Skip to main content
search

Καρκίνος θυρεοειδούς-αγενεσία θυρεοειδούς: με αφορμή ασθενή μας

Η ασθενής ετών 56 προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση θηλώδους καρκίνου θυρεοειδούς. Στο υπερηχογράφημα απεικονίσθηκε στο δεξιό λοβό οζώδης σχηματισμός που ταυτοποιήθηκε ως Bethesda V στην παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA). Συνυπάρχουν και άλλοι όζοι καλοήθους ηχομορφολογίας στον δεξιό λοβό και στον ισθμό του θυρεοειδούς.

Η χαρτογράφηση λεμφαδένων τραχήλου δεν έδειξε παθολογικούς τραχηλικούς λεμφαδένες σε όλα τα ανατομικά διαμέρισμα του τραχήλου.

Σημειώνεται στο υπερηχογράφημα η απουσία αριστερού λοβού (συγγενής ημιαγενεσία).

Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής υπό γενική αναισθησία. Κατά την επέμβαση επιβεβαιώνονται τα ευρήματα του προεγχειρητικού ελέγχου. Αρχικά γίνεται ολική θυρεοειδεκτομή (αφαίρεση δεξιού λοβού, πυραμοειδούς λοβού και ισθμού). Δεν παρατηρούνται μακροσκοπικά ύποπτοι ή παθολογικοί λεμφαδένες στο κεντρικό διαμέρισμα, πατά ταύτα συναφαιρείται ο ινολιπώδης ιστός από το κεντρικό διαμέρισμα (επίπεδο VI, προφυλακτικός κεντρικός λεμφαδενικός καθαρισμός).

Η επέμβαση εξελίχθηκε με ικανού βαθμού δυσκολία στη φάση της αποκόλλησης του θυρεοειδούς (που έχει σκληρή υφή) από την τραχεία, προφανώς λόγω της συνυπάρχουσας θυρεοειδίτιδας.

Σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης οπτική αναγνώριση και προστασία των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων άμφω.

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά.

Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές.

Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα.

 

Σχόλιο

Η συγγενής ημιαγενεσία του θυρεοειδούς συναντάται σπάνια. Σε παλαιότερη ανάρτηση είχαμε περιγράψει τρία περιστατικά με υποπλασία ή πλήρη ημιαγενεσία (όπως η εν λόγω ασθενής μας). Στις περιπτώσεις αυτές, ο θυρεοειδής αδένας μπορεί να εμφανίσει κάθε είδους πάθηση στο θυρεοειδικό παρέγχυμα που υπάρχει στον ασθενή, τόσο καλοήθεις (π.χ. όζους θυρεοειδούς, υπερθυρεοειδισμό, θυρεοειδίτιδα κλπ. ) όσο και κακοήθεις (καρκίνο θυρεοειδούς, όπως στην περίπτωση της ασθενούς μας).

Η διάγνωση της υποπλασίας / ημιαγενεσίας τίθεται πριν την επέμβαση με τη βοήθεια του υπερηχογραφήματος. Η ημιαγενεσία θα πρέπει να αναφέρεται σαφώς από τον ακτινολόγο προκειμένου να αποφευχθεί η άσκοπη αναζήτηση του ελλείποντος λοβού, κάτι που είναι άσκοπο και δυνητικά επικίνδυνο για την – χωρίς κανένα απολύτως λόγο – πρόκληση βλαβών σε ανατομικά στοιχεία του τραχήλου και κυρίως στο παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο.

 

ΛΕΖΑΝΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣ

Αριστερά εικονίζεται το χειρουργικό παρασκεύασμα μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης. 1=δεξιός λοβός, 2=πυραμοειδής λοβός, 3=όζος που εξορμάται από τον ισθμό του θυρεοειδούς. Οι διακεκομμένες γραμμές περιβάλλουν το παρασκεύασμα του προφυλακτικού κεντρικού λεμφαδενικού καθαρισμού.

Πάνω δεξιά-σχηματική αναπαράσταση των υπερηχογραφικών ευρημάτων. Με το κόκκινο περιγράφεται το περίγραμμα του θυρεοειδούς, που – όπως φαίνεται στο σχήμα – δεν εκτείνεται πέραν του ισθμού (προεγχειρητική διάγνωση συγγενούς ημιαγενεσίας).

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ- Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/6/24

3497

Θυρεοειδεκτομές

746

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

456

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ