Skip to main content
search

Μπορεί η Θυρεοειδίτιδα Hashimoto και όζοι θυρεοειδούς να οδηγήσουν σε Καρκίνο Θυρεοειδούς;

 

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto και όζοι θυρεοειδούς – Εισαγωγή

Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι η πιο συνηθισμένη νόσος αυτοάνοσης αιτιολογίας. Αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού εσφαλμένα στοχοποιεί τον θυρεοειδή αδένα του ασθενούς και του προκαλεί βλάβη. Για το λόγο αυτό χαρακτηριστικά είναι και τα θυρεοειδικά αυτοαντισώματα, που είναι αυξημένα στη θυρεοειδίτιδα Hashimoto και ιδιαίτερα χρήσιμα για την διάγνωσή της.

Χαρακτηριστική της αυτοάνοσης αυτής πάθησης είναι η διείσδυση μεγάλου αριθμού λεμφοκυττάρων στον ιστό του θυρεοειδούς, αλλιώς γνωστή και σαν διήθηση του θυρεοειδικού ιστού από λεμφοκύτταρα. Αυτό εξηγεί και τον άλλον όρο(χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα) με τον οποίο είναι γνωστή η θυρεοειδίτιδα Hashimoto.

 

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto και όζοι θυρεοειδούς: Μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο θυρεοειδούς;

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto και όζοι θυρεοειδούς: Μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο θυρεοειδούς;

 

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto και όζοι θυρεοειδούς

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto και όζοι θυρεοειδούς – πως συνδέονται; Στους ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι πιθανό να εμφανιστούν κάποια στιγμή, στην διαδρομή και στην εξέλιξη της νόσου, όζοι θυρεοειδούς. Σε μικρές ηλικίες και στην αρχική φάση της νόσου αυτό είναι σπάνιο, εντούτοις όμως σε βάθος χρόνου είναι πιθανή η ανάπτυξη όζων στον θυρεοειδή αδένα.

Οι όζοι του θυρεοειδούς ανιχνεύονται με τη βοήθεια του υπερηχογραφήματος. Με το υπερηχογράφημα ελέγχεται η δομή του θυρεοειδούς αδένα και των λοιπών οργάνων του τραχήλου, συμπεριλαμβανομένων και των λεμφαδένων. Για τον λόγο αυτό, η παρακολούθηση των ασθενών με θυρεοειδίτιδα Hashimoto θα πρέπει να περιλαμβάνει όχι μόνο εξετάσεις αίματος (μέτρηση θυρεοειδικών ορμονών και θυρεοειδικά αυτοαντισώματα) αλλά και υπερηχογράφημα θυρεοειδούς.

Οι εξετάσεις αίματος (και συγκεκριμένα η μέτρηση των θυρεοειδικών ορμονών) θα πρέπει να γίνονται περιοδικά, καθώς στους ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι πιθανόν να εμφανιστεί κάποια στιγμή υποθυρεοειδισμός. Παράλληλα όμως θα πρέπει να ελέγχεται και η υφή (δομή) του θυρεοειδούς και αυτό γίνεται σήμερα με το υπερηχογράφημα υψηλής ευκρίνειας.

 

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto και όζοι θυρεοειδούς – Διαγνωστική διερεύνηση

Αν διαγνωστεί όζος θυρεοειδούς σε ασθενή με θυρεοειδίτιδα Hashimoto, τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν είναι συγκεκριμένα. Πέραν του ορμονικού ελέγχου (βλ. παραπάνω), ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε δύο βασικές εξετάσεις: σε υπερηχογράφημα θυρεοειδούς και σε παρακέντηση του όζου με λεπτή βελόνη (Fine-Needle Aspiration, αν και όταν χρειαστεί).

 

Υπερηχογράφημα θυρεοειδούς

Κατά τη υπερηχογραφική διερεύνηση ενός όζου θυρεοειδούς σε ασθενή με θυρεοειδίτιδα Hashimoto ελέγχονται οι ηχομορφολογικοί του χαρακτήρες και το μέγεθός του.

 

Ηχομορφολογικοί χαρακτήρες

Υπάρχουν κάποιοι χαρακτήρες στην ηχομορφολογία ενός όζου που εγείρουν την υπόνοια καρκίνου θυρεοειδούς. Ενδεικτικά αναφέρονται κάποιοι από τους χαρακτήρες αυτούς:

  • Κατακόρυφος προσανατολισμός (taller-than-wide)
  • Μικροαποτιτανώσεις στο εσωτερικό του όζου
  • Ανώμαλα όρια του όζου
  • Εσωτερική αγγείωση (συχνά χαοτική)
  • Σκληρή υφή στην ελαστογραφία
  • Επέκταση του όζου εκτός του θυρεοειδούς αδένα (εξωθυρεοειδική επέκταση)
  • Συνύπαρξη παθολογικών ή ύποπτων λεμφαδένων στον τράχηλο κλπ.

Με βάση τους ύποπτους αυτούς χαρακτήρες μπορεί να αποφασιστεί στη συνέχεια η παρακέντηση του όζου με λεπτή βελόνη (FNA, βλ. παρακάτω).

 

Μέγεθος του όζου

Το μέγεθος του όζου έχει σημασία για την θεραπευτική αντιμετώπιση του ασθενούς. Χειρουργική επέμβαση συνιστάται για όζους μεγάλου μεγέθους (> 35 χιλ.) ασχέτως  των χαρακτήρων που έχουν στο υπερηχογράφημα.

 

Παρακέντηση του όζου με λεπτή βελόνη (FNA, Fine-Needle Aspiration)

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, παρακέντηση με λεπτή βελόνη θα πρέπει να γίνεται σε έναν όζο όταν έχει ύποπτη ηχομορφολογία (βλ. παραπάνω).

Η παρακέντηση του όζου γίνεται σήμερα με υπερηχογραφική καθοδήγηση έτσι ώστε να ληφθεί υλικό από την πιο αντιπροσωπευτική και ύποπτη περιοχή του όζου.

Το υλικό που λαμβάνεται αποστέλλεται στη συνέχεια για κυτταρολογική εξέταση, με την οποία μπορεί να τεκμηριωθεί η διάγνωση του καρκίνου θυρεοειδούς πριν την χειρουργική επέμβαση.

 

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto – δημιουργεί προδιάθεση για καρκίνο θυρεοειδούς?

Δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η θυρεοειδίτιδα Hashimoto προδιαθέτει στην ανάπτυξη καρκίνου θυρεοειδούς. Σήμερα εντούτοις γνωρίζουμε ότι η θυρεοειδίτιδα Hashimoto συνοδεύεται από μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης ενός σπάνιου κακοήθους νεοπλάσματος του θυρεοειδούς, του λεμφώματος θυρεοειδούς.

Το λέμφωμα θυρεοειδούς είναι μία εντελώς διαφορετική παθολογική οντότητα σε σχέση με τον καρκίνο θυρεοειδούς. Η διαγνωστική προσπέλαση και η θεραπευτική του αντιμετώπιση είναι εντελώς διαφορετική σε σχέση με τον καρκίνο θυρεοειδούς.

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto και όζοι θυρεοειδούς: Μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο θυρεοειδούς;

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)

Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)

 

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ- Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto και όζοι θυρεοειδούς

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/12/2024

3810

Θυρεοειδεκτομές

854

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

512

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ