Skip to main content
search

Βασικά χαρακτηριστικά της Ανατομίας των Παραθυρεοειδών

Οι φυσιολογικοί παραθυρεοειδείς αδένες έχουν ωοειδές σχήμα, ένα χαρακτηριστικό καστανο-κίτρινο χρώμα και μέγεθος περίπου φακής. Συνήθως, υπάρχουν τέσσερες παραθυρεοειδείς αδένες. Η συνήθης θέση των άνω παραθυρεοειδών αδένων είναι στην οπίσθια επιφάνεια του κάθε λοβού του θυρεοειδούς αδένα, αντίστοιχα προς το όριο του άνω με το μέσο τριτημόριο της επιμήκους διαμέτρου του ή προς την μεσότητά του. Η θέση των κάτω παραθυρεοειδών αδένων παρουσιάζει μεγαλύτερη ποικιλία.
Η συνήθης θέση τους είναι παρά τον κάτω πόλο του κάθε λοβού του θυρεοειδούς, μπορεί όμως να βρίσκονται και σε άλλες θέσεις, όπως για παράδειγμα στο άνω μεσοθωράκιο ή ακόμη και εντός του θύμου αδένα (σε ένα ποσοστό που στη βιβλιογραφία φθάνει το 30 %). Χαρακτηριστικά, οι κάτω παραθυρεοειδείς βρίσκονται συνήθως μπροστά από το παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο, ενώ οι άνω παραθυρεοειδείς πίσω από αυτό και αντίστοιχα προς το σημείο εισόδου του στον κρικοθυρεοιδή μυ. Το συνολικό βάρος των τεσσάρων παραθυρεοειδών αδένων κυμαίνεται περί τα 150 mg. Οι παραθυρεοειδείς αδένες περιβάλλονται από λεπτή κάψα.

Γεώργιος Σακοράφας MD, PhD

Χειρουργός Θυρεοειδούς / Ενδοκρινών Αδένων – Γενικός Χειρουργός

Αιματώνονται συνηθέστατα από κλάδους της κάτω θυρεοειδικής αρτηρίας (πράγμα που εξηγεί την εμφάνιση ισχαιμίας αυτών μετά θυρεοειδεκτομή), σπανιότερα όμως μπορεί να αιματώνονται από την άνω θυρεοειδική αρτηρία και ακόμη σπανιότερα από την μέση θυρεοειδική (όταν υπάρχει). Χαρακτηριστική είναι η εικόνα ενός μικρού αγγείου που εισέρχεται στον παραθυρεοειδή αδένα (σε σημείο που έχει χαρακτήρες ‘πύλης’). H εικόνα αυτή είναι χρήσιμη για την διάκριση του παραθυρεοειδούς αδένα από το λίπος.

Ανατομία Παραθυρεοειδών & Έκτοπος Παραθυρεοειδής

Ο όρος «έκτοπος παραθυρεοειδής» δεν αφορά μόνο την περίπτωση υπεράριθμου παραθυρεοειδή, καθώς έκτοπος μπορεί να είναι και ένας από τους φυσιολογικούς τέσσερις παραθυρεοειδείς αδένες. Οι συνηθέστερες θέσεις στις οποίες μπορεί να βρίσκεται ο έκτοπος παραθυρεοειδής είναι μεταξύ οισοφάγου και τραχείας (τραχειοοισοφαγική αύλακα σε διάφορα επίπεδα στον τράχηλο, ~ 30 %), μεσοθωράκιο (~ 25 %), η ενδοθυμική θέση (~ 25 %), η ενδοθυρεοειδική θέση (~ 10 %), το καρωτιδικό έλυτρο (~ 10 %), ενώ σε ένα ποσοστό ~ 2 % μπορεί να βρίσκεται ψηλά στον τράχηλο. Γίνεται επομένως αντιληπτό ότι θεωρητικά ο έκτοπος παραθυρεοειδής μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε, από την κάτω γνάθο μέχρι και το μεσοθωράκιο. Η πιθανότητα ύπαρξης έκτοπου παραθυρεοειδούς θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη σε περίπτωση επιμένοντος ή υποτροπιάζοντος υπερπαραθυρεοειδισμού.

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/12/2024

3810

Θυρεοειδεκτομές

854

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

512

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ