Skip to main content
search

Γιγάντιο αδένωμα παραθυρεοειδούς – με αφορμή ασθενή μας

H ασθενής ετών 65 προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού (σοβαρή υπερασβεστιαιμία [έως 12.8 pg/ml], υπερπαραθορμοναιμία [έως 250 pg/ml]).

Στο υπερηχογράφημα απεικονίσθηκε πίσω από την μεσότητα του δεξιού λοβού μόρφωμα μεγίστης διαμέτρου 17.5 χιλ. με ηχομορφολογία συμβατή με διογκωμένο παραθυρεοειδή αδένα (αδένωμα παραθυρεοειδούς). Πάνω από αυτό το μόρφωμα και σε επαφή με αυτό παρατηρείται παρόμοιας υφής μόρφωμα μεγίστης διαμέτρου 12.5 χιλ. (εικόνα επίσης συμβατή με διογκωμένο παραθυρεοειδή [αδένωμα παραθυρεοειδούς]). (βλ. Εικόνα 1)

Χωρίς ουσιώδη ευρήματα από τον θυρεοειδή.

Στο σπινθηρογράφημα παραθυρεοειδών με Tc99m sestamibi παρατηρείται αυξημένη πρόσληψη και κατακράτηση του ραδιοφαρμάκου πίσω από τον δεξιό λοβό, εύρημα συμβατό με παρουσία υπερλειτουργούντος παραθυρεοειδικού ιστού στην εν λόγω θέση. (βλ. Εικόνα 1).

H ασθενής υποβλήθηκε σε ελάχιστα επεμβατική παραθυρεοειδεκτομή. Μέσω μικρής mini-εγκάρσιας τραχηλικής τομής κινητοποιείται ο δεξιός λοβός του θυρεοειδούς και ανασπάται προς την μέση γραμμή (βλ. Εικόνα 2). Πίσω από τον λοβό και σε αρκετά εν τω βάθει θέση στην δεξιά τραχειοοισοφαγική αύλακα ανευρίσκεται ένα λίαν ευμέγεθες αδένωμα (με τυπικούς μακροσκοπικούς χαρακτήρες, μεγίστης διαμέτρου ~ 4 εκ.) που αφαιρείται ακέραιο και αποστέλλεται για ταχεία βιοψία, η οποία επιβεβαιώνει τη διάγνωση. Δεξιό κάτω παραθυρεοειδές μακροσκοπικά κ.φ. Διεγχειρητική μέτρηση παραθορμόνης: σημαντική πτώση επιπέδων από 250 pg/ml πριν την αφαίρεση του αδενώματος σε 23 pg/ml.

Με βάση τα δεδομένα αυτά η επέμβαση θεωρείται επιτυχής όσον αφορά την αντιμετώπιση του πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού και ολοκληρώνεται σε αυτή τη φάση.

Σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης οπτική αναγνώριση και προστασία του δεξιού παλίνδρομου λαρυγγικού νεύρου.

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά. Η ασθενής ανέχθηκε καλά την επέμβαση και ανένηψε ομαλά.

Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική μέρα σε καλή γενική κατάσταση.

 

Σχόλιο

Στην περίπτωση της ασθενούς μας δεν υπήρχαν δύο αδενώματα παραθυρεοειδούς δεξιά, όπως περιγράφονταν στο υπερηχογράφημα (βλ. παραπάνω) αλλά ένα ευμέγεθες (γιγάντιο) μεγίστης διαμέτρου περίπου 40 mm. Η βαθιά του θέση στην δεξιά τραχειοοισοφαγική αύλακα δημιούργησε κάποιες δυσκολίες στην επέμβαση.

Η λύση του προβλήματος της βαριάς υπερασβεστιαιμίας ήταν άμεση με ελάχιστη διάρκεια νοσηλείας της ασθενούς (24 ώρες).

ΛΕΖΑΝΤΕΣ ΕΙΚΟΝΩΝ

ΕΙΚΟΝΑ 1.Γιγάντιο αδένωμα παραθυρεοειδούς

Αριστερά κάτω – ευρήματα στο υπερηχογράφημα. Περιγράφονται δύο μορφώματα πίσω από τον δεξιό λοβό που αποδίδονται σε διογκωμένους παραθυρεοειδείς αδένες.
Στο ένθετο πάνω δεξιά εικόνα από την όψιμη φάση (120 min) του σπινθηρογραφήματος παραθυρεοειδών (βέλος)

ΕΙΚΟΝΑ 2.Γιγάντιο αδένωμα παραθυρεοειδούς

Εικόνες από την χειρουργική επέμβαση. Αριστερά, ο δεξιός λοβός του θυρεοειδούς (μπλε βέλος) έχει κινητοποιηθεί και έχει γίνει ανάσπασή του προς την μέση γραμμή. Βαθιά στην δεξιά τραχειοοισοφαγική αύλακα ανευρίσκεται το λίαν ευμέγεθες (γιγάντιο) αδένωμα παραθυρεοειδούς (κίτρινο βέλος). Για να διευκολυνθεί ο προσανατολισμός του αναγνώστη, το μαύρο βέλος δείχνει την κεφαλή του ασθενούς.

Πάνω αριστερά- το λίαν ευμέγεθες, γιγάντιο αδένωμα παραθυρεοειδούς (χειρουργικό παρασκεύασμα), αμέσως μετά την αφαίρεσή του. Πιθανόν η σχετικά δίλοβη μορφολογία του να συνετέλεσε ώστε ο ακτινολόγος να περιγράψει όχι ένα αλλά δύο σε επαφή αδενώματα.

Σημειώνεται το μεγάλο μέγεθός του (40 mm). Μετά την αφαίρεσή του απεστάλη για ταχεία βιοψία που επιβεβαίωσε τη διάγνωση. Ακολούθησε διεγχειρητική μέτρηση παραθορμόνης (βλ. κείμενο).

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ- Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

Γιγάντιο αδένωμα παραθυρεοειδούς

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/6/24

3497

Θυρεοειδεκτομές

746

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

456

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ