Καρκίνος θυρεοειδούς σε παιδί (έφηβο)-με αφορμή ασθενή μας
Η ασθενής ετών 15 προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση θηλώδους καρκίνου θυρεοειδούς. Στο υπερηχογράφημα απεικονίσθηκε στα όρια ισθμού – δεξιού λοβού του θυρεοειδούς αδένα όζος μεγίστης διαμέτρου 9 mm ύποπτης ηχομορφολογίας που ταυτοποιήθηκε ως Bethesda VI στην παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA). Ατομικό – οικογενειακό ιστορικό αρνητικό για καρκίνο θυρεοειδούς – ακτινοβολία κεφαλής / τραχήλου.
Η χαρτογράφηση λεμφαδένων τραχήλου σε εξειδικευμένο εργαστήριο υπερήχων δεν έδειξε παθολογικούς λεμφαδένες στα ανατομικά διαμερίσματα του τραχήλου.
Ασθενής ευθυρεοειδική.
Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής υπό γενική αναισθησία. Κατά την επέμβαση επιβεβαιώνονται τα ευρήματα του προεγχειρητικού ελέγχου. Αρχικά γίνεται ολική θυρεοειδεκτομή. Δεν παρατηρούνται μακροσκοπικά ύποπτοι ή παθολογικοί λεμφαδένες στο κεντρικό διαμέρισμα του τραχήλου, παρά ταύτα συναφαιρείται ο ινολιπώδης ιστός από το επίπεδο VI (προφυλακτικός κεντρικός λεμφαδενικός καθαρισμός).
Σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης οπτική αναγνώριση και προστασία των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων άμφω.
Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά.
Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές.
Η μετεγχειρητική πορεία ήταν ομαλή.
Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα σε καλή γενική κατάσταση.
Σχόλιο
Ο καρκίνος θυρεοειδούς είναι μια πάθηση της οποίας η συχνότητα αυξάνεται σταδιακά όσο αυξάνεται η ηλικία. Παρά ταύτα είναι δυνατόν να εμφανιστεί και σε παιδιά, αν και πολύ σπανιότερα. Υπάρχουν μάλιστα και κάποιες ιδιαίτερες καταστάσεις όπου ο καρκίνος θυρεοειδούς μπορεί να εμφανιστεί και σε πολύ μικρή παιδική ηλικία (σε παιδιά ηλικίας λίγων μόνο [κάτω των 10] ετών).
Για το λόγο αυτό η ανακάλυψη όζου θυρεοειδούς σε ένα παιδί δεν θα πρέπει να παραβλέπεται. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνεται λεπτομερής αξιολόγηση από γιατρό εξειδικευμένο στις παθήσεις του θυρεοειδούς (έμπειρο ενδοκρινολόγο ή εξειδικευμένο χειρουργό θυρεοειδούς). Θα πρέπει να λαμβάνονται ιδιαίτερα υπόψη στοιχεία από:
- To οικογενειακό ιστορικό
- Το ατομικό ιστορικό (π.χ. ακτινοβολία κεφαλής-τραχήλου για οποιοδήποτε λόγο)
- Την κλινική εξέταση (χαρακτήρες του όζου στην ψηλάφηση)
- Το υπερηχογράφημα (υπερηχογραφικοί χαρακτήρες του όζου)
- Την παρακέντηση με λεπτή βελόνη του όζου (FNA)
Στην τελική αξιολόγηση, θα πρέπει να συνεκτιμώνται όλες οι παραπάνω παράμετροι. Δεν αρκεί για την διάμετρο να λαμβάνεται υπόψη μία και μόνο παράμετρος. Η συν-αξιολόγηση όλων των παραπάνω προϋποθέτει εμπειρία από την πλευρά του κλινικού γιατρού, ώστε να είναι σε θέση να προτείνει τη βέλτιστη θεραπευτική αντιμετώπιση για το κάθε συγκεκριμένο παιδί, ανάλογα με τα ευρήματα του διαγνωστικού ελέγχου. Με άλλα λόγια, η αντιμετώπιση θα πρέπει να εξατομικεύεται.
Υπάρχουν αρκετές ιδιαιτερότητες που εμφανίζουν τα παιδιά σε σχέση με τους ενήλικες όσον αφορά τους όζους και τον καρκίνο θυρεοειδούς. Οι ιδιαιτερότητες αυτές αφορούν τόσο τη βιολογική συμπεριφορά του καρκίνου όσο και την θεραπευτική του αντιμετώπιση. Ο γιατρός που θα ασχοληθεί με ένα παιδί με την υποψία ή τη διάγνωση του καρκίνου θυρεοειδούς θα πρέπει να διαθέτει αφενός μεν το κατάλληλο θεωρητικό υπόβαθρο που θα του επιτρέψει να κατανοήσει το πως θα πρέπει να κινηθεί αφετέρου δε την πρακτική εμπειρία ώστε να μην ‘χάνεται’ στον ατέρμονα κυκεώνα θεωρητικών γνώσεων και να μπορεί να προτείνει συγκεκριμένα βήματα για την βέλτιστη και άμεση επίλυση του προβλήματος του ασθενούς.
Αλλά και η χειρουργική αντιμετώπιση των παιδιών με υποψία ή διάγνωση καρκίνου θυρεοειδούς παρουσιάζει ιδιαιτερότητες. Για το λόγο αυτό και ο χειρουργός που θα ασχοληθεί με ένα παιδί με πάθηση του θυρεοειδούς (συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου θυρεοειδούς) θα πρέπει όχι απλά να είναι εξειδικευμένος χειρουργός θυρεοειδούς, αλλά και να διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία που θα του επιτρέψει να κινηθεί με ασφάλεια σε όλα τα βήματα της θεραπευτικής αντιμετώπισης της νόσου του παιδιού. Τα βήματα αυτά αφορούν:
- Την προεγχειρητική διερεύνηση. Είναι προφανές ότι ο προεγχειρητικός έλεγχος θα πρέπει να είναι στοχευμένος και να επιλέγονται οι εξετάσεις εκείνες που είναι πράγματι χρήσιμες. Το να ζητούνται άσκοπα διάφορες εξετάσεις που δεν προσφέρουν καμία απολύτως χρήσιμη πληροφορία είναι ένδειξη απειρίας του γιατρού.
- Την χειρουργική επέμβαση αυτή καθαυτή
- Την μετεγχειρητική αντιμετώπιση και αγωγή
ΛΕΖΑΝΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣ
Παρουσιάζεται το προεγχειρητικό υπερηχογράφημα με την χαρτογράφηση των λεμφαδένων τραχήλου. Ο καρκίνος θυρεοειδούς απεικονίζεται στον ισθμό του θυρεοειδούς με κόκκινο χρώμα (μπλε βέλος)
ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ
ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)
ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)
ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)
ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223
email: georgesakorafas@yahoo.com