Skip to main content
search

Hürthle-cell καρκίνος θυρεοειδούς – τι είναι?

Ο καρκίνος θυρεοειδούς από κύτταρα Hürthle (Hürthle-cell καρκίνος θυρεοειδούς) χαρακτηρίζεται από την ξεχωριστή μορφολογία των κυττάρων του. Τα κύτταρα αυτά, γνωστά και σαν κύτταρα Hürthle, είναι ευμεγέθη με πολυγωνικό σχήμα και με ηωσινόφιλο κοκκιώδες κυτταρόπλασμα λόγω αφθονίας μιτοχονδρίων. Παρατηρούνται τόσο σε καλοήθεις όσο και σε κακοήθεις παθήσεις του θυρεοειδούς.

Τα νεοπλάσματα (όγκοι θυρεοειδούς) που αποτελούνται κυρίως από κύτταρα Hürthle μπορεί να είναι είτε καλοήθη (ΑΔΕΝΩΜΑΤΑ από κύτταρα Hürthle ) είτε κακοήθη (ΚΑΡΚΙΝΩΜΑΤΑ από κύτταρα Hürthle).

 

Hürthle-cell καρκίνος θυρεοειδούς – γιατί αναφέρεται ξεχωριστά?

Ο Hürthle-cell καρκίνος θυρεοειδούς είναι μία σχετικά σπάνια μορφή καρκίνου θυρεοειδούς (αντιστοιχεί στο 1 – 3 % του συνόλου των καρκίνων θυρεοειδούς).

Σήμερα, ταξινομείται σαν μία ιδιαίτερη μορφή του θυλακιώδους καρκίνου θυρεοειδούς (σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας [ΠΟΥ]).

Η διαφοροδιάγνωση του αδενώματος  από Hürthle-cell καρκίνος θυρεοειδούς μπορεί να γίνει αξιόπιστα μόνο στην ιστολογική εξέταση μετά από πλήρη εκτομή της ύποπτης βλάβης (όζου). Βασίζεται κυρίως στην απουσία διήθησης της κάψας ή των αγγείων.

Για το λόγο αυτό η παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA) δεν είναι αξιόπιστη για τη διαφοροδιάγνωση του αδενώματος από τον καρκίνο από κύτταρα Hürthle.

Ο Hürthle-cell καρκίνος θυρεοειδούς έχει περισσότερο επιθετική βιολογική συμπεριφορά. Το γεγονός αυτό τον διαφοροποιεί από το τυπικό θυλακιώδες καρκίνωμα. Η περισσότερο επιθετική βιολογική συμπεριφορά φαίνεται από την:

 • Αυξημένη συχνότητα λεμφαδενικών μεταστάσεων (5 – 15 %)
 • Μεγαλύτερη συχνότητα υποτροπής της νόσου στον τράχηλο
 • Μεγαλύτερη συχνότητα μακρινών μεταστάσεων
 • Μειωμένη πρόσληψη ιωδίου, πράγμα που μειώνει την αποτελεσματικότητα της επικουρικής (συμπληρωματικής) θεραπείας με ραδιενεργό ιώδιο
 • Μειωμένη 10ετή επιβίωση, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν λεμφαδενικές ή μακρινές μεταστάσεις

Hürthle-cell καρκίνος θυρεοειδούς 9 0 5

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ – ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Hürthle-cell καρκίνος θυρεοειδούς 9 0 5

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ– Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ– Άντερσεν 1 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

Hürthle-cell καρκίνος θυρεοειδούς 9 0 5

Τηλ 6977068223 &  210-7487318

Email: georgesakorafas@yahoo.com

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Παθήσεις θυρεοειδούς

Όζοι θυρεοειδούς

Καρκίνος θυρεοειδούς

Καρκίνος θυρεοειδούς στην κύηση

Καρκίνος θυρεοειδούς στα παιδιά

Βρογχοκήλη

Υπερθυρεοειδισμός

Νόσος Graves

Θυρεοειδίτιδες

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Παθήσεις παραθυρεοειδών

Αδένωμα παραθυρεοειδούς

Υπερπαραθυρεοειδισμός – Πρωτοπαθής

 

Γιατί εμάς?

Μαρτυρίες ασθενών

Κόστος και διαδικασία

 

Ευγενίδειο

Γεώργιος Σακοράφας – Μητέρα και Υγεία

 

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

 • Γιατί διαθέτουμε πολύ μεγάλη και μακρόχρονη εμπειρία στη χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) λόγω μακράς και συστηματικής ενασχόλησης με τις χειρουργικές παθήσεις θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών.
 • Γιατί είμαστε σε θέση να εκτελέσουμε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα κάθε είδους χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών, ακόμη και σε επιπλεγμένα (δύσκολα) περιστατικά, όπως εκτεταμένοι λεμφαδενικοί καθαρισμοί σε καρκίνο θυρεοειδούς, επεμβάσεις σε λίαν ευμεγέθεις καταδυόμενες στο μεσοθωράκιο βρογχοκήλες, υποτροπές παθήσεων θυρεοειδούς (συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου θυρεοειδούς), υποτροπές υπερπαραθυρεοειδισμού, αδενώματα παραθυρεοειδών σε έκτοπη θέση ή λόγω υπεράριθμων παραθυρεοειδών, διάχυτη υπερπλασία παραθυρεοειδών κλπ.
 • Γιατί έχουμε να δείξουμε σταθερή και μακρόχρονη επιστημονική παρουσία, με αρκετές δημοσιεύσεις στη διεθνή βιβλιογραφία πάνω σε θέματα χειρουργικής ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών)
 • Γιατί έχουν πλέον δημιουργηθεί οι πλέον καλές και αξιόπιστες συνεργασίες με εξειδικευμένους και έμπειρους συναδέλφους άλλων εμπλεκομένων ειδικοτήτων (ενδοκρινολόγους, ακτινολόγους, κυτταρολόγους, αναισθησιολόγους, παθολογοανατόμους, πυρηνικούς γιατρούς). Με τις συνεργασίες αυτές επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα, με στόχο πάντα το καλό του ασθενούς που μας εμπιστεύεται. Με την παροχή πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με τα τρέχοντα διεθνή δεδομένα (standards), το πρόβλημα του ασθενούς επιλύεται άμεσα, οριστικά, αποτελεσματικά και με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια.
 • Γιατί έχουμε συνεργασία με επιλεγμένα νοσοκομεία που προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας, σε ευχάριστο περιβάλλον, έτσι ώστε το πρόβλημα της υγείας να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σε ένα όσο το δυνατόν πιο φιλικό περιβάλλον.
 • Γιατί ο προγραμματισμός της επέμβασης μπορεί να γίνει άμεσα, χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις.
 • Γιατί κατανοούμε τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που βιώνει τα τελευταία χρόνια η κοινωνία μας και βοηθούμε έμπρακτα όποιον/όποια ασθενή χρειάζεται βοήθεια από την πλευρά μας.
[/vc_column_text][/vc_column]
[dt_fancy_image image_id=”6095″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ