COVID-19 και θυρεοειδής – ΜΕΡΟΣ Γ: άμεσες και απώτερες επιπτώσεις
Εισαγωγή
COVID-19 και θυρεοειδής. Στις δύο προηγούμενες αναρτήσεις έγινε αναφορά σε κάποιες άμεσες και απώτερες επιπτώσεις της λοίμωξης COVID-19 επί του θυρεοειδούς. Η ταχεία εξέλιξη της πανδημίας δημιούργησε πολλά ερωτηματικά που εν μέρει απαντήθηκαν στην διάρκειά της. Στο μέρος Γ (τελευταίο) της σειράς των αναρτήσεων “COVID-19 και θυρεοειδής” παρουσιάζονται κάποια τελευταία στοιχεία και ειδικότερα την σχέση της λοίμωξης COVID-19 με τον καρκίνο του θυρεοειδούς αλλά και της σχέσης των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία της COVID-19 με τον θυρεοειδή αδένα.
COVID-19 και θυρεοειδής – ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ
Στη διάρκεια της πανδημίας είναι σαφές ότι σε πολλά μέρη του κόσμου επηρεάσθηκε η παροχή ιατρικής φροντίδας στους ασθενείς με καρκίνο θυρεοειδούς. Αυτό κυρίως μεταφράσθηκε σε καθυστερήσεις όσον αφορά τόσο την διάγνωση, όσο και την αντιμετώπιση. Η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας έγινε πιο δύσκολη σε πολλούς ασθενείς.
Παρά ταύτα, οι καθυστερήσεις αυτές δεν είχαν την ίδια επίδραση στη πορεία της νόσου σε σχέση με άλλες μορφές καρκίνου, όπως για παράδειγμα ο καρκίνος του παγκρέατος, του στομάχου, του μαστού κλπ. Και αυτό γιατί – όπως είναι γνωστό – ο καρκίνος θυρεοειδούς (και μάλιστα η συχνότερη μορφή του, ο θηλώδης καρκίνος θυρεοειδούς) έχει πολύ καλή πρόγνωση.
Παραμένουν εντούτοις κάποια ερωτηματικά όσον αφορά την επίδραση της COVID-19 στην ανάπτυξη ή την εξέλιξη του καρκίνου του θυρεοειδούς ή στην ευαισθησία των ασθενών με καρκίνο θυρεοειδούς στην εμφάνιση επιπλοκών της λοίμωξης COVID-19.
Και στο θέμα αυτό, η πλειονότητα των ασθενών με καρκίνο θυρεοειδούς δεν φαίνεται να επηρεάζεται όσον αφορά την πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών μετά από λοίμωξη COVID-19. Και αυτό γιατί η θυρεοειδεκτομή (ακόμη και όταν συνδυάζεται με λεμφαδενικό καθαρισμό τραχήλου) δεν συνοδεύεται από ανοσοκαταστολή του ασθενούς και η ανάρρωσή του είναι εξαιρετικά ταχεία. Και αυτό σε αντίθεση με άλλες επεμβάσεις (όπως οι μείζονες ενδοκοιλιακές ή θωρακοχειρουργικές) που προκαλούν ικανού βαθμού ανοσοκαταστολή των ασθενών.
Υπάρχει εντούτοις ένα μικρό ποσοστό ασθενών που έχουν υποβληθεί σε θυρεοειδεκτομή, όπου αυτό δεν ισχύει, καθώς η υποομάδα αυτή των ασθενών εμφανίζει αυξημένη προδιάθεση εμφάνισης επιπλοκών από την λοίμωξη COVID-19. Στην υποομάδα αυτή ανήκουν:
- Oι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία με αναστολείς της τυροσινικής κινάσης (σε καρκίνο θυρεοειδούς με μεταστάσεις που δεν προσλαμβάνουν ραδιενεργό ιώδιο)
- Οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε εξωτερική ακτινοθεραπεία
- Οι ηλικιωμένοι ασθενείς
- Οι ασθενείς με σοβαρές συνυπάρχουσες παθήσεις
Μία άλλη ενδιαφέρουσα παράμετρος στους ασθενείς με καρκίνο θυρεοειδούς όσον αφορά τις επιπλοκές της λοίμωξης COVID-19 είναι η επίδραση της λοίμωξης στον ψυχισμό των ασθενών αυτών. Φαίνεται λοιπόν ότι η λοίμωξη COVID-19 διαταράσσει αρκετά συχνά τον ψυχισμό και τις συναισθηματικές αντιδράσεις των ασθενών με καρκίνο θυρεοειδούς, και ιδιαίτερα των γυναικών και των ασθενών ηλικίας κάτω των 65 ετών.
COVID-19 και θυρεοειδής – η επίδραση της θεραπείας της λοίμωξης COVID-19 στον θυρεοειδή
Στην θεραπεία της λοίμωξης COVID-19 έχουν χρησιμοποιηθεί διάφορα φάρμακα που έχουν ποικίλες επιδράσεις πάνω στον θυρεοειδή αδένα.
COVID-19 και θυρεοειδής – Χαμηλού μοριακού βάρους ηπαρίνη
Η παθογένεση των διαταραχών πηκτικότητας στην λοίμωξη COVID-19 δεν είναι πλήρως κατανοητή, φαίνεται όμως ότι εμπλέκονται διάφοροι παθογενετικοί μηχανισμοί, όπως:
- η τοπική ενδοπνευμονική κατανάλωση αιμοπεταλίων
- η διάχυτη ενδοαγγειακή πήξη
- η διαταραχή της λειτουργίας του ενδοθηλίου
- η συστηματική φλεγμονώδης αντίδραση
- οι αντιδράσεις αυτοανοσίας κλπ.
Αυτοί είναι και οι λόγοι για τους οποίους θεωρήθηκε ότι η πρώιμη χορήγηση αντιπηκτικής αγωγής (ηπαρίνης) μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη των διαταραχών πηκτικότητας και της δημιουργίας μικροθρόμβων, που έχουν σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση ιστικής βλάβης στα διάφορα όργανα του οργανισμού.
Γνωρίζουμε σήμερα ότι η ενδοφλέβια χορήγηση ηπαρίνης έχει σαν αποτέλεσμα την ταχεία (μέσα σε 2 – 15 λεπτά) αύξηση (μέχρι και στο πενταπλάσιο) των επιπέδων ελεύθερης T4 (FT4).
Επιπλέον, υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους δεν έχει νήμα η μέτρηση των επιπέδων FT3 και FT4 στους ασθενείς με λοίμωξη COVID-19. Αντίθετα θα πρέπει να μετράται η συνολική συγκέντρωση των θυρεοειδικών ορμονών και η TSH για την αξιολόγηση της θυρεοειδικής λειτουργίας.
COVID-19 και θυρεοειδής -Κορτικοστεροειδή
Η υδροκορτιζόνη σε μικρές δόσεις είναι γνωστό ότι επηρεάζει τις ημερήσιες διακυμάνσεις των επιπέδων TSH στον ορό, προκαλώντας μείωση αυτών τις πρωινές ώρες και αύξηση τις βραδινές.
Σε υψηλότερες (φαρμακευτικές) δόσεις, η χορήγηση γλυκοκορτικοειδών προκαλεί μείωση της έκκρισης TSH, που αποκαθίσταται με τη διακοπή της χορήγησής τους.
COVID-19 και θυρεοειδής – Υδροξυχλωροκίνη
Η υδροξυχλωροκίνη (Plaquenil) είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για την θεραπεία της ελονοσίας. Έχει χρησιμοποιηθεί στην διάρκεια της πανδημίας σαν μέρος θεραπευτικών πρωτοκόλλων, είτε σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα είτε (σπανιότερα) μόνο του. Η υδροξυχλωροκίνη μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό της θυροξίνης. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει κατά τη διάρκεια της θεραπείας να γίνεται έλεγχος των επιπέδων TSH έτσι ώστε να ελέγχεται ότι ο ασθενής παραμένει ευθυρεοειδικός.
ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)
Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)
Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:
Για τις παθήσεις θυρεοειδούς
Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών
Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?
Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?
Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?
ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ
ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)
ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)
ΜΗΤΕΡΑ- Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)
ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223
email: georgesakorafas@yahoo.com
COVID-19 και θυρεοειδής COVID-19 και θυρεοειδής COVID-19 και θυρεοειδής COVID-19 και θυρεοειδής COVID-19 και θυρεοειδής COVID-19 και θυρεοειδής COVID-19 και θυρεοειδής COVID-19 και θυρεοειδής COVID-19 και θυρεοειδής COVID-19 και θυρεοειδής