Skip to main content
search

Θυρεοειδής και διάσπαρτες αποτιτανώσεις

Παρουσίαση ασθενούς

Προεγχειρητικός έλεγχος

Θυρεοειδής και διάσπαρτες αποτιτανώσεις. Η ασθενής, ετών 24, παραπέμφθηκε προκειμένου να υποβληθεί σε ολική θυρεοειδεκτομή.

Ο θυρεοειδής παρουσιάζει σκληρή υφή στην ψηλάφηση.

Στο υπερηχογράφημα απεικονίσθηκαν αυξημένες διαστάσεις του θυρεοειδούς, με αυξημένη αγγείωση , έντονη ανομοιογένεια στην ηχοδομή με διάσπαρτες ωοειδείς και γραμμοειδείς αποτιτανώσεις.

 

Θυρεοειδής και αποτιτανώσεις διάσπαρτες – ένα εύρημα που θα πρέπει να αξιολογηθεί με προσοχή: με αφορμή ασθενή μας

Θυρεοειδής και διάσπαρτες αποτιτανώσεις – ένα εύρημα που θα πρέπει να αξιολογηθεί με προσοχή: με αφορμή ασθενή μας

 

Στη λεπτομερή χαρτογράφηση λεμφαδένων τραχήλου σε εξειδικευμένο εργαστήριο υπερήχων δεν απεικονίσθηκαν παθολογικοί λεμφαδένες σε όλα τα ανατομικά διαμερίσματα του τραχήλου.

Η ασθενής προσκομίζει προηγούμενη κυτταρολογική εξέταση μετά παρακέντηση μικρού όζου στον αριστερό λοβό όπου παρατηρήθηκε ατυπία (Bethesda III). Σημειώνεται ότι στο πρόσφατο υπερηχογράφημα – χαρτογράφηση δεν παρατηρήθηκε διακριτός όζος στον θυρεοειδή αδένα.

Ασθενής ευθυρεοειδική.

 

Χειρουργική επέμβαση

Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, υπό γενική αναισθησία μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής. Κατά την επέμβαση επιβεβαιώθηκαν τα ευρήματα του προεγχειρητικού ελέγχου.

Αρχικά έγινε ολική θυρεοειδεκτομή η οποία εξελίχθηκε με σημαντικού βαθμού δυσκολία λόγω των αυξημένων διαστάσεων των θυρεοειδούς, της αυξημένης αγγείωσής του, της σκληρής υφής του που καθιστά δυσχερείς τους χειρουργικούς χειρισμούς, αλλά και λόγω της δύσκολης αποκόλλησης του θυρεοειδούς από την τραχεία. Συναφαιρέθηκε επιμήκης πυραμοειδής λοβός.

Δεν παρατηρήθηκαν μακροσκοπικά ύποπτοι ή παθολογικοί λεμφαδένες στο κεντρικό διαμέρισμα, παρά ταύτα  συναφαιρέθηκε  ο παρακείμενος ινολιπώδης ιστός από το επίπεδο VI. Και αυτό γιατί με την εικόνα που περιεγράφηκε παραπάνω δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί η περίπτωση καρκίνου θυρεοειδούς και μάλιστα πολυεστιακού ή διάχυτα σκληρυντικού τύπου.

Σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης οπτική αναγνώριση και προστασία των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων άμφω.

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά.

 

Μετεγχειρητική πορεία

Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές – ανάνηψη ομαλή.

Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα.

 

Ιστολογική εξέταση

Αλλοιώσεις χρόνιας λεμφοκυτταρικής θυρεοειδίτιδας Hashimoto, με διαμερισματοποίηση του παρεγχύματος, ικανή διάχυτη λεμφοκυτταρική διήθηση με σχηματισμό άφθονων λεμφοζιδίων, ικανή θυλακική ατροφία και αναπληρωματική (στις διασωζόμενες νησίδες του θυρεοειδικού παρεγχύματος) θυλακική υπερπλασία, οξύφιλη μετάπλαση των θυλακιοκυττάρων, θέσεις διήθησης αυτών εν είδει λεμφοεπιθηλιακών αλλοιώσεων και πάχυνση των ινωδών διαφραγματίων στα πλαίσια μετάπτωσης της νόσου στην ινώδη ποικιλία της νόσου.

Δεν παρατηρήθηκαν στοιχεία κακοήθειας.

 

Σχόλιο – Θυρεοειδής και διάσπαρτες αποτιτανώσεις

Η παρουσία μικροαποτιτανώσεων στο θυρεοειδικό ιστό είναι ένα χαρακτηριστικό εύρημα στο υπερηχογράφημα που χαρακτηρίζει τον καρκίνο θυρεοειδούς. Συνηθέστερα οι μικροαποτιτανώσεις αυτές παρατηρούνται σε όζους θυρεοειδούς, και συχνά συνοδεύονται και από άλλα ύποπτα υπερηχογραφικά ευρήματα, όπως

  • Ανώμαλα όρια
  • Αυξημένη εσωτερική (κεντρική) αγγείωση
  • Εξωθυρεοειδική επέκταση
  • Κατακόρυφο προσανατολισμό του όζου (taller-than-wide)
  • Παρουσία παθολογικών λεμφαδένων κλπ.
  • Σπανιότερα, οι μικροαποτιτανώσεις μπορεί να είναι διάχυτες, διάσπαρτες στο θυρεοειδικό παρέγχυμα. Στην περίπτωση αυτή είναι πιθανό να υποκρύπτεται πολυεστιακός καρκίνος θυρεοειδούς ή η διάχυτα σκληρυντική μορφή του.

Στο blog της ιστοσελίδας μας έχει παρουσιασθεί μία τέτοια περίπτωση σε έφηβη ασθενή μας, που παρουσιάσθηκε με μόνο παθολογικό εύρημα τις διάσπαρτες μικροαποτιτανώσεις στον θυρεοειδικό ιστό, χωρίς παρουσία διακριτού όζου. Η ιστολογική έδειξε ότι επρόκειτο για πολυεστιακό καρκίνο θυρεοειδούς.

Παρά ταύτα, το ως άνω εύρημα μπορεί να παρατηρηθεί και σε καλοήθεις παθήσεις, όπως εν προκειμένω στην ασθενή μας, στην οποία η τελική διάγνωση ήταν χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα Hashimoto με βαριές ατροφικές αλλοιώσεις στο θυρεοειδικό παρέγχυμα.

Στις περιπτώσεις αυτές χρειάζεται προσοχή και εμπειρία από την πλευρά του χειρουργού ώστε να μη διαφύγει της προσοχής ένας τυχόν υποκείμενος καρκίνος θυρεοειδούς. Ο χειρουργός που θα αναλάβει την διαχείριση ενός ασθενούς με τα παραπάνω ευρήματα θα πρέπει να είναι εξειδικευμένος χειρουργός θυρεοειδούς, με επαρκή κλινική εμπειρία, ώστε να κατευθύνει σωστά τον ασθενή τόσο στη φάση της διαγνωστικής διερεύνησης, όσο και της θεραπευτικής αντιμετώπισης.

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)

Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)

 

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ- Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/6/24

3497

Θυρεοειδεκτομές

746

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

456

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ