Skip to main content
search

Γενικές Πληροφορίες για την Εμβρυολογία Θυρεοειδούς

Ο θυρεοειδής αδένας αναγνωρίζεται από την 17η ημέρα της εμβρυϊκής ζωής ως μια πάχυνση στη βάση του φάρυγγα αποτελούμενη από ενδοδερμικά κύτταρα. Η ανάπτυξή του αρχίζει από τη βάση της γλώσσας στην περιοχή του τυφλού τρήματος.
Εμβρυολογικώς προέρχεται από δυο διαφορετικούς εμβρυϊκούς ιστούς, τον αρχέγονο φάρυγγα και τη νευρική ακρολοφία. Μια μέση φαρυγγική προσεκβολή, το θυρεοειδικό εκκόλπωμα, μεταναστεύει ουραίως μεταξύ των εμβρυϊκών καταβολών της γλώσσας, κατά μήκος μιας νοητής γραμμής από το τυφλό τρήμα (foramen cecum) της γλώσσας μέχρι το λάρυγγα.
Το εκκόλπωμα αυτό μεταναστεύει προς τα κάτω και σχηματίζει τον θυρεογλωσσικό πόρο. Στο ύψος του θυρεοειδούς χόνδρου, αυξάνει σε μέγεθος δεξιά και αριστερά και δημιουργεί τους λοβούς τους θυρεοειδούς αδένα.
Ο θυρεογλωσσικός πόρος συνήθως υποστρέφει και εξαφανίζεται μέχρι τη γέννηση. Ενίοτε όμως παραμένει, οπότε δημιουργούνται από αυτό κύστεις και συρίγγια.
Σπανίως, η μετανάστευση της εμβρυϊκής καταβολής αποτυγχάνει και ο θυρεοειδής αναπτύσσεται στη βάση της γλώσσας (γλωσσικός θυρεοειδής). Αντιθέτως, η μετανάστευση του αρχέγονου θυρεοειδούς μπορεί να παραταθεί προς τα κάτω με αποτέλεσμα την εμφάνιση θυρεοειδικού ιστού στο μεσοθωράκιο.

Γεώργιος Σακοράφας MD, PhD

Χειρουργός Θυρεοειδούς / Ενδοκρινών Αδένων – Γενικός Χειρουργός

Κύστη θυρεογλωσσικού πόρου

Εμβρυολογία

Η εμβρυολογική ανάπτυξη του θυρεοειδούς αδένα αρχίζει από το τυφλό τρήμα της γλώσσας, όπου -στην 4η εβδομάδα της κύησης – δημιουργείται ένα εκκόλπωμα. Το εκκόλπωμα αυτό – που παραμένει συνδεδεμένο με μία λεπτή γέφυρα ιστού με την γλώσσα – κατέρχεται προς τα κάτω κατά μήκος της μέσης γραμμής του τραχήλου, όπου -περίπου στην 7η εβδομάδα της κύησης- γίνεται ο διαχωρισμός των δύο λοβών του θυρεοειδούς. Με άλλα λόγια, η εμβρυολογική ανάπτυξη του θυρεοειδούς περιλαμβάνει την ‘κάθοδο’ αυτή στον τράχηλο, που λαμβάνει χώρα συνήθως έμπροσθεν του υοειδούς οστού, μπορεί όμως να περνά και μέσα από το υοειδές ή πίσω από αυτό.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πόρος αυτός (γνωστός ως θυρεογλωσσικός πόρος) ατροφεί και εξαφανίζεται μετά την 10η εβδομάδα της κύησης. Εντούτοις, κάποια τμήματα του θυρεογλωσσικού πόρου (όπως επίσης και κάποια υπολείμματα θυρεοειδικού ιστού στη διαδρομή του πόρου) μπορεί να διατηρηθούν και να παραμείνουν σε οποιοδήποτε σημείο της διαδρομής μεταξύ του τυφλού τρήματος της γλώσσας και της φυσιολογικής θέσης του θυρεοειδούς στον τράχηλο.
Η κύστη θυρεογλωσσικού πόρου δημιουργείται σαν αποτέλεσμα κυστικής διάτασης ενός υπολείμματος του θυρεογλωσσικού πόρου. Πιστεύεται ότι ο λεμφοειδής ιστός που βρίσκεται εντός του θυρεογλωσσικού πόρου παρουσιάζει υπερτροφία σαν αντίδραση σε μία τοπική λοίμωξη, με αποτέλεσμα την απόφραξη του αυλού του πόρου και την δημιουργία της κύστης θυρεογλωσσικού πόρου. Κύστη θυρεογλωσσικού πόρου παρατηρείται σε ποσοστό περίπου 7 % του γενικού πληθυσμού (σε νεκροτομικές μελέτες).

Κλινική εικόνα

Συνηθέστατα η κύστη θυρεογλωσσικού πόρου εντοπίζεται στην μέση γραμμή του τραχήλου, ακριβώς κάτω από το υοειδές οστούν. Συνηθέστατα εμφανίζεται υπό την μορφή μιας ανώδυνης, μαλακής υφής ψηλαφητής μάζας, το μέγεθος της οποίας μπορεί να ποικίλει (Εικόνα 1, σε ασθενή μας). Συχνά είναι περισσότερο εμφανής όταν ο ασθενής εκτείνει τον τράχηλο ή στις καταποτικές κινήσεις.

Διάγνωση

Η διάγνωση τίθεται με βάση τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης (βλ. παραπάνω) και τα ευρήματα στο υπερηχογράφημα. Στο υπερηχογράφημα η κύστη θυρεογλωσσικού πόρου απεικονίζεται σαν κυστικό μόρφωμα, με ομαλά τοιχώματα μικρού πάχους (λεπτοτοιχωματικό μόρφωμα), που εντοπίζεται στην μέση γραμμή του τραχήλου αμέσως κάτω από το υοειδές οστούν (Εικόνες 2 και 3, σε ασθενή μας). Στο υπερηχογράφημα θα πρέπει να γίνεται έλεγχος ολόκληρου του τραχήλου, συμπεριλαμβανομένου και του θυρεοειδούς.

Εμβρυολογία Θυρεοειδούς
Εμβρυολογία Θυρεοειδούς
Εμβρυολογία Θυρεοειδούς
Εμβρυολογία Θυρεοειδούς

Επιπλοκές

Λοίμωξη

Είναι η συνηθέστερη επιπλοκή και χαρακτηρίζεται από τοπικό πόνο, ερυθρότητα και διόγκωση. Η επιμόλυνση μιας κύστης θυρεογλωσσικού πόρου είναι πολύ πιθανή αν αυτή δεν αφαιρεθεί. Η πιθανότητα αυτή φθάνει το 50 %. Η ανάπτυξη λοίμωξης πριν την χειρουργική επέμβαση αυξάνει τον κίνδυνο υποτροπής (κατά 5 έως 10 φορές). Για το λόγο αυτό η χειρουργική επέμβαση θα πρέπει να γίνεται μόλις τεθεί η διάγνωση (βλ. παρακάτω). Σε περίπτωση ανάπτυξης λοίμωξης, η αρχική θεραπεία συνίσταται στην χορήγηση αντιβίωσης και ακολουθεί η επέμβαση μετά την ύφεση της φλεγμονής (συνήθως μετά από 6 περίπου εβδομάδες).

 

Έκτοπος θυρεοειδικός ιστός με συνυπάρχουσα πάθηση

Σε ποσοστό έως 60 % η κύστη θυρεογλωσσικού πόρου συνδυάζεται με εκτοπία του θυρεοειδούς και για το λόγο αυτό πριν την επέμβαση θα πρέπει να γίνεται έλεγχος για την αναζήτηση τυχόν έκτοπου θυρεοειδικού ιστού, που είναι πιθανόν να παρουσιάζει καλοήθεις ή κακοήθεις βλάβες. Είναι επίσης πιθανόν – άσχετα με την κύστη θυρεογλωσσικού πόρου – να συνυπάρχει πάθηση του (ορθότοπου) θυρεοειδικού ιστού. Σε αυτή την περίπτωση, κατά την διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ταυτόχρονα και τυχόν συνυπάρχουσα θυρεοειδοπάθεια είτε του ορθότοπου είτε τυχόν έκτοπου θυρεοειδικού ιστού.

 

Καρκίνος

Η ανάπτυξη καρκίνου σε κύστη θυρεογλωσσικού πόρου είναι εξαιρετικά σπάνια (< 1 %).

Θεραπεία

Η αντιμετώπιση της κύστης θυρεογλωσσικού πόρου είναι χειρουργική. Περιλαμβάνει την αφαίρεση όχι μόνο της κύστης αλλά και της κεντρικής μοίρας του υοειδούς οστού (Εικόνα 4, σε ασθενή μας, με κίτρινο βέλος η κύστη θυρεογλωσσικού πόρου, με πράσινο ο θυρεοειδής χόνδρος και με μαύρο το υοειδές οστούν). Η συνδυασμένη αυτή εκτομή (κύστης και κεντρικής μοίρας υοειδούς οστού) είναι γνωστή ως επέμβαση Sistrunk. Με την επέμβαση Sistrunk είναι εφικτή η πλήρης (ριζική) εκτομή της κύστης μέχρι το έδαφος της στοματικής κοιλότητας, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό την πιθανότητα εμφάνισης μελλοντικής υποτροπής. Αντίθετα, η απλή εκτομή της κύστης συνοδεύεται από υψηλή πιθανότητα υποτροπής.

Σε περίπτωση επιμόλυνσης (λοίμωξης) της κύστης θυρεογλωσσικού πόρου, η αντιμετώπιση περιλαμβάνει αρχικά τη χορήγηση αντιβίωσης. Ακολουθεί χειρουργική επέμβαση σε δεύτερο χρόνο.

Αν συνυπάρχει πάθηση του θυρεοειδούς (έκτοπου ή ορθότοπου) γίνεται ταυτόχρονη θυρεοειδεκτομή.

Άρθρα σχετικά με Εμβρυολογία Θυρεοειδούς

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/12/2024

3810

Θυρεοειδεκτομές

854

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

512

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ