάσεων, μικρότερου εντούτοις βαθμού σε σχέση με τον δεξιό, με παρουσία αρκετών διάσπαρτων όζων, οι μεγαλύτεροι διαμέτρου 48 mm (στον κάτω πόλο) και 38 mm στον άνω πόλο.

Ασθενής ευθυρεοειδική.

Υποβλήθηκε σε ολική θυρεοειδεκτομή μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής υπό γενική αναισθησία. Κατά την επέμβαση παρατηρείται εξαιρετικά μεγάλου βαθμού αύξηση των διαστάσεων του θυρεοειδούς αδένα και ιδίως του δεξιού λοβού που εκτείνεται πρακτικά από το ύψος της γωνίας της κάτω γνάθου μέχρι το ανώτερο πρόσθιο μεσοθωράκιο στο οποίο καταδύεται. Η αύξηση αυτή αφορά και τις τρεις διαστάσεις (κεφαλοουραία, εγκάρσια, προσθιοπισθία).

Η κινητοποίηση και η παρασκευή των δύο λοβών εξελίσσεται με εξαιρετικά μεγάλου βαθμού δυσκολία λόγω:

(α) των λίαν αυξημένων διαστάσεων του αδένα (γιγάντια βρογχοκήλη)

(β) του σωματότυπου της ασθενούς (δύσκολος τράχηλος, παχυσαρκία, βραχύς και βαθύς τράχηλος) και

(γ) της λίαν αυξημένης αγγείωσης του αδένα μέσω εξαιρετικά μεγάλης διαμέτρου αγγείων, πράγμα που δημιουργεί ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο μεγάλης αιμορραγίας.

Σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης οπτική αναγνώριση και προστασία των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων άμφω.

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά, πλην όμως με τις πολύ δύσκολες συνθήκες που περιγράφηκαν.

Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές.

Η μετεγχειρητική πορεία ήταν ομαλή.

Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα σε καλή γενική κατάσταση.

ΣΧΟΛΙΟ

Σε κάποιος περιπτώσεις η αφαίρεση θυρεοειδούς (θυρεοειδεκτομή) μπορεί να είναι μία αρκετά δύσκολη επέμβαση. Μία τέτοια περίπτωση ήταν και η ασθενής που αναφέρθηκε παραπάνω, για τους λόγους που ήδη περιγράφηκαν.

Η εμπειρία του χειρουργού στη χειρουργική του θυρεοειδούς, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις αυτές, είναι κρίσιμης σημασίας για την σωστή (lege artis) και ασφαλή εκτέλεση της επέμβασης, χωρίς να παρατείνεται άσκοπα η διάρκεια της θυρεοειδεκτομής. Ο χειρουργός θα πρέπει να είναι εξειδικευμένος χειρουργός θυρεοειδούς.

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 31/12/23

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ