Skip to main content
search

Παραθυρεοειδεκτομή και διακοπές καλοκαιριού

Παραθυρεοειδεκτομή και διακοπές καλοκαιριού.- Ο υπερπαραθυρεοειδισμός (πρωτοπαθής, που είναι η συνηθέστερή του μορφή) είναι μία πάθηση που τα τελευταία χρόνια διαγιγνώσκεται όλο και πιο συχνά, κυρίως λόγω της αρκετά (σήμερα) συνηθισμένης μέτρησης του ασβεστίου στο αίμα, συχνά στα πλαίσια ενός απλού γενικού ελέγχου (check-up).

Χαρακτηρίζεται τυπικά από αύξηση των επιπέδων ασβεστίου και παραθορμόνης στο αίμα (υπερασβεστιαιμία και υπερπαραθορμοναιμία), συχνά σε συνδυασμό με αυξημένη συγκέντρωση ασβεστίου στα ούρα (υπερασβεστιουρία).

Οφείλεται στην αυξημένη λειτουργική δραστηριότητα ενός ή περισσοτέρων παραθυρεοειδούς (-ών) αδένα (-ων). Η θεραπεία είναι χειρουργική και συνίσταται στην χειρουργική αφαίρεση του υπερλειτουργούντος παραθυρεοειδικού ιστού (παραθυρεοειδεκτομή).

Ερωτήματα πάνω στο θέμα ‘παραθυρεοειδεκτομή και διακοπές καλοκαιριού’. Ένα συχνό ερώτημα που τίθεται την περίοδο πριν τις καλοκαιρινές διακοπές είναι αν η παραθυρεοειδεκτομή πρέπει να γίνει πριν τις διακοπές ή αν μπορεί να γίνει μετά από αυτές. Συχνά επίσης διατυπώνεται το ερώτημα αν υπάρχει πρόβλημα να γίνει αυτή η επέμβαση μέσα στο καλοκαίρι. Ένα τρίτο, τελευταίο και συχνό ερώτημα είναι αν επηρεάζονται οι καλοκαιρινές διακοπές από την επέμβαση αυτή.

Όσον αφορά το πρώτο ερώτημα, δηλαδή τον βαθμό του επείγοντος της επέμβασης (παραθυρεοειδεκτομής) θα πρέπει να τονιστεί ότι η χειρουργική αντιμετώπιση του υπερπαραθυρεοειδισμού (παραθυρεοειδεκτομή) γίνεται στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων μετά από προγραμματισμό σαν εκλεκτική (προγραμματισμένη) επέμβαση, με μια βασική εξαίρεση (βλ. παρακάτω).

Στον υπερπαραθυρεοειδισμό συνηθέστατα η υπερασβεστιαιμία είναι ήπια ή ακόμη και οριακή, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου το ασβέστιο αίματος βρίσκεται στα φυσιολογικά επίπεδα (σε αυτή την περίπτωση ο υπερπαραθυρεοειδισμός περιγράφεται σαν ‘νορμοασβεστιαιμικός’).

Σπάνια εντούτοις μπορεί να παρατηρηθεί σημαντικού βαθμού αύξηση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα (βαριά υπερασβεστιαιμία, ασβέστιο αίματος πάνω από 13 mg/dl). Η κατάσταση αυτή περιγράφεται σαν υπερασβεστιαιμική ή παραθυρεοειδική κρίση. Είναι δυνητικά επικίνδυνη, καθώς εκθέτει τον ασθενή στην πιθανότητα εμφάνισης δυνητικά επικίνδυνων επιπλοκών, όπως οι καρδιακές αρρυθμίες.

Στις περιπτώσεις αυτές της βαριάς υπερασβεστιαιμίας η αντιμετώπιση του υπερπαραθυρεοειδισμού θα πρέπει να γίνεται χωρίς καθυστέρηση. Αρχικά γίνεται σύντομη προσπάθεια με κάποια συντηρητική αγωγή να μειωθούν τα επίπεδα του ασβεστίου αίματος σε ασφαλή επίπεδα έτσι ώστε ο ασθενής να μπορέσει να υποβληθεί στην επέμβαση και την γενική αναισθησία με ασφάλεια. Μόλις επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να ακολουθεί η χειρουργική επέμβαση (αφαίρεση παραθυρεοειδούς, παραθυρεοειδεκτομή) άμεσα.

 

Τα δύο επόμενα ερωτήματα έχουν απαντηθεί σε προηγούμενη ανάρτηση που αναφέρεται στο ίδιο θέμα αλλά για την επέμβαση της θυρεοειδεκτομής. Εν συντομία οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά είναι οι εξής:

Μπορεί οι επεμβάσεις παραθυρεοειδών (παραθυρεοειδεκτομή) μπορούν να γίνουν το καλοκαίρι?. Η απάντηση είναι σαφώς καταφατική. Δεν υπάρχει καμία απολύτως αντένδειξη για την παραθυρεοειδεκτομή μέσα στο καλοκαίρι.

Επηρεάζει η παραθυρεοειδεκτομή – αν γίνει μέσα στο καλοκαίρι – τις καλοκαιρινές διακοπές?. Η απάντηση είναι όχι, οι καλοκαιρινές διακοπές δεν επηρεάζονται από την παραθυρεοειδεκτομή. Και αυτό γιατί:

  • Η νοσηλεία είναι μόνο μία ημέρας. Συχνά μάλιστα ο ασθενής μπορεί να εξέλθει του νοσοκομείου λίγες μόνο ώρες μετά την παραθυρεοειδεκτομή (υπό κάποιες προϋποθέσεις)
  • Ο πόνος είναι ελάχιστς και ελέγχεται μόνο με Depon (συχνά δεν χρειάζεται καν η λήψη Depon)
  • Η ανάρρωση είναι ταχύτατη και ο ασθενής επανέρχεται σε πλήρη δραστηριότητα άμεσα με το εξιτήριό του
  • Η τομή επουλώνεται ταχύτατα μέσα σε 4 -5 ημέρες. Ο ασθενής μπορεί μετά το διάστημα αυτό να κάνει τα θαλασσινά του μπάνια
  • Η έκθεση στον ήλιο επιτρέπεται, με χρήση αντιηλιακής κρέμας. Συνιστάται πάντως η χρήση καπέλου και για προστασία και των ματιών από την ηλιακή ακτινοβολία.
  • Η διατροφή είναι ελεύθερη (συμπεριλαμβανομένων και των θαλασσινών)

Προϋποθεση για τα παραπάνω είναι η ασφαλής και αποτελεσματική εκτέλεση της επέμβασης αφαίρεσης παραθυρεοειδούς (παραθυρεοειδεκτομής) από τον χειρουργό, που θα πρέπει να είναι εξειδικευμένος και έμπειρος χειρουργός θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών.

 

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας

https://www.gsakorafas.gr

 

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα:

  • Για τις παθήσεις θυρεοειδούς
  • Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών
  • Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?
  • Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?
  • Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/6/24

3497

Θυρεοειδεκτομές

746

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

456

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ