Skip to main content
search

Γιγάντιο τοξικό αδένωμα θυρεοειδούς – με αφορμή ασθενή μας

Η ασθενής ετών 27 προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση υπερθυρεοειδισμού – ευμεγέθους τοξικού αδενώματος.

Στο υπερηχογράφημα απεικονίσθηκε στον αριστερό λοβό λίαν ευμεγέθης όζος θυρεοειδούς μεγίστης διαμέτρου 80 mm που καταλαμβάνει ολόκληρο τον λοβόn καλοήθους ηχομορφολογίας, με κατά τόπους κυστική εκφύλιση.

Ταυτοποιήθηκε ως Bethesda II στην FNA. Συνυπάρχουν μικρότεροι όζοι διαμέτρου έως 13 mm στον δεξιό λοβό επίσης καλοήθους ηχομορφολογίας. Δεν απεικονίσθηκαν παθολογικοί ή ύποπτοι τραχηλικοί λεμφαδένες.
Στο σπινθηρογράφημα απεικονίσθηκε αυξημένη πρόσ

ηψη του ραδιοφαρμάκου από τον αριστερό λοβό με καταστολή του υπόλοιπου θυρεοειδικού παρεγχύματος.

Υποβλήθηκε σε ολική θυρεοειδεκτομή από έμπειρο και εξειδικευμένο χειρουργό θυρεοειδούς μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής υπό γενική αναισθησία. Κατά την επέμβαση επιβεβαιώνονται τα ευρήματα του προεγχειρητικού ελέγχου. Σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης οπτική αναγνώριση και προστασία των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων άμφω. Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά, με σημαντική εντούτοις δυσκολία λόγω των λίαν αυξημένων διαστάσεων του αριστερού λοβού.

Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές.

Η μετεγχειρητική πορεία ήταν ομαλή.

Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα σε καλή γενική κατάσταση.

 

Σχόλιο

Το τοξικό αδένωμα θυρεοειδούς είναι μία πιθανή αιτία υπερθυρεοειδισμού, αν και αρκετά σπανιότερη σε σχέση με την τοξική βρογχοκήλη (οζώδη/πολυοζώδη ή διάχυτη τοξική [νόσος Graves]).

 

ΛΕΖΑΝΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣ

Πάνω αριστερά-σχηματική αναπαράσταση των ευρημάτων στο υπερηχογράφημα

Πάνω στη μέση – υπερηχογραφική εικόνα

Πάνω δεξιά – χειρουργικό παρασκεύασμα. Παρατηρήστε την σημαντική αύξηση των διαστάσεων του αριστερού λοβού του θυρεοειδούς που καταλαμβάνεται εξ ολοκλήρου από τον λίαν ευμεγέθη όζο (γιγάντιο τοξικό αδένωμα). Συγκρίνετε το μέγεθος του αριστερού λοβού με τον φυσιολογικών διαστάσεων δεξιό λοβό του θυρεοειδούς.

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 31/12/23

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ